Europees Parlement eist betere bescherming mensenrechten bij deals als EU-Turkije

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op woensdag 6 oktober 2021.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met voorstellen om de bescherming van mensenrechten centraler te stellen en meer democratisch toezicht te krijgen bij geld dat wordt ingezet in de samenwerking met niet-EU-landen, zoals bij de EU-Turkijedeal. Zo moeten er concrete consequenties komen, denk daarbij aan het stopzetten van financiën, als een land de mensenrechten schendt bij een door de EU gefinancierd project.

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Een voorbeeld hiervan is de EU financiering van de Libische kustwacht, die ertoe leidt dat migranten naar vreselijke detentiecentra worden gebracht waar ze worden gemarteld. Het Europarlement stemde met een ruime meerderheid in met een rapport dat zich kritisch uitlaat over deze niet-officiële fondsen die de EU sinds 2014 inzet om met name migratiebeleid te financieren. Europarlementariër Tineke Strik onderhandelde namens de Europese Groenen over de voorstellen. Het Europarlement neemt in het rapport de wens van de Europese Groenen over om het informele karakter van deze manier van financiering te bekritiseren en op te roepen tot meer transparantie en democratische en juridische controle in de toekomst.

Strik: “Te vaak heeft de EU afgelopen jaren haar democratische verplichtingen omzeild met het optuigen van schimmige niet-officiële fondsen, terwijl dit juist uitsluitend als laatste redmiddel zou moeten dienen.” Het Europarlement eist dat deze manier van werken stopt. “Voor toekomstige gelden is het van belang dat de EU veel transparanter en democratischer te werk gaat en ervoor zorgt dat financiering niet leidt tot schending maar juist bescherming van mensenrechten”, besluit Strik.