Raad Milieu, 6 oktober 2021 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
De EU-ministers van Milieu hebben in Luxemburg vergaderd over het "Klaar voor 55"-pakket, de COP26-klimaattop en de nieuwe EU-bosstrategie voor 2030. De Raad neemt zijn standpunt in eerste lezing aan over de wijziging van de Aarhus-verordening. De ministers bespreken ook de stijgende energieprijzen.
COP26-klimaattop
Het eerste agendapunt waren de voorbereidingen van de zitting van de partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC), die van 31 oktober tot en met 12 november in Glasgow zal plaatsvinden (COP26). De Raad heeft conclusies aangenomen met daarin het EU-standpunt voor tijdens de zitting.
De wereld is momenteel niet op koers om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden. Er is veel meer samenwerking nodig om die opwarming binnen veilige grenzen te houden. Tijdens de COP26 zal de EU alle partijen bij de Overeenkomst van Parijs oproepen ambitieuze nationale emissiereductiedoelstellingen voor te stellen en de ontwikkelde landen vragen meer te besteden aan internationale klimaatfinanciering. De conclusies van vandaag geven niet alleen blijk van de wilskracht van de EU, maar geven haar ook een sterk mandaat om de besprekingen in de goede richting te leiden: bescherming van de planeet ten behoeve van iedereen, zij aan zij met degenen die het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering.
Andrej Vizjak, Sloveens minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening
In de conclusies worden alle partijen opgeroepen om met ambitieuze nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) te komen en wordt erkend dat de aanpassings-inspanningen collectief moeten worden opgevoerd.
De EU en de lidstaten zijn wereldwijd de grootste donoren voor klimaatfinanciering. In de conclusies wordt herhaald dat zij internationaal meer geld zullen vrijmaken voor het klimaat en wordt ook aan andere ontwikkelde landen gevraagd meer bij te dragen.
De Raad bepaalt er ook het EU-standpunt in over de voltooiing van het regelboek voor de Overeenkomst van Parijs, met name de vrijwillige samenwerking in het kader van artikel 6 en een gemeenschappelijke termijn voor de NDC's.
Raad bepaalt EU-standpunt voor COP26-klimaattop (persmededeling, 6 oktober 2021)
Klimaattop COP26: waarom is dit belangrijk? (achtergrondinformatie)
"Klaar voor 55"-pakket
De EU-ministers van Milieu hebben een eerste formeel debat gehouden over het "Klaar voor 55" -pakket, met het accent op initiatieven die onder de bevoegdheid van de Raad Milieu vallen. De voorstellen zijn bedoeld om wijzigingen aan te brengen aan:
het EU-handelssysteem voor emissierechten
de verordening inzake de verdeling van de inspanningen
de verordening inzake landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw
de verordening tot vaststelling van CO2-emissienormen voor auto's en bestelwagens
en om een nieuw sociaal klimaatfonds op te richten
Gezien het horizontale karakter van het "Klaar voor 55"-pakket kunnen we verwachten dat de besprekingen complex zullen zijn en - realistisch gezien - tijd zullen vergen. Over het algemeen zijn de lidstaten ingenomen met het pakket. Het zal de EU de concrete middelen bieden om haar ambitieuzere klimaatagenda te verwezenlijken. Een goed begrip van de onderlinge verbanden tussen de dossiers is cruciaal om te kunnen oordelen of en hoe alle onderdelen van het pakket bijdragen tot een algeheel evenwicht.
Andrej Vizjak, Sloveens minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening
Het pakket moet alle EU-klimaatsbeleidsmaatregelen doen stroken met haar doelstellingen om in 2050 klimaatneutraal te zijn en in 2030 de netto‑uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te hebben verminderd ten opzichte van het niveau van 1990.
Het bestaat uit een reeks nauw met elkaar verweven voorstellen tot wijziging van bestaande wetgeving of tot invoering van nieuwe initiatieven op verschillende beleidsterreinen en in uiteenlopende economische sectoren.
Het debat spitste zich toe op het evenwicht en de verbanden tussen de voorstellen, en op hun bijdrage aan de ambitieuzere klimaatagenda van de EU. De ministers bespraken de verdeling van de inspanningen tussen en binnen de lidstaten en de verschillende economische sectoren, en over de gevolgen van de voorstellen voor de burgers. Het debat ging met name over de uitbreiding van de emissiehandel tot gebouwen en het wegvervoer.
Pakket "Klaar voor 55" - gedachtewisseling
"Klaar voor 55" (achtergrond‑informatie)
EU-bosstrategie
De ministers hebben van gedachten gewisseld over de nieuwe EU‑bosstrategie voor 2030. De strategie is een van de prominente initiatieven van de Europese Green Deal en bouwt voort op de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030. Ze moet bijdragen tot de verwezenlijking van de klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen van de EU.
De centrale vraag was of de nieuwe EU-bosstrategie recht doet aan de Raadsconclusies over de biodiversiteitsstrategie voor 2030 en of de strategie een goede basis is om de EU wereldwijd het goede voorbeeld te laten geven qua duurzaam bosbeheer. De Raad zal tijdens de zitting van de Raad Landbouw en Visserij in november conclusies over de nieuwe bosstrategie aannemen.
Nieuwe EU-bosstrategie voor 2030 - Gedachtewisseling
EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 23 oktober 2020)
Toegang tot de rechter (Aarhus-verordening)
De Raad heeft zijn standpunt in eerste lezing aangenomen over een wijziging van de Aarhus-verordening over toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden. In juli 2021 was er al een voorlopig akkoord met het Europees Parlement bereikt.
Aarhus-verordening - Raad bepaalt standpunt in eerste lezing (persmededeling, 6 oktober 2021)
Overige punten
Op verzoek van Griekenland, Spanje en Polen bespraken de ministers de stijgende energieprijzen.
Het punt is op de agenda van de Europese Raad op 21 en 22 oktober geplaatst. De Commissie zal hierover in de aanloop naar de besprekingen in de Europese Raad met een mededeling komen.
De Commissie wees de ministers op een verslag over de uitvoering van Verordening (EU) nr. 528/2012 betreffende biociden. België verstrekte informatie over de noodzaak van een gecoördineerd optreden tegen PFAS. Duitsland lichtte de ministers in over de conferentie van ministers in Genève over marien zwerfvuil en verontreiniging door kunststoffen, een initiatief van Duitsland, Ecuador, Ghana en Vietnam met steun van het secretariaat van het UNEP.
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3815
Luxemburg
6 oktober 2021
09:30
Vooraf (documenten)
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen
Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden
Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 1 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: