Coronavirus: Commissie keurt nieuw contract met Novavax voor mogelijk vaccin tegen COVID-19 goed

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 4 augustus 2021.

Vandaag heeft de Europese Commissie haar zevende aankoopovereenkomst (Advanced Purchase Agreement - APA) met een farmaceutisch bedrijf goedgekeurd om de toegang tot een mogelijk vaccin tegen COVID-19 te waarborgen in het vierde kwartaal van 2021 en in 2022.

In het kader van dit contract zullen de lidstaten tot 100 miljoen doses van het Novavaxvaccin kunnen kopen, met een optie op 100 miljoen extra doses in de loop van 2021, 2022 en 2023, nadat het door het EMA als veilig en doeltreffend is beoordeeld en is goedgekeurd. De lidstaten zullen de vaccins ook aan landen met lage en middelhoge inkomens kunnen doneren of aan andere Europese landen doorgeven.

Het contract van vandaag vormt een aanvulling op onze reeds uitgebreide portefeuille van in Europa geproduceerde vaccins, waaronder de met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac en Moderna ondertekende contracten en de afgeronde verkennende gesprekken met Valneva. Dit is een belangrijke extra stap om ervoor te zorgen dat Europa goed voorbereid is om de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “Nu nieuwe varianten van het coronavirus zich in Europa en de rest van de wereld verspreiden, is dit nieuwe contract met een bedrijf dat zijn vaccin al met succes tegen deze varianten test, een extra waarborg voor de bescherming van onze bevolking. Hierdoor wordt onze brede vaccinportefeuille nog verder versterkt ten voordele van de Europeanen en onze partners in de hele wereld.”

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “De vaccinaties in de EU vorderen en we zijn goed op weg naar ons doel van 70 % volledig gevaccineerde burgers tegen het einde van de zomer. Onze nieuwe overeenkomst met Novavax breidt onze vaccinportefeuille uit met een bijkomend eiwitvaccin, een platform dat in klinische proeven veelbelovend blijkt te zijn. Wij zullen onvermoeibaar blijven werken om ervoor te zorgen dat onze vaccins de burgers in Europa en de rest van de wereld blijven bereiken, om zo snel mogelijk een einde te maken aan de pandemie.”

Novavax is een biotechnologiebedrijf dat vaccins van de volgende generatie tegen ernstige infectieziekten ontwikkelt. Hun COVID-19-vaccin bevindt zich al in een voortschrijdende evaluatie door het EMA met het oog op een mogelijke vergunning voor het in de handel brengen.

De Commissie heeft besloten dit vaccin te steunen op basis van een deugdelijke wetenschappelijke beoordeling van het vaccin, de daarbij gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf met de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om de hele EU te kunnen bevoorraden.

Achtergrond

De Europese Commissie heeft op 17 juni een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en uitrol van doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. Als tegenprestatie voor het recht om binnen een bepaalde termijn een bepaald aantal vaccindoses aan te kopen, financiert de Commissie door middel van aankoopovereenkomsten een deel van de aanloopkosten van vaccinproducenten.

Gezien de huidige en nieuw opduikende varianten van SARS-CoV-2 onderhandelen de Commissie en de lidstaten over nieuwe overeenkomsten met bedrijven die reeds deel uitmaken van de vaccinportefeuille van de EU, waardoor snel aangepaste vaccins in voldoende hoeveelheden kunnen worden aangekocht om de immuniteit te versterken en te verlengen.

Voor de aankoop van nieuwe vaccins mogen de lidstaten gebruikmaken van het React-EU-pakket, een van de grootste programma's in het kader van het nieuwe instrument NextGenerationEU dat de crisisrespons- en crisisherstelmaatregelen voortzet en uitbreidt.

Meer informatie

EU-vaccinstrategie

Veilige vaccins voor Europa

Coronavirus: EU-respons