Nederland vol gezichtsherkenning en surveillance in publieke ruimte

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op woensdag 7 juli 2021.

Europese Digitale Rechten NGO’s (EDRI) hebben een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er in Nederland op grote schaal biometrische surveillance in de publieke ruimte plaatsvindt. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak is namens de Groenen onderhandelaar op de Europese AI-wet: “Het is erg zorgwekkend dat uit dit rapport blijkt dat kunstmatige intelligentie (AI) door zowel bedrijven als de overheid wordt gebruikt om mensen te beoordelen op etniciteit, gezicht of stem. Dit zijn dystopische toestanden waar wij als samenleving ver vandaan moeten blijven.”

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Biometrische surveillance in Nederland variëert van gedragsanalyse, stem- of emotie-analyses tot het meten van lichaamstemperatuur of het koppelen van social media gegevens aan surveillancesystemen. Ook wordt de surveillancesoftware vaak uitbesteed aan bedrijven, waarbij niet duidelijk is wat zij met de data doen. Bovendien blijkt dat Nederland grote databases bijhoudt met gegevens verzameld voor gezichtsherkenning, zonder dat daar duidelijke onafhankelijke controlemechanismen, bewaartermijnen of andere waarborgen voor zijn vastgelegd.

Ook GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik maakt zich zorgen: “Deze vorm van surveilleren is buiten alle proporties en staat haaks op onze rechtsstaat. Als je niet weet wat er gebeurt kun je het ook niet aanvechten. Dit verstoort de machtsverhoudingen tussen overheid en burger en moet een halt worden toegeroepen.”

Twee weken terug riep de Europese privacywaakhond nog op tot een Europees verbod op gezichtsherkenning, stemherkenning en gedragsherkenning in de publieke ruimte. Als het aan GroenLinks ligt komt er een verbod op biometrische surveillance in de publieke ruimte en ‘herkenning’ van emotie, geslacht, seksualiteit of politieke voorkeur in de aankomende AI-wetgeving.