Vragen en antwoorden - Digitaal EU-COVID-certificaat

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 1 juni 2021.

Het digitaal EU-COVID-certificaat (voorheen “digitaal groen-certificaat” genoemd) zal het veilige en vrije verkeer binnen de EU faciliteren tijdens de COVID-19-pandemie. Met het certificaat kunt u bewijzen dat u gevaccineerd bent tegen COVID-19, een negatief testresultaat hebt gekregen of hersteld bent van COVID-19. Het certificaat kan worden gebruikt in alle EU-lidstaten en in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Er lopen besprekingen met Zwitserland om te regelen dat u het certificaat ook in dat land zal kunnen gebruiken. De Commissie werkt aan oplossingen om ervoor te zorgen dat de certificaten compatibel zijn met systemen in andere landen buiten de Unie.

Wat zijn de belangrijkste elementen van het digitaal EU-COVID-certificaat?

  • Het digitaal EU-COVID-certificaat omvat drie verschillende soorten COVID-19-certificaten: het vaccinatiecertificaat, het testcertificaat en het herstelcertificaat.
  • De EU-certificaten kunnen in alle EU-lidstaten worden afgegeven en gebruikt om het vrije verkeer tijdens de COVID-19-pandemie te faciliteren. Alle EU-burgers en hun familieleden, alsmede onderdanen van derde landen die wettelijk in een EU-lidstaat verblijven of wonen en die het recht hebben om naar andere lidstaten te reizen, kunnen die certificaten gratis aanvragen.
  • Het EU-certificaat bevat uitsluitend de informatie die strikt noodzakelijk is om de vaccinatie-, test- of herstelstatus van de houder te bewijzen en controleren.
  • Gevaccineerd zijn zal geen voorwaarde zijn om te mogen reizen. Alle EU-burgers hebben een grondrecht op vrij verkeer in de EU, ongeacht of zij gevaccineerd zijn of niet.
  • Het digitaal EU-COVID-certificaat — vrij verkeer

Hoe zal het digitaal EU-COVID-certificaat het veilig vrij verkeer bevorderen?

De lidstaten mogen houders van een digitaal EU-COVID-certificaat geen aanvullende reisbeperkingen opleggen, tenzij deze noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen. In dat geval moet de lidstaat de Commissie en alle andere lidstaten daar tijdig van in kennis stellen en uitleggen waarom de nieuwe maatregelen nodig zijn.

Het digitaal EU-COVID-certificaat zal fungeren als bewijs van vaccinatie, test en herstel en in alle EU-lidstaten kunnen worden gebruikt. Elke houder van een digitaal EU-COVID-certificaat zal bij het reizen dezelfde rechten hebben als burgers van de bezochte lidstaat die gevaccineerd of getest zijn of die van COVID-19 zijn hersteld.

Op 31 mei heeft de Commissie voorgesteld de aanbeveling van de Raad over de coördinatie van beperkingen van het vrije verkeer in de EU te actualiseren en duidelijke regels vast te stellen inzake de voorwaarden voor het opheffen van de reisbeperkingen voor houders van een digitaal EU-COVID-certificaat.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat niet-gevaccineerde personen niet worden gediscrimineerd bij de uitoefening van hun recht op vrij verkeer?

Om ervoor te zorgen dat het recht op vrij verkeer in de EU wordt geëerbiedigd en om discriminatie van niet-gevaccineerde personen te voorkomen, zal het digitaal EU-COVID-certificaat niet alleen EU-COVID-vaccinatiecertificaten omvatten, maar ook testcertificaten en certificaten voor personen die hersteld zijn van COVID-19. Dit moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk reizigers gebruik kunnen maken van een digitaal EU-COVID-certificaat.

Het doel van het digitaal EU-COVID-certificaat is het vrije verkeer binnen de EU te vergemakkelijken. Het digitaal EU-COVID-certificaat is geen reisdocument en reizen blijft ook zonder certificaat mogelijk. Niet-gevaccineerde personen moeten hun recht van vrij verkeer op dezelfde manier kunnen uitoefenen als personen die gevaccineerd zijn. Indien nodig, kunnen er wel beperkingen worden opgelegd, zoals een verplichting om zich te laten testen of in quarantaine/zelfisolatie te gaan.

Wat is de rol van de Commissie en wat is de rol van de lidstaten?

Alle lidstaten moeten digitale oplossingen bieden voor de gratis afgifte van digitale EU-COVID-certificaten. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • een app of portaal voor de afgifte van zowel digitale als papieren certificaten
  • een middel waarmee burgers die certificaten kunnen opslaan (wallet-app, bestaande traceringsapp)
  • een scanmogelijkheid voor controledoeleinden (met bijvoorbeeld een smartphone met een app).

Om dit werk te vergemakkelijken, biedt de Commissie open-source referentiesoftware en -apps aan voor de afgifte, opslag en controle van certificaten. Die werden voor de Commissie geproduceerd door SAP en T-Systems. De lidstaten mogen echter ook hun eigen apps ontwikkelen of bestaande opslagapps gebruiken. De lidstaten hebben op 21 april in het e-gezondheidsnetwerk overeenstemming bereikt over de technische specificaties.

  • Hoe werkt het digitaal EU-COVID-certificaat in de praktijk?

Wanneer is het digitaal EU-COVID-certificaat gebruiksklaar?

Het certificaat wordt ingevoerd in de EU-lidstaten. De lidstaten kunnen reeds starten met de afgifte en het gebruik ervan. Vanaf 1 juli zal het certificaat in alle EU-lidstaten beschikbaar zijn. Als een lidstaat niet tijdig klaar is om certificaten af te geven, voorziet de verordening in een overgangsperiode van zes weken, waarin nog andere formaten kunnen worden gebruikt en in andere lidstaten moeten worden aanvaard.

Welke informatie bevat het digitaal EU-COVID-certificaat?

Het digitaal EU-COVID-certificaat bevat slechts de strikt noodzakelijke informatie zoals de naam, geboortedatum en lidstaat van afgifte, en een unieke identificatiecode van het certificaat. Naargelang het type certificaat worden ook de volgende gegevens vermeld:

  • een vaccinatiecertificaat: het type en de producent van het vaccin, het aantal ontvangen doses en de vaccinatiedatum;
  • een testcertificaat: het type test, datum en tijdstip van de test, plaats en testresultaat;
  • een herstelcertificaat: datum van het positieve testresultaat en de geldigheidsperiode.

Hoe kunt u als burger een digitaal EU-COVID-certificaat aanvragen?

Nadat u in een EU-land een vaccin hebt gekregen, ontvangt u het digitaal EU-COVID-certificaat ofwel automatisch ofwel op verzoek. Het certificaat wordt afgegeven door de autoriteiten van de EU-lidstaten. Dat kan gebeuren door de instantie die het vaccin toedient, zoals een ziekenhuis of een andere gezondheidsdienst, maar kan ook via een e-gezondheidsportaal. Voor test- en herstelcertificaten geldt hetzelfde principe. De bijzonderheden voor de afgifte van de certificaten worden vastgesteld door de respectieve lidstaten.

EU-burgers die in een niet-EU-land gevaccineerd zijn, kunnen het digitale EU-COVID-certificaat aanvragen bij de lidstaat waarvan zij onderdaan of ingezetene zijn. Het digitale EU-COVID-certificaat wordt afgegeven als er een betrouwbaar bewijs van vaccinatie is en de structuur van het gezondheidsstelsel dit toelaat. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot uw lidstaat van nationaliteit of woonplaats.

Welke vaccins worden aanvaard?

De lidstaten moeten vaccinatiecertificaten afgeven, ongeacht het type COVID-19-vaccin.

Wanneer lidstaten een bewijs van vaccinatie aanvaarden om vrijstelling te verlenen van bepaalde beperkingen inzake de volksgezondheid, zoals testen en quarantaine, zijn zij verplicht onder dezelfde voorwaarden vaccinatiecertificaten te aanvaarden die zijn afgegeven in het kader van het systeem van digitale EU-COVID-certificaten. Deze verplichting geldt echter uitsluitend voor vaccins waarvoor een in de hele EU geldige vergunning voor het in de handel brengen is verleend. Het staat de lidstaten vrij ook vaccinatiecertificaten te aanvaarden voor vaccins die door de nationale autoriteiten of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn goedgekeurd.

Kan het digitale EU-COVID-certificaat al na de eerste vaccinatiedosis worden afgegeven?

Er worden certificaten afgegeven aan iedereen die in een EU-lidstaat een COVID-19-vaccin heeft gekregen, ongeacht het aantal doses. Het aantal doses wordt duidelijk vermeld in het digitale COVID-ID-certificaat om aan te geven of de vaccinatiecyclus is afgerond.

Voorts zijn de lidstaten op grond van de verordening verplicht om vaccinatiecertificaten onder gelijke voorwaarden te aanvaarden. Als een lidstaat bijvoorbeeld besluit om voor de eigen burgers de reisbeperkingen op te heffen zodra ze een eerste dosis hebben gekregen van een vaccin waarvan twee doses vereist zijn en waarvoor in de hele EU een vergunning voor het in de handel brengen is verleend, moet hij andere EU-burgers op dezelfde manier behandelen.

Op 31 mei heeft de Commissie voorgesteld de reisbeperkingen op te heffen voor personen die volledig gevaccineerd zijn (uiterlijk 14 dagen na de laatste dosis) of die van COVID-19 zijn hersteld en houder zijn van het digitale EU-COVID-certificaat.

Ik ben hersteld van COVID-19 en mijn lidstaat heeft besloten mij slechts één dosis te geven van een vaccin waarvan twee doses vereist zijn. Kan ik het digitale EU-COVID-certificaat gebruiken?

Het is aan de lidstaten om te beslissen of zij personen die van COVID zijn hersteld één of twee doses toedienen. Als de lidstaat besluit in dat geval slechts één dosis toe te dienen, moet op het vaccinatiecertificaat worden vermeld dat de vaccinatiecyclus is voltooid na toediening van één dosis.

De Commissie heeft voorgesteld personen die na een eerdere besmetting met COVID-19 één dosis hebben gekregen van een vaccin waarvan normaal gezien twee doses worden toegediend, voor reisdoeleinden als volledig gevaccineerd te beschouwen.

Hoe zit het met mensen die al gevaccineerd zijn?

Mensen die reeds voor de invoering van het digitale EU-COVID-certificaat waren gevaccineerd, hebben recht op een vaccinatiecertificaat in het nieuwe formaat. Indien zij een vaccinatiecertificaat hebben ontvangen dat niet aan de interoperabele normen van de verordening beantwoordt, kunnen zij bij de nationale autoriteiten een nieuw vaccinatiecertificaat aanvragen.

Hoe ziet het digitale EU-COVID-certificaat eruit?

Het digitale EU-COVID-certificaat wordt naar keuze beschikbaar in digitaal formaat, bijvoorbeeld via een smartphone-app, of op papier. De certificaten bevatten een QR-code met de vereiste gegevens en een digitale handtekening. De QR-code wordt gebruikt om de echtheid, de integriteit en de geldigheid van het certificaat te controleren. De informatie op het certificaat wordt vermeld in de taal of talen van de lidstaat van afgifte en in het Engels. In overleg met de lidstaten is een gemeenschappelijk model ontwikkeld om de erkenning van papieren EU-COVID-certificaten te vergemakkelijken.

Hoe werkt het digitale EU-COVID-certificaat in de hele EU?

Het digitale EU-COVID-certificaat bevat een QR-code met een digitale handtekening als bescherming tegen vervalsing. Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de handtekening geverifieerd.

Elke instelling die certificaten afgeeft (bv. ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsautoriteiten) bezit een eigen digitale handtekeningsleutel. In elk land zijn die sleutels opgeslagen in een beveiligde databank.

Op 1 juni heeft de Commissie een gateway geactiveerd waarmee alle handtekeningen van certificaten in de hele EU kunnen worden gecontroleerd. Aangezien dat niet nodig is om de elektronische handtekening te verifiëren, gaan de persoonsgegevens van de houder van het certificaat niet door die gateway.

De gateway is voor de activering met succes getest door meer dan 20 lidstaten en IJsland.

De Commissie biedt ook open source referentie-implementaties aan om de lidstaten te ondersteunen bij de ontwikkeling van software waarmee de autoriteiten de QR-codes kunnen scannen en controleren.

Wordt het digitale EU-COVID-certificaat van de EU aanvaard in Zwitserland en de EER-landen?

De verordening zal worden opgenomen in de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte (EER), zodat de EER-landen (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) het systeem van de digitale EU-COVID-certificaten ook kunnen toepassen.

Zwitserse certificaten zouden onder dezelfde voorwaarden als het digitale EU-COVID-certificaat kunnen worden aanvaard wanneer de wederkerigheid eenmaal door Zwitserland is bevestigd en nadat de Commissie heeft besloten dat Zwitserse certificaten gelijkwaardig zijn aan het digitale COVID-certificaat van de Unie. Op dit moment lopen hierover gesprekken met Zwitserland.

Kunnen kinderen een digitaal EU-COVID-certificaat krijgen?

Ja, kinderen kunnen een digitaal EU-COVID-certificaat krijgen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft groen licht gegeven voor het gebruik van het vaccin van BioNTech Pfizer voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Kinderen kunnen ook een test- of herstelcertificaat krijgen. Ook hun ouders kunnen die certificaten ontvangen en opslaan in hun smartphone-app.

Op 31 mei heeft de Commissie voorgesteld om minderjarigen die samen met hun ouders reizen vrij te stellen van quarantaineverplichtingen als de ouders evenmin in quarantaine hoeven, bijvoorbeeld omdat ze gevaccineerd zijn. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten ook worden vrijgesteld van reisgerelateerde tests.

Welke COVID-19-tests worden aanvaard?

Om de betrouwbaarheid van het testresultaat te waarborgen, mogen testcertificaten op grond van de verordening inzake digitale EU-COVID-certificaten uitsluitend worden afgegeven op basis van zogenaamde NAAT-tests (met inbegrip van RT-PCR-tests) die zijn opgenomen in de gemeenschappelijke lijst die is opgesteld op basis van Aanbeveling 2021/C 24/01 van de Raad.

Het is echter aan elke lidstaat om te beslissen of hij snelle antigeentests aanvaardt, dan wel alleen NAAT-tests (zoals RT-PCR-tests).

Op 21 januari 2021 heeft de Raad een aanbeveling aangenomen over een gemeenschappelijk kader voor het gebruik van snelle antigeen­tests en de wederzijdse erkenning van COVID-19-test­resultaten in de EU. Op 11 mei 2021 heeft het Gezondheidsbeveiligingscomité van de EU besloten de gemeenschappelijke lijst van snelle antigeentests (RAT's) voor COVID-19 te actualiseren. Er staan nu 83 snelle antigeentests op de gemeenschappelijke lijst. Het Gezondheidsbeveiligingscomité heeft ook besloten de procedure voor het bijwerken van de lijst te vereenvoudigen. Daardoor kunnen fabrikanten hier gemakkelijker gegevens indienen over snelle antigeentests die op de markt beschikbaar zijn.

Hoe ondersteunt de Commissie de lidstaten bij het betaalbaarder maken van COVID-19-tests?

Ter ondersteuning van de testcapaciteit van de lidstaten, heeft de Commissie in het kader van het instrument voor noodhulp 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop en verspreiding van meer dan 20 miljoen snelle antigeentests, en heeft zij een gezamenlijke aanbesteding uitgeschreven voor meer dan een half miljard snelle antigeentests. Om de beschikbaarheid van betaalbare tests verder te bevorderen, heeft de Commissie zich ertoe verbonden in het kader van het instrument voor noodhulp nog eens 100 miljoen euro uit te trekken voor de aankoop van COVID-19-tests die in aanmerking komen voor de afgifte van een digitaal EU-COVID-certificaat.

Moeten de lidstaten iedereen toelaten die met een PCR-/snelle antigeentest reist?

Als een lidstaat een testcertificaat aanvaardt voor het opheffen van reisbeperkingen, moeten volgens de verordening ook houders van een digitaal EU-COVID-certificaat onder dezelfde voorwaarden tot die lidstaat worden toegelaten. Als een lidstaat de beperkingen alleen opheft voor houders van PCR-tests, is hij niet verplicht snelle antigeentests te aanvaarden. Indien hij echter snelle antigeentests aanvaardt, moet hij ook certificaten aanvaarden die door andere lidstaten op basis van snelle antigeentests zijn afgegeven .

Waarom worden zelftests niet aanvaard?

Zelftests worden niet onder gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd en worden voorlopig als minder betrouwbaar beschouwd. Certificaten moeten worden afgegeven door gezondheidsautoriteiten. Aangezien die geen controle kunnen uitoefenen op tests die bijvoorbeeld thuis worden uitgevoerd, kunnen zij geen betrouwbare certificaten voor die tests afgeven.

Hebben de certificaten een minimale geldigheidsduur?

Op 31 mei heeft de Commissie een voorstel gedaan voor de actualisering van de aanbeveling van de Raad betreffende de gecoördineerde aanpak van de reismaatregelen. Daarbij zijn ook nieuwe standaardgeldigheidstermijnen voor tests voorgesteld: 72 uur voor PCR-tests en, indien aanvaard door een lidstaat, 48 uur voor snelle antigeentests.

De verordening introduceert ook een aantal basisbeginselen, zoals een maximale geldigheidsduur van het herstelcertificaat van 180 dagen. De Commissie zou die beginselen op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens kunnen aanpassen. De verordening zorgt er in ieder geval voor dat door andere lidstaten afgegeven certificaten worden aanvaard volgens dezelfde regels als die voor in eigen land afgegeven certificaten.

Er is geen maximale geldigheidstermijn voor vaccinatiecertificaten vastgesteld, aangezien die zal afhangen van nieuwe wetenschappelijke inzichten in de duur van de bescherming die de verschillende vaccins bieden.

Hoe lang zal het digitale EU-COVID-certificaat in gebruik blijven?

De verordening is vanaf 1 juli 2021 van toepassing voor een periode van 12 maanden.

De Commissie zal drie maanden voor het verstrijken van de toepassingstermijn van de verordening bij het Europees Parlement en de Raad een verslag indienen over de toepassing van de verordening. Bij het uitbrengen van dat verslag kan de Commissie voorstellen de toepassingstermijn van de verordening te verlengen, rekening houdend met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie.

Hoeveel kost een digitaal EU-COVID-certificaat?

Om ervoor te zorgen dat ze voor iedereen gemakkelijk beschikbaar zijn, zijn digitale EU-COVID-certificaten gratis.

  • Persoonsgegevens

Hoe worden de persoonsgegevens verwerkt?

Aangezien de persoonsgegevens in de certificaten gevoelige medische gegevens bevatten, wordt een zeer hoog niveau van gegevensbescherming gewaarborgd.

De certificaten bevatten slechts de strikt noodzakelijke gegevens. De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren. Voor authenticatiedoeleinden worden alleen de geldigheid en de echtheid van het certificaat gecontroleerd door na te gaan wie het heeft afgegeven en ondertekend. Tijdens dat proces worden geen persoonsgegevens uitgewisseld. Alle gezondheidsgegevens blijven in de lidstaat die het digitale EU-COVID-certificaat heeft afgegeven.

Voor het systeem van het digitale EU-COVID-certificaat hoeft geen databank van gezondheidscertificaten op EU-niveau worden opgezet en bijgehouden en via de EU-gateway worden geen persoonsgegevens uitgewisseld.

  • Interoperabiliteit - binnen en buiten de EU

Hoe wordt de interoperabiliteit van de digitale EU-COVID-certificaten gewaarborgd?

Interoperabiliteit wordt bereikt door ervoor te zorgen dat de verschillende soorten digitale EU-COVID-certificaten (vaccinatiestatus, testresultaten en herstelstatus) gestandaardiseerd worden volgens gezamenlijk overeengekomen beleidslijnen, regels en specificaties. Dit betekent in de praktijk dat elk in een lidstaat afgegeven certificaat in een andere lidstaat kan worden geverifieerd. De lidstaten kunnen blijven bepalen hoe zij de afgifte en verificatie van de certificaten aan hun nationale systemen koppelen, zolang zij aan deze gemeenschappelijke normen voldoen.

De lidstaten hebben, met steun van de Commissie, overeenstemming bereikt over alle technische specificaties voor de digitale EU-COVID-certificaten, de interoperabiliteit daarvan en de volledige bescherming van persoonsgegevens. De specificaties zijn vrij beschikbaar.

De Commissie heeft een gateway opgezet waarmee de lidstaten digitale handtekeningsleutels kunnen uitwisselen, zodat digitale EU-COVID-certificaten in de hele EU kunnen worden geverifieerd.

Wat is de EU-gateway precies?

De EU-gateway is de digitale infrastructuur die de nationale databanken met openbare handtekeningsleutels met elkaar verbindt. Dankzij die gateway kunnen de in de QR-codes van de certificaten opgenomen digitale handtekeningen in de hele EU worden geverifieerd. Aangezien dat niet nodig is om de elektronische handtekening te verifiëren, gaan de persoonsgegevens van de houder van het certificaat niet langs de gateway. De EU-gateway is opgezet door T-Systems en SAP en wordt gehost in het datacentrum van de Commissie in Luxemburg.

Is het systeem al operationeel?

Ja, de gateway is op 1 juni geactiveerd. De gateway is vooraf met succes getest door meer dan 20 lidstaten en IJsland. Hoewel de verordening pas vanaf 1 juli van toepassing wordt, kunnen alle lidstaten die de gateway met succes hebben getest en klaar zijn om certificaten af te geven en te verifiëren, het systeem nu al op vrijwillige basis beginnen te gebruiken als zij over het vereiste regelgevingskader beschikken.

Hoe heeft de Commissie de lidstaten ondersteund?

Sinds november 2020 ondersteunt de Commissie de werkzaamheden van de lidstaten op het gebied van certificaten in het e-gezondheidsnetwerk, een vrijwillig netwerk van de nationale autoriteiten die bevoegd zijn voor e-gezondheid. De eerste richtsnoeren werden al in januari 2021 gepubliceerd.

Ook de gateway, de technische infrastructuur die nodig is voor de grensoverschrijdende controle van elektronische handtekeningen, is opgezet door de Commissie.

Voorts heeft de Commissie opensourcesoftware en -apps ter beschikking gesteld waarmee de lidstaten gemakkelijk nationale oplossingen kunnen ontwikkelen voor de afgifte en verificatie van digitale COVID-ID-certificaten van de EU en om burgers in staat te stellen deze op hun smartphone op te slaan (referentiewallet-app).

Tot slot heeft de Commissie de lidstaten ook technische en financiële steun verleend om zich op de gateway aan te sluiten (1 miljoen euro per lidstaat).

Waarom doet de EU geen beroep op een commerciële leverancier van IT-infrastructuur?

De Commissie bezit ruime ervaring met het beheer van IT-systemen die de hele EU bestrijken en geniet het vertrouwen van alle lidstaten als neutrale en betrouwbare exploitant. Het belangrijkste datacentrum van de Commissie en de diensten van de Commissie die dat datacentrum beheren, zijn reeds vele jaren gevestigd in Luxemburg. Hierdoor kan de Commissie waarborgen dat haar IT-infrastructuur die de EU-gateway ondersteunt, beantwoordt aan de strengste normen op het gebied van veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid.

Is het digitale EU-COVID-certificaat compatibel met andere op internationaal niveau ontwikkelde systemen?

De Commissie zorgt ervoor dat de certificaten compatibel zijn met systemen in derde landen. Het voorstel staat open voor mondiale initiatieven en houdt rekening met de lopende inspanningen van de WHO en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) om specificaties en richtsnoeren vast te stellen voor het gebruik van digitale technologieën voor het documenteren van de vaccinatiestatus. Derde landen moeten worden aangemoedigd om het digitale EU-COVID-certificaat te erkennen bij het opheffen van beperkingen op niet-essentiële reizen. De digitale EU-COVID-certificaten kunnen als voorbeeld dienen voor andere certificaten die momenteel wereldwijd worden ontwikkeld.

Op grond van de verordening kan de Commissie besluiten vaststellen tot erkenning van door derde landen aan EU-burgers en hun familieleden afgegeven certificaten, als die certificaten aan kwaliteitsnormen voldoen en interoperabel zijn met het EU-vertrouwenskader.

  • Onderdanen van een derde land die naar de EU reizen

Kan het digitale EU-COVID-certificaat het reizen naar de EU vanuit derde landen vergemakkelijken?

Op 20 mei heeft de Raad een herziene aanbeveling aangenomen waarin de aanpak van reizen vanuit derde landen wordt geactualiseerd. De aanbeveling van de Raad heeft tot doel de weg vrij te maken voor een versoepeling van de huidige beperkingen op niet-essentiële reizen naar de EU, rekening houdend met de vooruitgang van de vaccinatiecampagnes en de epidemiologische ontwikkelingen wereldwijd.

Als de Commissie ervan overtuigd is dat door een derde land afgegeven certificaten beantwoorden aan normen en systemen die interoperabel zijn met het EU-systeem, kan de Commissie een besluit vaststellen op basis waarvan certificaten van dat derde land onder dezelfde voorwaarden als de digitale EU-certificaten worden aanvaard.

In ieder geval zouden de regels voor de aanvaarding van het bewijs van vaccinatie dezelfde zijn als voor EU-burgers: vaccins waarvoor een in de hele EU geldige vergunning voor het in de handel brengen is verleend, moeten worden aanvaard. De lidstaten kunnen besluiten ook andere vaccins te aanvaarden.

Meer informatie

Persbericht: EU-gateway wordt operationeel - 1 juni

Voorstellen voor een digitaal groen certificaat om het vrije verkeer in de EU te vergemakkelijken

Voorstel voor een digitaal groen certificaat voor onderdanen van derde landen die legaal in een lidstaat verblijven of wonen

Voorstel van de Commissie tot wijziging van de aanbeveling van de Raad van 13 oktober 2020 betreffende een gecoördineerde aanpak van de beperking van het vrije verkeer in reactie op de COVID-19-pandem ie

Factsheet (in het Engels)

Website

Nieuw videomateriaal

Digitaal EU-COVID-certificaat - video

Heropenen EU