Commissie betaalt 12 lidstaten 14,1 miljard euro uit in het kader van SURE

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2021.

De Europese Commissie heeft vandaag bij de zevende tranche van financiële steun in het kader van het SURE-instrument 14,137 miljard euro uitbetaald aan 12 EU-lidstaten. In het kader van de operaties van vandaag heeft België 2 miljard euro ontvangen, Bulgarije 511 miljoen euro, Cyprus 124 miljoen euro, Griekenland 2,54 miljard euro, Spanje 3,37 miljard euro, Italië 751 miljoen euro, Litouwen 355 miljoen euro, Letland 113 miljoen euro, Malta 177 miljoen euro, Polen 1,56 miljard euro, Portugal 2,41 miljard euro en Estland 230 miljoen EUR. Dit is de eerste keer dat Bulgarije en Estland in het kader van het instrument financiering ontvangen. De overige tien EU-landen hebben reeds leningen gekregen in het kader van SURE.

Deze SURE-leningen zullen de lidstaten helpen omgaan met plotse stijgingen van de overheidsuitgaven die nodig zijn om de werkgelegenheid te behouden na de coronapandemie. Ze zullen de lidstaten met name helpen om de kosten te dekken die rechtstreeks verband houden met de financiering van nationale werktijdverkortingsregelingen en soortgelijke maatregelen die de lidstaten hebben genomen als reactie op de coronapandemie, ook voor zelfstandigen. De uitbetalingen van vandaag volgen op de uitgifte van de zevende sociale obligatie in het kader van het EU-SURE-instrument, die op aanzienlijke belangstelling van de beleggers kon rekenen ondanks de uitdagende marktomstandigheden de afgelopen tijd.

Met deze EU-SURE-uitbetaling heeft de EU bijna 90 miljard euro aan back-to-backleningen verstrekt. Alle EU-lidstaten die om toepassing van de regeling hebben verzocht, hebben het gevraagde bedrag geheel of gedeeltelijk ontvangen. Het overzicht van de tot dusver uitbetaalde bedragen is online beschikbaar, net als de volledige bedragen per lidstaat.

Over het geheel genomen zullen 19 EU-lidstaten in totaal 94,3 miljard euro aan financiële steun ontvangen in het kader van SURE, na goedkeuring door de Raad van de Europese Unie op basis van een voorstel van de Commissie. Landen kunnen nog steeds verzoeken indienen om financiële steun in het kader van SURE, dat in totaal tot 100 miljard euro beschikbaar heeft en loopt tot eind 2022.

Enkele reacties van leden van de Commissie:

Voorzitter Ursula von der Leyen i: “Met de uitbetaling van vandaag zullen Bulgarije en Estland voor het eerst geld ontvangen, en zullen tien andere landen extra steun krijgen. SURE is een Europees succesverhaal dat tot nu toe al ten goede is gekomen aan bijna 30 miljoen werknemers en 2,5 miljoen ondernemingen. Het zal hen ook helpen om sneller van de pandemie te herstellen. Met SURE heeft de EU in totaal al ongeveer 90 miljard euro ter beschikking gesteld aan 19 lidstaten.”

Johannes Hahn i, commissaris voor Begroting en Administratie: “Na zeven uitgiften in het kader van SURE hebben we al bijna 90 miljard euro beschikbaar gesteld aan 19 lidstaten om onze bedrijven te ondersteunen en mensen aan het werk te helpen houden. Dit succesverhaal effent de weg voor NextGenerationEU.”

Paolo Gentiloni i, commissaris voor Economie: “Eén jaar nadat de Raad het SURE-instrument vaststelde, hebben wij al 90 % van de beschikbare steun, bijna 90 miljard euro, uitbetaald. SURE heeft niet alleen Europese werknemers en ondernemingen geholpen deze ongekende crisis te boven te komen, maar heeft de lidstaten ook een besparing van 5,8 miljard euro opgeleverd in vergelijking met de marktvoorwaarden voor financiering.”

Achtergrond

Op 18 mei 2021 heeft de Europese Commissie de zevende sociale obligatie in het kader van het EU-SURE-instrument uitgegeven.

De uitgifte bestond in een sociale obligatie van 14,137 miljard euro met een dubbele tranche, verdeeld over twee verschillende looptijden, waarvan 8,137 miljard euro in juli 2029 moet worden terugbetaald, en 6 miljard euro in januari 2047. De zevende EU-SURE-obligatie werd meer dan zes keer overtekend; informatie over de prijsvoorwaarden is hier online beschikbaar. Alle uitgiften konden rekenen op grote belangstelling van de beleggers en werden op de markt gebracht tegen gunstige prijsvoorwaarden, die de Commissie vervolgens rechtstreeks kon doorberekenen aan de begunstigde lidstaten.

De door de EU in het kader van SURE uitgegeven obligaties krijgen het label sociale obligatie. Dankzij dit label kunnen beleggers in deze obligaties erop vertrouwen dat de aangetrokken middelen een echt sociaal doel zullen dienen.

Meer informatie

Website over de EU als kredietnemer

Zevende SURE-uitgifte

SURE-verordening

Informatieblad: SURE - Ondersteuning van de lidstaten bij de bescherming van mensen op het werk en de werkgelegenheid

Vragen en antwoorden: De Commissie stelt SURE voor

Coronavirus: EU-respons

Kader voor sociale obligaties

Website van SURE