European Council conclusions on Russia, UK, Middle East and Mali, 24 May 2021

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op maandag 24 mei 2021.

IV. Rusland

  • 11. 
    De Europese Raad i heeft een strategisch debat gehouden over Rusland.
  • 12. 
    De Europese Raad veroordeelt de illegale, provocerende en disruptieve Russische activiteiten tegen de EU, haar lidstaten en daarbuiten. De Europese Raad bevestigt andermaal de eenheid en solidariteit van de EU ten aanzien van dit soort daden en ook haar steun aan de oostelijke partners.
  • 13. 
    De Europese Raad betuigt zijn solidariteit met Tsjechië en steunt zijn reactie.
  • 14. 
    De Europese Raad bevestigt dat hij vasthoudt aan de vijf beginselen van het EU-beleid ten aanzien van Rusland. Hij verzoekt de hoge vertegenwoordiger en de Commissie om, met het oog op zijn bijeenkomst in juni 2021, een verslag in te dienen met beleidsopties voor de betrekkingen tussen de EU en Rusland in lijn met deze beginselen.
  • 15. 
    De EU zal blijven coördineren met gelijkgestemde partners.
  • V. 
    Verenigd Koninkrijk
  • 16. 
    De Europese Raad is verheugd dat de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK op 1 mei 2021 in werking is getreden. De overeenkomst vormt tezamen met het terugtrekkings­akkoord en de protocollen daarbij het kader voor onze betrekkingen met het VK. Beide overeenkomsten moeten volledig en effectief worden uitgevoerd en de bijhorende bestuurs­structuren operationeel gemaakt.
  • 17. 
    Dankzij de twee overeenkomsten kan de EU een zo nauw mogelijk partnerschap onderhouden met het VK, maar is tegelijkertijd duidelijk dat een land dat geen EU-lid is niet dezelfde voordelen kan genieten als een EU-lid en dat de betrekkingen te allen tijde moeten zijn gebaseerd op een evenwicht tussen rechten en plichten. De betrekkingen met het VK moeten tot wederzijds voordeel blijven strekken en mogen op geen enkele wijze de integriteit van de eengemaakte markt, de douane-unie of de besluitvormings­autonomie van de EU ondermijnen. De Europese Raad roept het VK op het beginsel van non-discriminatie tussen de lidstaten te eerbiedigen.
  • 18. 
    De Europese Raad verzoekt de Commissie zich te blijven inspannen voor de volledige uitvoering van de overeenkomsten, ook op het gebied van de rechten van EU-burgers, de visserij en het gelijke speelveld, dit ten volle gebruikmakend van de instrumenten uit hoofde van de overeenkomsten alsmede, naar vaste praktijk, in voortdurende coördinatie en permanente dialoog met de Raad en zijn voorbereidende instanties.
  • 19. 
    De Europese Raad zal de zaak op de voet blijven volgen en de EU zal zich eendrachtig jegens het VK blijven opstellen.

VI. Midden-Oosten

  • 20. 
    We verwelkomen het staakt-het-vuren, dat een einde moet maken aan het geweld. De EU zal met internationale partners blijven samenwerken om weer een politiek proces op gang te brengen. De EU herhaalt dat zij sterk vasthoudt aan de tweestatenoplossing.

VII. Mali

  • 21. 
    De Europese Raad schaart zich achter de verklaring van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten en de Afrikaanse Unie, veroordeelt met klem de ontvoering van de overgangspresident en de premier van Mali, en dringt aan op hun onmiddellijke vrijlating.
  • 22. 
    De Europese Unie is bereid om gerichte maatregelen te overwegen tegen politieke en militaire leiders die de Malinese transitie in de weg staan.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"