Team Europa biedt nieuw financieringsplatform voor bescherming en veerkracht op het gebied van gezondheid in Afrika

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021.
  • Het platform “Sustainable Healthcare Industry for Resilience in Africa” (Shira) moet de bescherming en veerkracht op het gebied van gezondheid en de door COVID-19 aan het licht gekomen zwakke punten in Afrika verbeteren
  • De Europese Investeringsbank en de Europese instellingen voor ontwikkelingsfinanciering zullen particuliere financiering voor betere bescherming en veerkracht op het gebied van gezondheid aantrekken
  • Shira ondersteunt het bredere initiatief van Team Europa voor meer productie van en betere toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologie in Afrika
  • De voorzitter van de Europese Commissie en de president van de Europese Investeringsbank willen samenwerken met Afrikaanse partners

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie, en Werner Hoyer, president van de Europese Investeringsbank, hebben vandaag een nieuw initiatief voor meer financiële en technische steun gepresenteerd om de veerkracht op het gebied van gezondheid en de vaardigheden van zorgpersoneel in heel Afrika te verbeteren.

Dankzij het Shira-financieringsplatform zullen partners op het gebied van politiek en ontwikkelingsfinanciering kunnen samenwerken aan een betere bescherming en veerkracht op het gebied van gezondheid in Afrika.

Team Europa zal met de steun van Shira particuliere investeringen kunnen aantrekken door langetermijnfinanciering te verstrekken voor grotere investeringen in medisch onderzoek, diagnose- en behandelingsfaciliteiten en lokale zorgvoorzieningsketens.

In het kader van het nieuwe partnerschap zullen de Europese Investeringsbank, de Europese instellingen voor ontwikkelingsfinanciering en Afrikaanse en internationale partners financiering verstrekken voor nieuwe investeringen die essentieel zijn voor een betere toegang tot betaalbare gezondheidszorg en voor de uitwisseling van beste technische praktijken om problemen in de gezondheidszorg op te lossen die tijdens de COVID-19-pandemie aan het licht zijn gekomen.

“Europa en Afrika strijden zij aan zij tegen COVID-19 en om de veerkracht op het gebied van gezondheid in de toekomst te versterken. Dit nieuwe platform ondersteunt het initiatief van Team Europa voor de productie van en de toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologie in Afrika,” aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

“Meer investeren in een betere bescherming van de volksgezondheid is cruciaal om levens te redden en lessen te trekken uit de COVID-19-pandemie. De Europese Investeringsbank heeft unieke technische en financiële ervaring in het wereldwijd ondersteunen van de ontwikkeling van vaccins, de volksgezondheid en innovatie. Dit veelbelovende nieuwe platform om de gezondheidszorg in Afrika veerkrachtiger te maken, stippelt een duidelijk traject uit voor samenwerking met Afrikaanse, Europese en internationale partners”, aldus Werner Hoyer, president van de Europese Investeringsbank.

Shira werd samen met andere initiatieven van Team Europa om de productie van vaccins en geneesmiddelen en de ontwikkeling van gezondheidstechnologie in Afrika te versterken, aangekondigd op de wereldgezondheidstop die vandaag plaatsvindt in Rome.

Door COVID-19 aan het licht gekomen problemen voor de volksgezondheid

Tijdens de COVID-19-pandemie is gebleken dat de lokale productiecapaciteit voor vaccins en geneesmiddelen kampt met onmiskenbare problemen die hebben geleid tot tekorten en een beperkte toegang tot gezondheidsdiensten in Afrika. De behandeling en preventie van endemische ziekten en de toegang tot betaalbare gezondheidsproducten worden bovendien gehinderd door een gebrek aan financiering voor particuliere investeringen.

Shira speelt in op de duidelijke behoefte aan particuliere investeringen voor een betere bescherming en veerkracht op het gebied van gezondheid in heel Afrika door de ontwikkeling van de productie- en leveringscapaciteit.

Het nieuwe financieringsplatform is ontwikkeld na grondige besprekingen met Afrikaanse en Europese partners op het gebied van politiek en ontwikkelingsfinanciering.

Investeringen aantrekken op het vlak van gezondheidszorg, onderzoek naar vaccins en vaardigheden

Het doel van Shira is nieuwe investeringen te ondersteunen om de paraatheid en het reactievermogen van de gezondheidssector te verbeteren, de productie van vaccins op te drijven, de faciliteiten voor diagnose en behandeling te versterken, essentiële uitrusting zoals persoonlijke beschermingsmiddelen en zuurstofapparatuur te verbeteren, de ontwikkeling van vaccins en specialistische vaardigheden te bevorderen en online beste praktijken op het gebied van e-gezondheidszorg en telegeneeskunde te delen.

Langetermijnfinanciering, investeringssubsidies, innovatiesteun en technische bijstand zullen investeringsproblemen oplossen en investeringen in de gezondheidszorg vrijmaken. Zo zal in aanzienlijke mate worden bijgedragen tot de verwezenlijking van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen, waaronder doelstelling 3 (een gezond leven en welzijn), doelstelling 10 (meer gelijkheid), doelstelling 9 (industrialisering) en doelstelling 5 (gendergelijkheid).

De Europese en Afrikaanse partners zullen in de komende maanden waarschijnlijk de laatste hand leggen aan de details van het nieuwe initiatief.

Achtergrondinformatie

De Europese Investeringsbank (EIB) is de bank van de Europese Unie en eigendom van de lidstaten. Ze stelt langetermijnfinanciering beschikbaar voor solide investeringen die bijdragen tot de verwezenlijking van de beleidsdoelstellingen van de EU en de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN in Europa en daarbuiten. De EIB is wereldwijd actief in ongeveer 160 landen en ondersteunt projecten voor armoedebestrijding en de bevordering van de klimaatactie, economische veerkracht en gendergelijkheid.

EIB:

Richard Willis, r.willis@eib.org, tel.: +352 4379 82155, +352 621 555 758

Website: www.eib.org/press - Persdienst: +352 4379 21000 - press@eib.org