Raad Buitenlandse Zaken (Handel), 20 mei 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 20 mei 2021, 19:30.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken (Handel) van 20 mei 2021 in Brussel.

Voornaamste resultaten

Handelsbetrekkingen EU-VS

De ministers hebben van de Commissie een update gekregen over de handels­betrekkingen tussen de EU en de VS. Deze ging in op de laatste ontwikkelingen en uitwisselingen, zoals de ontwikkeling van een positieve handelsagenda voor de EU en de VS. Ook kwesties met betrekking tot de WTO, Airbus/Boeing en VS-tarieven op staal en aluminium op grond van Section 232 kwamen aan bod.

Augusto Santos Silva, minister van Buitenlandse Zaken van Portugal

De inzet van de regering-Biden voor het multilateralisme en het herstel van de betrekkingen met de bondgenoten is veelbelovend. Nu moeten we concreter werk maken van het hervatten van de trans-Atlantische dialoog en het temperen van oude geschillen om confrontaties te voorkomen, ook al hebben de EU en de VS op het gebied van handelskwesties objectief verschillende belangen en meningen.

Augusto Santos Silva, minister van Buitenlandse Zaken van Portugal

Handel EU-VS (infographic)

Hervorming WTO en voorbereiding volgende ministeriële conferentie

De ministers hebben de werkzaamheden voor de WTO-hervorming en -onderhandelingen besproken. Ook namen ze de voorbereidingen en prioriteiten voor de volgende ministeriële WTO-conferentie onder de loep.

De Commissie gaf de Raad een stand van zaken over de voorbereidingen voor de 12e ministeriële conferentie (MC12), die van 30 november tot en met 3 december 2021 in Genève plaatsvindt.

WTO: in het kort

Evaluatie van het handelsbeleid

De Raad heeft van gedachten gewisseld over de evaluatie van het handelsbeleid. Op 18 februari 2021 kwam de Commissie met haar mededeling "Evaluatie van het handelsbeleid - Een open, duurzaam en assertief handelsbeleid". Daarin wordt benadrukt dat de EU zich moet blijven inzetten voor open, op regels gebaseerde en eerlijke handel en tegelijkertijd haar belangen moet verdedigen en een gelijk speelveld waarborgen.

Mededeling van de Commissie over de evaluatie van het handelsbeleid (18 februari 2021)

Instrument voor internationale overheidsopdrachten

Het voorzitterschap en de Commissie hebben de Raad tijdens een openbare zitting bijgepraat over de onderhandelingen over het instrument voor internationale overheids­opdrachten (IIO).

Het IIO is een handelsbeleids­instrument dat de discriminatie van EU-bedrijven op aanbestedings­markten in derde landen moet ontmoedigen.

Het Portugese voorzitterschap heeft de werkzaamheden aan het instrument opgevoerd en wil voor het einde van zijn termijn binnen de Raad tot een gezamenlijk standpunt komen. Daarna kunnen tijdens het Sloveense voorzitterschap de trialogen met het Europees Parlement van start gaan.

Gewijzigd voorstel van de Commissie inzake een instrument voor internationale overheids­opdrachten (29 januari 2016)

Overige punten

Onder "diversen" sprak de Commissie over de stand van het vrijwarings­onderzoek betreffende staal. Dat moet nagaan of de huidige vrijwarings­maatregelen betreffende de invoer van bepaalde staalproducten tot na 30 juni 2021 moeten worden verlengd.

De ministers kregen ook een update over de overeenkomst tussen de EU en Mercosur.

Ze wisselden informeel van gedachten met WTO-directeur Ngozi Okonjo-Iweala.

De ministers hadden ook een informeel onderhoud met Katherine Tai, de VS-handelsgezant.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3795

Brussel

20 mei 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 1

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN