EU geeft impuls aan cultuursector

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 20 mei 2021.

Link naar de video: Creatief Europa

Europarlementariërs keurden in mei het grootste budget ooit goed voor de culturele en creatieve sector: 2,5 miljard euro voor 2021-2027.

Creatief Europa is het enige EU i-programma dat uitsluitend de culturele en audiovisuele sector ondersteunt. Na een moeilijke periode voor kunstenaars en de hele sector als gevolg van de pandemie, bereikten het Parlement i en de Raad i in december 2020 een akkoord voor een budget van 2,5 miljard euro voor 2021-2027.EP-leden stemden in met de overeenkomst tijdens de plenaire zitting van mei.

2.5 miljard euro ; budget voor cultuur

Deel dit citaat:

Beter inspelen op verschillende sectoren en hun behoeftes

Om de specifieke aard van verschillende sectoren te respecteren en beter in te spelen op hun behoeftes, is Creatief Europa onderverdeeld in drie verschillende onderdelen.

Cultuur richt zich op netwerken, transnationale en multidisciplinaire samenwerking in culturele en creatieve sectoren en het opbouwen van een sterkere Europese identiteit en waarden met speciale aandacht voor de muzieksector, zoals onderhandeld door de leden van het Europees Parlement.

Media zet zich in om grensoverschrijdende samenwerking, mobiliteit en innovatie te stimuleren; vergroting van de zichtbaarheid van Europese audiovisuele werken in de nieuwe omgeving; en het aantrekkelijk maken voor verschillende doelgroepen, vooral jonge mensen.

Sectoroverschrijdend streeft ernaar om innovatie aan te moedigen, sectoroverschrijdende projecten te ondersteunen, de beste praktijken uit te wisselen en gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Creatief Europa ondersteunt ook:

  • Het Europees Erfgoedlabel
  • Europese Monumentendagen
  • Europese prijzen voor muziek, literatuur, erfgoed en architectuur
  • De culturele hoofdsteden van Europa

Ondersteuning voor activiteiten met toegevoegde waarde voor de EU

Creatief Europa zal activiteiten ondersteunen die de gemeenschappelijke wortels van de EU, culturele diversiteit en grensoverschrijdende samenwerking bevorderen.

Bevordering van inclusie en gendergelijkheid

De leden van het Europees Parlement zorgden voor een focus op inclusie en gendergelijkheid, door de deelname van mensen met een handicap, minderheden en mensen met een kansarme achtergrond te bevorderen en vrouwelijk talent te ondersteunen.

Creatief Europa

Productinformatie

REF.: 20210512STO04005