Militair Comité van de EU (EUMC), chefs Defensie van de EU, 19 mei 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 19 mei 2021, 20:30.

Voornaamste resultaten

De chefs Defensie van de EU zijn bijeengekomen in Brussel voor hun eerste militair comité van 2021 en hebben de Oostenrijkse defensiestafchef, generaal Robert Brieger, verkozen tot nieuwe EUMC-voorzitter met ingang van 1 juni 2022. De zitting was de eerste in fysieke vorm sinds vorig jaar en werd voorgezeten door generaal Claudio Graziano.

Generaal Claudio Graziano

In deze moeilijke tijden heeft de EU een belangrijke denkoefening aangevat over de huidige en toekomstige defensie- en beveiligings­behoeften van Europa. Daarnaast kan een versterkte invulling van de EU-gevechtsgroepen een goede gelegenheid bieden om de paraatheid en de afschrikking van de EU bij crises te versterken via opleidingen, oefeningen en uiteindelijk ook daadwerkelijke inzet.

Generaal Claudio Graziano

De zitting werd geopend door hoge vertegenwoordiger Josep Borrell. Hij wees op het belang van strategische autonomie en de defensie-initiatieven van de EU. De EU-gevechtsgroepen spelen daarbij een belangrijke rol, door in snellereactie­situaties op te treden als opstart­troepen­macht.

Daarna gaf de Europese Dienst voor extern optreden een stand van zaken over het strategisch kompas. De defensiechefs waren tevreden over de presentaties en met de militaire input en expertise die het EUMC levert aan de politieke besprekingen.

Vervolgens gaf de directeur-generaal van de Militaire Staf van de EU, viceadmiraal Hervé Bléjean, de defensiechefs een update over de EU-gevechtsgroepen. Zij waren zich ervan bewust dat het gebrek aan bijdragen aan de EU-gevechtsgroepen de snelle­reactie­capaciteit van de EU kan aantasten. Ze erkenden dat er dringend een haalbare oplossing nodig is om de EU-gevechtsgroepen aantrekkelijker te maken.

Er werd een specifieke sessie gewijd aan de militaire GVDB-missies en operaties. De defensiechefs werden hierbij gebriefd door de operationeel commandanten van EUNAVFOR MED IRINI, (schout-bij-nacht/divisie­admiraal Fabio Agostini), EUFOR ALTHEA (luitenant-generaal Brice Houdet) en EUNAVFOR ATALANTA (viceadmiraal Jose M. Nuñez Torrente). Gezien de huidige tekorten herinnerden de defensiechefs eraan dat de lidstaten de GVDB-missies en -operaties dringend moeten voorzien van toereikende financiering, personeel, middelen en logistiek, conform het politieke ambitieniveau.

Tot slot volgde een sessie over de samenwerking tussen de EU en de NAVO. Daarin verwelkomde het EUMC de voorzitter van het militaire comité van de NAVO, generaal Stuart Peach, die andermaal de sterke en alsmaar hechtere band tussen de EU en de NAVO benadrukte. De defensiechefs erkenden dat de gelijktijdige ontwikkeling van het strategisch kompas van de EU en het NAVO-initiatief 2030 moet worden benut om de samenwerking tussen beide organisaties te verbeteren.

Video's en foto's

Informatie over de zitting

Zitting nr. CHOD19052021

19 mei 2021