Europees Parlement wil mensenrechten centraal zetten in EU-migratiedeals
Een meerderheid van het Europees Parlement stemt in met de voorstellen van GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik om mensenrechten beter te beschermen in migratiedeals. De EU sluit overeenkomsten met landen buiten de EU om migranten en vluchtelingen tegen te houden, waarbij vaak misstanden plaatsvinden.
Europarlementariër
Tineke Strik: “De EU mag haar verantwoordelijkheid voor de bescherming van vluchtelingen niet zomaar afkopen. Toch leiden veel van de migratiedeals met landen als Libië en Afghanistan nu tot grove mensenrechtenschendingen, dit moet echt flink worden verbeterd.” In de migratiedeals met landen buiten de EU financiert de EU doorreislanden om vluchtelingen tegen te houden of over te nemen van Europese landen. Hierdoor komen vluchtelingen vast te zitten in landen waar geen toegang is tot asielprocedures of opvang waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd. Het rapport van Strik geeft aanbevelingen aan de Europese Commissie en EU-landen om dit te verbeteren.
Het Europees Parlement stemde in met de volgende voorstellen:
-
-Het opzetten van een onafhankelijk een transparant toezichtsysteem, hierin worden alle afspraken over migratie met niet-EU landen beoordeeld op de impact op mensenrechten.
-
-Het stoppen van samenwerking met landen als blijkt dat mensenrechten worden geschonden.
-
-Het verhogen van de aantallen kwetsbare vluchtelingen die de EU via programma's van de Verenigde Naties opneemt.
-
-Een sterkere rol voor het Europees Parlement om toezicht te houden op afspraken met niet-EU-landen over migratie en de financiële middelen die de EU daarvoor inzet.
-
-Verbeterde toegang tot rechtspraak voor migranten en vluchtelingen in het geval van mensenrechtenschendingen om zo landen direct aansprakelijk te stellen.
Sinds 2015 is de Europese Unie intensiever gaan samenwerken met landen buiten Europa om vluchtelingen tegen te houden voordat zij de Europese grenzen bereiken. De EU financiert bijvoorbeeld de Libische kustwacht om mensen terug te sturen naar Libische detentiecentra. Turkije wordt betaald om vluchtelingen tegen te houden, terwijl ze daar het risico lopen te worden uitgezet naar Syrië. EU-gefinancierde projecten in Eritrea zijn zelfs gelinkt aan dwangarbeid
Na deze stemming in het Europees Parlement is het aan de Europese Commissie om de voorstellen mee te nemen in wetgeving.