Samenwerkingsraad EU-Kazachstan, 10 mei 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 10 mei 2021, 20:30.

De EU en Kazachstan kwamen op 10 mei 2021 voor de 18e keer bijeen. Ze bespraken de vorderingen bij de uitvoering van de versterkte partnerschaps- en samenwerkings­overeenkomst. De EU en Kazachstan kwamen op 10 mei 2021 voor de 18e keer bijeen. Ze bespraken de vorderingen bij de uitvoering van de versterkte partnerschaps- en samenwerkings­overeenkomst.

Voornaamste resultaten

Op 10 mei 2021 is in Brussel de Samenwerkingsraad tussen de EU en Kazachstan voor de 18e keer bijeengekomen.

Het werd een zeer constructieve Samenwerkings­raad met de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, Moechtar Tileuberdi. Beide partijen bevestigden dat ze de bilaterale betrek­kingen verder willen versterken. De EU gaf aan uit te kijken naar het eerste officiële bezoek van president Tokajev aan Brussel wanneer de omstandigheden dat toelaten.

De Samenwerkingsraad boog zich over de vooruitgang bij de uitvoering van de versterkte partnerschaps- en samenwerkings­overeenkomst, die op 1 maart 2020 in werking is getreden. De bilaterale samenwerking tussen Kazachstan en de EU is gestaag gegroeid, zelfs in deze moeilijke tijden, door verdere uitwisselingen in het Samenwerkings­comité, de subcomités, dialogen, en de Samenwerkings­raad van vandaag.

Op handelsvlak heeft de EU haar positie als eerste handelspartner en buitenlandse investeerder van Kazachstan weten te behouden, zelfs in het moeilijke jaar 2020. Daarnaast blijft Kazachstan de belangrijkste handels­partner van de EU in Centraal-Azië. De totale handel tussen de EU en Kazachstan was in 2020 goed voor € 18,6 miljard, waarbij de invoer naar de EU € 12,6 miljard bedroeg en de uitvoer uit de EU € 5,9 miljard. De EU is veruit de belangrijkste handels­partner van Kazachstan, aangezien zij 41 % van de totale Kazachse uitvoer ontvangt.

De EU was blij met de vooruitgang omtrent het platform op hoog niveau voor dialoog met de Kazachse regering over economische en zakelijke aangelegen­heden. Dit "Business Platform" is in 2019 gelanceerd en wordt voorgezeten door premier Mamin. Het platform erkent de belangrijke rol die de EU speelt bij de buitenlandse handels­betrekkingen van Kazachstan. De besprekingen die er worden gehouden dragen ook bij tot meer investeringen in het land.

De Samenwerkings­raad bood ook de gelegenheid voor een versterkte politieke dialoog en besprak kwesties als goed bestuur, de mensen­rechten en de samenwerking met het maat­schappelijk midden­veld. De EU was ingenomen met de ratificatie door Kazachstan van het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake burger­rechten en politieke rechten.

Er vond een bespreking plaats over de in februari aangenomen resolutie van het Europees Parlement voor de mensenrechten, en over de onlangs door Kazachstan aangekondigde derde fase van politieke hervormingen die moet zorgen voor een verdere democratisering van de samenleving. De EU benadrukte het belang van tastbare resultaten, vooral wat betreft de onafhankelijk­heid van advocaten, de vrijheid van menings­uiting, de vrijheid van vergadering en vereniging, vakbonden incluis, de onafhankelijk­heid en pluri­formiteit van de media en een florerend maat­schappelijk middenveld. De EU blijft pleiten voor de strafbaarstelling van huiselijk geweld. De EU waardeert het aanbod van Kazachstan om later dit jaar het derde forum van de EU en Centraal-Azië voor het maat­schappelijk midden­veld in Almaty te organiseren.

De Samenwerkingsraad was ingenomen met de groene agenda van Kazachstan. De EU ziet uit naar de klimaat­conferentie EU-Kazachstan op 3 juni in Nur-Sultan, en naar de gezamenlijke werkzaam­heden voor de COP26 inzake klimaat, vooral nu president Tokajev heeft verklaard dat Kazachstan uiterlijk in 2060 klimaat­neutraal moet zijn.

Ook de ontwikkelingen in de Centraal-Aziatische regionale samen­werking kwamen aan bod. De EU bedankte Kazachstan voor zijn actieve rol bij het bevorderen van vrede, stabiliteit en veiligheid in de ruimere regio, onder meer met Afghanistan. Ook werd regionale veiligheid besproken, onder meer op het gebied van grensbeheer, terrorisme­bestrijding en de strijd tegen drugshandel.

De Samenwerkings­raad werd geleid door Augusto Santos Silva, "ministro de Estado" en minister van Buitenlandse Zaken van Portugal. De Kazachse delegatie werd voorgezeten door Moechtar Tileuberdi, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan.

In de marge van de Samenwerkings­raad had Tileuberdi een bilaterale ontmoeting met de hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell. Zij bespraken de betrekkingen tussen de EU en Kazachstan, onder meer op het gebied van de mensen­rechten, en regionale en inter­nationale ontwikkelingen en samen­werking. Tileuberdi had ook een ontmoeting met de speciale vertegen­woordiger van de EU voor de mensen­rechten, Eamon Gilmore.

Samenwerkingsraad EU-Kazachstan (20 januari 2020)

Delegatie van de Europese Unie in Kazachstan

Factsheet: betrekkingen EU-Kazachstan (EDEO)

Factsheet: programma voor COVID-19-crisisrespons in Centraal-Azië - Kazachstan (EDEO)

Factsheet: programma voor COVID-19-crisisrespons in Centraal-Azië (EDEO)

Informatie over de zitting

Zitting nr. EU-Kazakhstan-10-05-2021

Brussel

10 mei 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN