Informele videoconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling), 29 april 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 29 april 2021, 19:00.

Voornaamste resultaten

De EU-ministers van Ontwikkeling hielden een oriënterend debat over de toekomstige Europese financiële architectuur voor ontwikkeling, waaraan ook de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling deelnamen.

Onderwerp van gesprek waren de conclusies en bevindingen van de haalbaarheidsstudie over opties voor het versterken van de ontwikkelings­architectuur, en er werd sturing gegeven aan de verdere aanpak.

Op basis van de studie spraken de ministers hun steun uit voor een versterkte Team Europa-aanpak, die versnippering zal voorkomen, synergieën versterken en het collectieve effect van de EU-steun voor ontwikkeling vergroten.

De ministers benadrukten ook dat het EU-optreden een sterke politieke sturing nodig heeft, en dat naadloze coördinatie en sterke governance essentieel zijn voor het succes van deze aanpak.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

Tijdens de informele videovergadering van vandaag met de ministers van Ontwikkelings­samenwerking hebben we een belangrijke stap gezet naar een versterkte Europese financiële architectuur voor ontwikkeling en hebben we de bevindingen en opties van de haalbaarheids­studie besproken. Om opgewassen te zijn tegen de mondiale uitdagingen van vandaag en morgen en de EU te vestigen als leider van een betere wederopbouw, moeten we de architectuur volledig benutten door voort te bouwen op de sterke punten ervan en op het feit dat alle actoren elkaar op tal van punten aanvullen. We zullen daarom met concrete maatregelen komen om de huidige architectuur duidelijk te verbeteren. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan nauwere coördinatie maar ook gezamenlijke én goed op elkaar afgestemde investeringen door de Europese instellingen voor ontwikkelings­financiering. Team Europa zal daarin uiteraard een belangrijke rol spelen, met name door innovatieve gezamenlijke acties uit te denken en door de externe EU-financiering zichtbaar te maken.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

De onafhankelijke "haalbaarheids­studie betreffende opties voor het versterken van de toekomstige Europese financiële architectuur voor ontwikkeling" bevat een uitgebreide analyse van 3 opties voor de toekomst van het instrument. Het doel is een sterke en coherente Europese aanpak die de doelstellingen van het externe beleid en de geopolitieke belangen van de EU het best kan dienen.

De algemene conclusie luidt dat "voortbouwen op bestaande middelen en complementariteit de beste manier lijkt om te zorgen voor een sterke en coherente aanpak van de grootste ontwikkelings­uitdagingen van vandaag (het zogenaamde status quo+-scenario)".

De bespreking zal worden meegenomen in de voorbereiding van de conclusies van de Raad over versterking van de Europese financiële architectuur voor ontwikkeling, die het Portugese voorzitterschap in mei 2021 ter goedkeuring wil voorleggen.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-FAC-DEV-290421

Videoconferentie

29 april 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN