Informele videoconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken, 19 april 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 april 2021, 21:00.

Voornaamste resultaten

Oekraïne

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

De Russische militaire opbouw aan de Oekraïense grens en op de Krim is zeer verontrustend. Dit kan leiden tot verdere escalatie. We prijzen Oekraïne voor zijn beheerste reactie en hebben er bij Rusland op aangedrongen de spanningen te de‑escaleren.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

Dmytro Koeleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, voegde zich per video­conferentie bij het gesprek van de EU‑ministers over de situatie in Oekraïne.

De ministers herhaalden hun krachtige steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, waarbij ze de illegale annexatie van de Krim niet erkennen en staan op de volledige uitvoering van de akkoorden van Minsk. Ze loofden de opgevoerde diplomatieke inspanningen om de territoriale integriteit van Oekraïne te herstellen.

De ministers lieten zich positief uit over de binnen­landse hervormingen, die duidelijk de vooruitgang en ambitie van Oekraïne tonen om zijn beleid af te stemmen op de Europese Green Deal. Wel wezen zij erop dat er wat betreft de rechts­staat en de rechterlijke macht verbeteringen nodig zijn.

Ethiopië

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de situatie in de regio Tigray, waar de gevechten doorgaan, er nog steeds geen volledige toegang voor humanitaire hulp is en mensen­rechten­schendingen voortduren. Pekka Haavisto, de Finse minister van Buiten­landse Zaken, praatte hen bij naar aanleiding van zijn tweede bezoek aan de regio als vertegen­woordiger van Josep Borrell.

Er werd benadrukt dat er dringend behoefte is aan een gecontroleerd staakt-het-vuren, zodat het veiliger wordt in Tigray en aantijgingen van mensen­rechten­schendingen, oorlogs­misdaden en gender­gerelateerd geweld onder­zocht kunnen worden. De hoge vertegenwoordiger pleitte voor gezamenlijke onder­zoeken door de Ethiopische mensen­rechten­commissie en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensen­rechten.

De ministers drongen tevens aan op een nationale dialoog, waarvoor de Ethiopische regering zich in de aanloop naar de verkiezingen sterk zou moeten maken.

Actuele kwesties

Wat de verslechterende situatie van Aleksej Navalny in Rusland betreft, herhaalden de ministers de boodschap uit de EU‑verklaring van 18 april: de Russische autoriteiten moeten Navalny onmiddellijk toegang verlenen tot medische professionals die hij vertrouwt.

Rusland: verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU over de verslechterende gezondheids­toestand van Aleksej Navalny

De Tsjechische minister gaf zijn collega's vervolgens uitleg over de recente uitzetting van Russische diplomaten in verband met de explosie van een munitie­depot in 2014.

De hoge vertegenwoordiger sprak over de lopende besprekingen in Wenen, die het JCPOA - het atoomakkoord met Iran - nieuw leven in moeten blazen en moeten zorgen dat de VS zich weer bij het verdrag kan aansluiten.

Ook hoorden de ministers dat onder het gezag van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, een nieuw voorstel over Georgië is ingediend om een uitweg uit de huidige politieke crisis te vinden.

Andere kwesties

Via de schriftelijke procedure heeft de Raad nieuwe sancties tegen Myanmar aangenomen.

Myanmar/Birma: EU legt sancties op aan 10 personen en 2 door militairen gecontroleerde ondernemingen wegens de militaire staatsgreep van februari en de daaropvolgende repressie (persmededeling, 19 april 2021)

De Raad heeft via de schriftelijke procedure ook de conclusies goedgekeurd over:

EU-strategie voor samen­werking in de Indo‑Pacifische regio (persmededeling, 19 april 2021)

Geïntegreerde EU-strategie voor de Sahel (persmededeling, 19 april 2021)

Hernieuwd partnerschap met het zuidelijk nabuur­schap - Een nieuwe agenda voor het Middel­landse Zee­gebied (persmededeling, 19 april 2021)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-FAC-190421

Videoconferentie

19 april 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN