Myanmar/Burma: EU imposes sanctions on 10 individuals and two military-controlled companies over the February military coup and subsequent repression

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 april 2021.

De EU keurt sancties goed tegen personen en door militairen gecontroleerde entiteiten.

De Raad i heeft besloten sancties te treffen tegen 10 personen en 2 door militairen gecontroleerde ondernemingen (Myanmar Economic Holdings Public Company Limited en Myanmar Economic Corporation Limited) in verband met de militaire staatsgreep van februari 2021 en de daaropvolgende repressie tegen vreedzame demonstranten. Dit besluit werd via de schriftelijke procedure genomen.

De betrokken personen zijn allen verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma en voor repressieve besluiten en ernstige schendingen van de mensenrechten. De ondernemingen zijn grote conglomeraten die eigendom zijn van en gecontroleerd worden door het leger van Myanmar/Birma (Tatmadaw), en inkomsten leveren voor dat leger. De sancties zijn specifiek gericht tegen de economische belangen van het militaire regime, dat verantwoordelijk is voor de omverwerping van de democratisch verkozen regering. De burgerbevolking van Myanmar/Birma wordt er niet door geraakt.

Het huidige besluit toont de eenheid en vastberadenheid van de EU om de gewelddadige acties van de militaire junta te veroordelen, en wil een wijziging van de leiding bewerkstelligen. Het besluit stuurt ook een duidelijke boodschap naar de militaire leiders: voortzetting van de huidige koers zal alleen meer lijden veroorzaken en nooit legitimiteit verlenen.

De beperkende maatregelen gelden nu voor in totaal 35 personen en 2 ondernemingen en omvatten een reisverbod en een bevriezing van tegoeden. Daarnaast mogen EU‑burgers en -bedrijven geen financiering aanbieden aan personen en entiteiten waartegen sancties gelden.

Ook de bestaande sancties blijven van kracht. Daarbij gaat het onder meer om een embargo op wapens en uitrusting die kunnen worden ingezet voor onderdrukking, een uitvoerverbod op goederen voor tweeërlei gebruik door het leger en de grenspolitie, uitvoerbeperkingen voor apparatuur voor het monitoren van communicatie die gebruikt kan worden voor onderdrukking, en een verbod op militaire scholing en militaire samenwerking met de Tatmadaw.

De EU-sancties komen bovenop op de opschorting van financiële hulp voor de regering en op de bevriezing van alle steun die als legitimatie van de junta kan worden beschouwd.

De EU blijft de bevolking van Myanmar/Birma en de democratische transitie van het land vastberaden steunen. Als tastbaar teken van deze steun heeft de Europese Commissie i onlangs nog eens € 9 miljoen uitgetrokken voor humanitaire noodhulp. Sinds 1994 heeft de EU Myanmar € 287 miljoen aan humanitaire hulp verstrekt, waarvan tot dusver € 20,5 miljoen in 2021. De EU werkt samen met betrouwbare en onafhankelijke humanitaire partners om te voorzien in de behoeften op het gebied van bescherming, voeding en gezondheid van de meest kwetsbare personen, met name in de deelstaten Rakhine, Chin, Kachin en Shan.

De besluiten en de namen van de betrokken personen en entiteiten staan in het Publicatieblad.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"