Informele videoconferentie van de ministers van Economische Zaken en Financiën, 16 april 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 16 april 2021, 19:30.

Lidstaten maken herstel- en veerkrachtfaciliteit van € 672,5 miljard concreet met gerichte maatregelen

Voornaamste resultaten

Economisch herstel

De ministers maakten de balans op van de economische situatie en de vooruitzichten.

De Commissie en de ECB gaven hun visie op de huidige economische en financiële situatie. Ook gaf de Commissie een update over de implementatie van de tijdelijke kader­regeling voor staats­steun, waarmee de lidstaten hun economieën flexibeler kunnen onder­steunen tijdens de pandemie. Ze lichtte daarbij toe hoe die regeling aansluit bij de nationale herstel- en veerkracht­plannen.

Naar aanleiding van de regelmatige inventarisatie van de implementatie van de herstel- en veerkracht­faciliteit, kregen de ministers te horen hoe het staat met de herstel en veerkracht­plannen. Ze wisselden ook hun ervaringen uit over de voorbereiding van die plannen. De voorbereidings­fase loopt nu ten einde en de formele plannen moeten spoedig worden ingediend.

De Commissie presenteerde haar mededeling over de financiering van Next­Generation­EU van 14 april. Het voorzitterschap kwam met de meest recente informatie over het eigen­middelen­besluit, dat inmiddels door 17 lidstaten is geratificeerd.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

Nu we de "zachte" deadline van 30 april naderen, verwacht ik dat het gros van de nationale herstel- en veerkracht­plannen de komende weken officieel zal worden ingediend. Vóór de zomer moeten de eerste plannen zijn goedgekeurd. We doen er alles aan om ook het ratificatie­proces zo snel mogelijk af te ronden. De uitvoering van het herstel­fonds ligt goed op schema en de voor­financiering zou in de loop van de zomer naar de economie moeten gaan vloeien.

João Leão, minister van Financiën van Portugal

Herstelplan voor Europa (achtergrond­informatie)

Eigen­middelen­besluit - formele kennis­gevingen

Kapitaalmarktenunie

De Commissie praatte de ministers bij over de implementatie van het nieuwe actie­plan voor de kapitaal­markten­unie. De focus lag op de belangrijkste initiatieven voor de komende maanden en met name op het Europees centraal toegangs­punt, waarmee investeerders eenvoudig, snel en op gelijke wijze toegang kunnen krijgen tot Europese bedrijfs­gegevens zodat Europese bedrijven makkelijker gefinancierd kunnen worden.

De Commissie hield onlangs een openbare raadpleging in verband met een wetgevings­voorstel over het Europees centraal toegangs­punt, dat in de loop van 2021 gereed moet zijn.

In de Raads­conclusies van december 2020 over het actie­plan van de Commissie voor de kapitaal­markten­unie worden de prioriteiten voor verdere werk­zaam­heden uiteengezet. Er wordt in benadrukt dat maatregelen die de financiering van de economie - met name van het midden- en klein­bedrijf - verbeteren en in het corona­tijdperk kunnen bijdragen tot een snel economisch herstel, momenteel de hoogste prioriteit hebben.

Mededeling van de Commissie over een nieuw KMU-actieplan

Kapitaalmarktenunie: Raad keurt conclusies over nieuw Commissie-actieplan goed (persmededeling, 4 december 2020)

Europese financiële architectuur voor ontwikkeling

De ministers spraken, samen met Odile Renaud-Basso, voorzitter van de EBWO, en EIB-voorzitter Werner Hoyer, over de toekomst van de Europese financiële architectuur voor ontwikkeling.

De Europese financiële architectuur voor ontwikkeling speelt mondiaal een belangrijke rol bij de bestrijding van armoede en ongelijkheid, de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelings­doelen en de aanpak van de klimaat­verandering. De structuur is echter complex, met tal van EU- en nationale actoren en financiële instrumenten. Sinds 2019 wordt nagedacht over een structuur die coherenter, strategischer, inclusiever, tastbaarder en zichtbaarder is. De Raad zette in zijn conclusies van december 2019 zijn stand­punten over de eerste verbeteringen en de te volgen koers uiteen.

De COVID-19-pandemie en de gevolgen ervan voor de minst ontwikkelde en kwetsbare landen brachten nieuwe uitdagingen met zich mee. Tijdens de video­conferentie hebben de ministers, op basis van de elementen die sinds 2019 aan bod zijn gekomen, hun stand­punten uiteengezet over mogelijke verbeteringen. Men was het erover eens dat een sterkere en betere institutionele structuur waarschijnlijk de meest praktische en efficiënte manier is om de EU-doelstellingen te verwezenlijken en partner­landen te onder­steunen. Ook waren de ministers het eens dat het tijd is om van reflectie over te gaan naar actie.

De Raad zal naar verwachting de conclusies over de toekomst van de Europese financiële architectuur voor ontwikkeling in mei aannemen.

Conclusies van de Raad over versterking van de Europese financiële architectuur voor ontwikkeling (5 december 2019)

Overige punten

Het voorzitterschap en de Commissie lichtten de resultaten toe van de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 op 7 april 2021.

Het was de tweede bijeenkomst onder het Italiaanse voorzitterschap van de G20. De besprekingen spitsten zich toe op de toestand van de wereld­economie, de inspanningen om het economisch herstel vooruit te helpen en meer duurzame groei te bevorderen, steun voor de meest kwetsbare landen, internationale belastingen en kwesties in verband met de financiële sector. Aan het einde van de bijeenkomst werd een communiqué verspreid.

De ministers hoorden ook hoe het staat met de wetgevings­procedures op het gebied van financiële diensten.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VTC-ECOFIN-160421

Videoconferentie

16 april 2021

15:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Videobeelden

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN