Raad Buitenlandse Zaken, 22 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 maart 2021, 21:30.

Voornaamste resultaten

Na de recente aanneming van EU-sancties in verband met de zaak-Navalny, heeft de Raad beperkende maatregelen opgelegd aan 11 personen en 4 entiteiten die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensen­rechten­schendingen in China, Noord-Korea, Libië, Zuid-Sudan, Eritrea en Rusland.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

Reden voor de sancties zijn zeer ernstige mensen­rechten­schendingen, waar deze ook hebben plaats­gevonden. Alle beperkende maatregelen van de Europese Unie zijn in overeen­stemming met het internationaal recht en onder­worpen aan de hoogste normen van de rechts­staat.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buiten­landse zaken en veiligheids­beleid

EU legt meer sancties op vanwege ernstige mensenrechten­schendingen (pers­mededeling, 22 maart 2021)

De Raad besloot ook tot sancties tegen 11 personen die verantwoordelijk zijn voor de militaire staats­greep in Myanmar/Birma op 1 februari 2021 en de daarop­volgende repressie tegen vreedzame demonstranten door leger en politie.

Myanmar/Birma: EU stelt sancties in tegen 11 personen wegens de recente militaire staatsgreep en repressie (pers­mededeling, 22 maart 2021)

Turkije

De Raad evalueerde de betrekkingen tussen de EU en Turkije en het gezamenlijk verslag van de hoge vertegenwoordiger en de Commissie, dat voor de video­conferentie van de leden van de Europese Raad op 25-26 maart is opgesteld.

Het verslag werd over het algemeen gezien als een goede basis voor de besprekingen in de Europese Raad.

Samenvattend stelde de hoge vertegen­woordiger dat er sinds de conclusies van de Europese Raad van december 2020 sprake is van positieve signalen van het Turkse leiderschap. Er zijn stappen gezet richting de-escalatie in het oostelijke Middellandse Zee­gebied, maar het is een wankel proces waar verder aan gewerkt moet worden.

De ministers waren het erover eens dat het belangrijk is om het momentum vast te houden, maar om ook alle mogelijk­heden open te houden, mochten de ontwikkelingen daarom vragen.

Zuidelijk nabuurschap

Ook de betrekkingen met de landen van het zuidelijk nabuurschap werden besproken.

Hier werd de noodzaak van een sterker, nauwer en doel­treffender partner­schap benadrukt. Ook moet de EU samen met haar partners werken aan gemeen­schappelijke problemen als covid, conflicten, migratie, klimaat­verandering en terrorisme.

De ministers richtten zich met name op de wijze waarop de gezamenlijke mede­deling over een hernieuwd partner­schap met het zuidelijk nabuur­schap van 9 februari 2021 kan worden uitgevoerd en operationeel kan worden gemaakt. Er werd onder meer gesproken over het bevorderen van hervormingen, samen­werking met het maat­schappelijk midden­veld en het benutten van het potentieel van de groene en de digitale transitie.

De Raadsconclusies over het zuidelijk nabuurschap worden tijdens de volgende Raad Buiten­landse Zaken aangenomen.

Videoconferentie met Hoge VN-Commissaris voor de Mensen­rechten

De ministers spraken met Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensen­rechten, over de toestand van de mensen­rechten wereld­wijd en recente ontwikkelingen.

Het was ook de aftrap van de strategische dialoog tussen de EU en de Hoge Commissaris. Dit is een nieuw initiatief in de strategie om de EU-bijdrage aan een op regels gebaseerd multi­lateralisme te versterken.

Actuele kwesties

De Raad sprak over Myanmar, waar de situatie sinds de militaire staats­greep van 1 februari 2021 steeds verder verslechtert. Hoge vertegenwoordiger Borrell benadrukte dat de EU zich op diplomatiek niveau blijft inzetten om de situatie te normaliseren, de democratie te herstellen en de legitieme burger­regering terug te brengen.

De ministers werden bijgepraat over de Westelijke Balkan, met name over de stabilisatie- en associatie­raden en het recente bezoek aan de regio van Miroslav Lajčák, de speciale vertegen­woordiger van de EU voor de dialoog tussen Belgrado en Pristina en andere regionale kwesties in verband met de Westelijke Balkan.

Wat Rusland betreft blijven de 5 leidende beginselen zeer relevant. Hierbinnen zal de EU al naargelang de situatie tegenstand bieden, beperkend optreden of met het land in gesprek gaan. De betrekkingen met Rusland staan op de agenda van de videoconferentie van de EU-leiders op 25-26 maart.

De hoge vertegenwoordiger sprak over de Associatie­raad EU-Georgië van 16 maart en gaf uitleg over de bemiddelings­pogingen van de EU van de afgelopen weken bij de politieke crisis in het land. Hij herhaalde dat alle partijleiders in Georgië de belangen van het Georgische volk voorop moeten stellen, compromissen moeten sluiten en hun aandacht moeten richten op andere dringende zaken zoals de corona­pandemie, het economisch herstel en de nationale veiligheid van Georgië.

Venezuela kwam ter sprake in verband met recente gebeurtenissen zoals de uitzetting van het hoofd van de EU-delegatie in Venezuela, en de verklaring door de EU van de Venezolaanse ambassadeur bij de EU tot persona non grata. Stabilisatie en de terugkeer van de democratie zijn mogelijk, maar dat vraagt om veel inzet.

Tot slot sprak de hoge vertegenwoordiger over de situatie in Ethiopië. Dagelijks komen meldingen binnen van grootschalige mensen­rechten­schendingen. De EU voert de druk op om humanitaire hulp toe te laten, mensen­rechten­schendingen onafhankelijk te laten onder­zoeken en de Eritrese troepen terug te trekken. De hoge vertegenwoordiger benadrukte dat de EU al haar buiten­landse beleids­instrumenten tegen de verantwoordelijken van mensen­rechten­schendingen in kan zetten. Ook heeft hij Pekka Haavisto, de Finse buitenland­minister, gevraagd een tweede missie naar de regio te ondernemen.

Diversen

De Raad heeft besloten tot de oprichting van de Europese vredesfaciliteit.

EU richt Europese Vredesfaciliteit op (pers­mededeling, 22 maart 2021)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3787

Brussel

22 maart 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Tussen 23 februari en 22 maart 2021 via de schriftelijke procedure goedgekeurde punten Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN