Declaration by the High Representative on behalf of the European Union on the occasion of the International Day for the Elimination of Racial Discrimination, 21 March 2021
Op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie herhaalt de Europese Unie haar onwrikbare engagement voor de uitbanning van racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en daarmee samenhangende onverdraagzaamheid, met inbegrip van de hedendaagse vormen ervan.
Volgens het verslag "Being black in the EU" uit 2018 voelde 39% van de mensen van Afrikaanse afkomst zich tijdens de voorgaande 5 jaar raciaal gediscrimineerd. Rassendiscriminatie kan leiden tot geweld, intimidatie, belemmeringen voor inclusie en discriminerende profilering. Andere personen worden dagelijks met verschillende vormen van racisme en vreemdelingenhaat geconfronteerd: van haatmisdrijven tot moeilijke toegang tot diensten of uitsluiting. De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat racisme en discriminatie nog steeds in onze maatschappij aanwezig zijn en heeft bestaande problemen nog verergerd, waardoor minderheden soms nog meer onder druk zijn komen te staan.
Systemisch racisme komt in Europa in alle geledingen en structuren van de samenleving voor en vormt een gevaar voor de bevordering, bescherming en ontplooiing van de mensenrechten van iedereen. De EU erkent deze uitdagingen en is vastbesloten ze aan te pakken. Op 18 september 2020 heeft de EU haar actieplan tegen racisme voor 2020-2025 aangenomen om de strijd tegen racisme op te voeren, waarbij zij erkent dat racisme niet alleen uitgaat van individuen, maar ook structureel kan zijn. Dit is een eerste goede stap. Die moet vergezeld gaan van concrete acties.
De Europese Commissie i heeft op 7 oktober 2020 een versterkt strategisch EU-kader voor gelijkheid, inclusie en participatie van de Roma aangenomen, dat gericht is op de bevordering van inclusie in de vier sectorale beleidsgebieden onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en huisvesting.
Vandaag heeft de EU een top over racismebestrijding gehouden om een echte antiracistische unie te creëren. Een unie waarin plaats is voor zowel preventie als sancties, en waarin maatregelen die inclusie bevorderen, de norm zijn. Het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie blijft ons kompas op deze gezamenlijke reis naar een rechtvaardigere, billijkere en inclusievere samenleving. De EU zal zich constructief inzetten in de context van de 20e verjaardag van de aanneming van de verklaring en het actieprogramma van Durban.
De EU en de lidstaten zijn grote voorstanders van multilaterale samenwerking in de strijd tegen racisme. Wij werken in de hele wereld nauw samen met de VN en met mondiale en lokale maatschappelijke organisaties, en erkennen dan ook hun cruciale bijdrage aan deze strijd. Daarnaast biedt het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie (2020-2024) een faciliterend kader voor de bescherming van mensen en het uitbannen van ongelijkheden, discriminatie en uitsluiting, met de ambitie om van racismebestrijding een essentieel onderdeel van onze dialoog en samenwerking met partnerlanden te maken.
De strijd tegen racisme vereist volgehouden leiderschap en betrokkenheid van alle instellingen. Hij vereist ook de mobilisatie van ons allen, over alle generaties en alle gemeenschappen heen. Laten we samenwerken aan een wereld waar voor racisme geen plaats is en laten we daarbij het goede voorbeeld geven.