Declaration by the High Representative on behalf of the European Union on the occasion of the International Day for the Elimination of Racial Discrimination, 21 March 2021

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op zondag 21 maart 2021.

Op de Internationale Dag voor de Uit­banning van Rassen­discriminatie herhaalt de Europese Unie haar onwrikbare engagement voor de uit­banning van racisme, rassen­discriminatie, vreemdelingen­haat en daarmee samen­hangende on­verdraag­zaam­heid, met in­begrip van de heden­daagse vormen ervan.

Volgens het verslag "Being black in the EU" uit 2018 voelde 39% van de mensen van Afrikaanse afkomst zich tijdens de voorgaande 5 jaar raciaal gediscrimineerd. Rassen­discriminatie kan leiden tot geweld, intimidatie, belemmeringen voor inclusie en discriminerende profilering. Andere personen worden dagelijks met verschillende vormen van racisme en vreemdelingen­haat geconfronteerd: van haat­misdrijven tot moeilijke toegang tot diensten of uitsluiting. De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat racisme en discriminatie nog steeds in onze maatschappij aanwezig zijn en heeft bestaande problemen nog verergerd, waardoor minderheden soms nog meer onder druk zijn komen te staan.

Systemisch racisme komt in Europa in alle geledingen en structuren van de samen­leving voor en vormt een gevaar voor de bevordering, bescherming en ont­plooiing van de mensen­rechten van iedereen. De EU erkent deze uitdagingen en is vast­besloten ze aan te pakken. Op 18 september 2020 heeft de EU haar actieplan tegen racisme voor 2020-2025 aangenomen om de strijd tegen racisme op te voeren, waarbij zij erkent dat racisme niet alleen uitgaat van individuen, maar ook structureel kan zijn. Dit is een eerste goede stap. Die moet vergezeld gaan van concrete acties.

De Europese Commissie i heeft op 7 oktober 2020 een versterkt strategisch EU-kader voor gelijkheid, inclusie en participatie van de Roma aangenomen, dat gericht is op de bevordering van inclusie in de vier sectorale beleids­gebieden onderwijs, werk­gelegenheid, gezondheids­zorg en huis­vesting.

Vandaag heeft de EU een top over racisme­bestrijding gehouden om een echte anti­racistische unie te creëren. Een unie waarin plaats is voor zowel preventie als sancties, en waarin maatregelen die inclusie bevorderen, de norm zijn. Het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassen­discriminatie blijft ons kompas op deze gezamenlijke reis naar een recht­vaardigere, billijkere en inclusievere samen­leving. De EU zal zich constructief inzetten in de context van de 20e verjaardag van de aanneming van de verklaring en het actieprogramma van Durban.

De EU en de lidstaten zijn grote voorstanders van multi­laterale samen­werking in de strijd tegen racisme. Wij werken in de hele wereld nauw samen met de VN en met mondiale en lokale maat­schappelijke organisaties, en erkennen dan ook hun cruciale bijdrage aan deze strijd. Daarnaast biedt het EU-actieplan inzake mensen­rechten en democratie (2020-2024) een faciliterend kader voor de bescherming van mensen en het uit­bannen van ongelijk­heden, discriminatie en uitsluiting, met de ambitie om van racisme­bestrijding een essentieel onder­deel van onze dialoog en samen­werking met partner­landen te maken.

De strijd tegen racisme vereist volgehouden leiderschap en betrokken­heid van alle instellingen. Hij vereist ook de mobilisatie van ons allen, over alle generaties en alle gemeen­schappen heen. Laten we samenwerken aan een wereld waar voor racisme geen plaats is en laten we daarbij het goede voorbeeld geven.