Europarlementariërs debatteerden over COVID-varianten en vaccinatieplannen in de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021.

De huidige COVID-19-vaccins zouden ook effectief moeten zijn tegen de nieuwe varianten, vertelden deskundigen op 15 maart aan Europarlementariërs.

Als onderdeel van het Parlement's nauwlettende toezicht op de vaccinatiestrategie van de EU ondervroegen leden van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de werkzaamheid van vaccins tegen mutaties van het Covid-19-virus.

Dit was de laatste in een reeks hoorzittingen en evenementen waarin belangrijke spelers in de COVID-19-crisis de leden van het Europees Parlement op de hoogte hielden.

Drie varianten in de EU

Dr. Bruno Ciancio, hoofd surveillance bij het ECDC, zei dat er momenteel drie verschillende COVID-19-varianten van zorg in de EU aanwezig zijn: de Britse variant, gevolgd door de Zuid-Afrikaanse variant en de Braziliaanse variant.

Gezien de huidige kennis van de varianten schat het ECDC in dat de huidige maatregelen en vaccincampagnes in de EU nog steeds effectief zullen zijn, maar hij benadrukte ook dat het belangrijk is dat EU-landen de verspreiding van de verschillen varianten blijven observeren.

COVID-19 varianten: gevallen in de EU en de EER

  • Britse variant: 24.000 gevallen in 28 landen
  • Zuid-Afrikaanse variant: 900 gevallen in 18 landen
  • Braziliaanse variant: 200 gevallen in 9 landen

Snellere goedkeuring van nieuwe vaccins

Dr. Marco Cavaleri, verbonden aan het EMA, zei dat het EMA de onderzoeken naar de effectiviteit van de vaccins tegen nieuwe COVID-19-varianten nauwlettend volgt.

Hij vertelde dat het goedkeuringsproces voor aangepaste vaccins voor nieuwe varianten sneller zou zijn: "Fabrikanten hoeven niet opnieuw een volledig dossier in te dienen, maar het zal worden goedgekeurd als een variatie op de doses die hebben geleid tot de initiële goedkeuring van het vaccin. Dit bespaart veel tijd en maakt de zaken eenvoudiger en flexibeler."

De behoefte aan een gecoördineerde reactie

Katherine O'Brien, directeur vaccins bij de WHO, benadrukte de noodzaak van een wereldwijde en gecoördineerde respons om de juiste monitoring en evaluatie van nieuwe varianten te garanderen, waarbij toezicht wordt gehouden op de mogelijke impact ervan op vaccins, wijzigingen in de samenstelling van het vaccin en wereldwijde toegang tot het vaccin.

Ze benadrukte ook het belang van goede communicatie om het vertrouwen van het publiek te behouden en waarschuwde voor het hoge risico van verkeerde informatie over de effectiviteit van bestaande vaccins.

Een EU-plan om partnerschappen tussen alle belanghebbenden te bevorderen

De Europese Commissie heeft op de nieuwe coronavirusvarianten gereageerd met haar HERA Incubator-paraatheidsplan, dat maandag aan de commissieleden is gepresenteerd. Het doel is om een ​​samenwerking tussen onderzoekers, industrie, wetgevers en overheidsinstanties te coördineren om te zorgen voor snelle ontwikkeling, goedkeuring en adequate productie van vaccins tegen nieuwe varianten.

HERA Incubator richt zich op:

  • Snelle detectie en aanpassing
  • Snellere goedkeuring van vaccins
  • Betere productiecapaciteiten

Bekijk onze tijdlijn en ontdek hoe de EU de impact van de coronaviruspandemie aanpakt

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20210311STO99733