Informele videoconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken, 15 maart 2021 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
In het kader van het nieuwe migratie- en asielpact bespraken de ministers de externe aspecten van het EU-migratiebeleid.
Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zat samen met Eduardo Cabrita, Portugees minister van Binnenlandse Zaken, de zitting voor.
Een succesvol EU-migratiebeleid staat of valt met nauwe samenwerking met derde landen. Onze boodschap van vandaag is duidelijk: we moeten nu actie ondernemen! Het is tijd voor concrete resultaten. Samen gaan we migratiepartnerschappen opzetten die beter aansluiten op de prioriteiten van onze partners en naadloos in onze bredere betrekkingen passen.
Eduardo Cabrita, minister van Binnenlandse Zaken van Portugal
De EU moet en wil ervoor zorgen dat migratie in al haar aspecten een belangrijk onderdeel wordt van onze betrekkingen met derde landen. Reguliere, goed georganiseerde en veilige migratie kan een extra steun zijn voor het externe EU-beleid en een pluspunt voor onze economie en die van onze partners.
Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid
De ministers richtten zich met name op migratie als belangrijk onderdeel van de betrekkingen met derde landen. Zij bespraken hoe de samenwerking tussen de landen van herkomst, doorreis en bestemming op een brede en voor alle partijen gunstige manier kan worden ontwikkeld en verbeterd.
Ze benadrukten dat een evenwichtige aanpak, met aandacht voor alle belangrijke aspecten van het migratiebeleid, cruciaal is. Ook herhaalden zij dat alle relevante beleidsmaatregelen en instrumenten van de EU - zoals ontwikkelingssamenwerking, visa, handel en investeringen, werkgelegenheid en onderwijs - moeten worden ingezet om deze brede, evenwichtige en wederzijds voordelige partnerschappen te steunen. Ook een meer coherente, strategische, flexibele en gerichte EU-financiering is essentieel. Nieuw beleid, zoals het post-Cotonou-partnerschap EU-ACS en de recente agenda voor het zuidelijk nabuurschap van de Commissie, moet verder worden ontwikkeld.
De ministers bogen zich ook over de vraag hoe de coördinatie en samenwerking binnen de EU kan worden verbeterd om de migratiedoelstellingen te bereiken. Dit debat spitste zich toe op de vraag hoe instrumenten en (financiële) middelen van de EU en de lidstaten elkaar in de strijd tegen irreguliere migratie en gedwongen ontheemding kunnen versterken, zonder voorbij te gaan aan de kansen die goed georganiseerde migratie kan bieden.
De algemene conclusie is dat bijeenkomsten als deze vaker georganiseerd moeten worden. Ook bepleitten de meeste delegaties een zeer pragmatische aanpak van de initiatieven die vanaf nu met de partnerlanden moeten worden ontwikkeld. Er was een duidelijke roep om routekaarten met concrete tijdschema's en duidelijke doelstellingen om deze wederzijds voordelig partnerschappen tot stand te brengen.
Onder diversen presenteerde het voorzitterschap onderdelen van een voorstel voor een brede dialoog over justitie en binnenlandse zaken met partnerlanden in Noord-Afrika.
Nieuw migratie- en asielpact (Europese Commissie)
Migratiebeleid van de EU (achtergrondinformatie)
Hervorming EU-asielstelsel (achtergrondinformatie)
Migratiestromen: de oostelijke, de centrale en de westelijke route (infographic)
Informatie over de zitting
Zitting nr. VC-FAHA-150321
Videoconferentie
15 maart 2021
Vooraf (documenten)
Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: