EU en VS komen overeen alle douanerechten in verband met Airbus-geschil en Boeing-geschil op te schorten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 5 maart 2021.

De EU en de VS zijn vandaag overeengekomen alle in de context van het Airbus-geschil en het Boeing-geschil bij wijze van vergelding ingestelde rechten op uitvoer van de EU en de VS voor vier maanden op te schorten. Door de opschorting kunnen beide partijen zich concentreren op het vinden van een oplossing voor dit langdurige conflict. Dit vormt een belangrijke stimulans voor de Europese exporteurs, aangezien de VS toestemming hadden gekregen om douanerechten te heffen op 7,5 miljard dollar aan EU-uitvoer naar de VS. Tegelijkertijd zullen de douanerechten van de EU op ongeveer 4 miljard dollar aan Amerikaanse uitvoer naar de EU worden opgeschort.

Valdis Dombrovskis i, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Handel, zei hierover: “Dit is een grote stap voorwaarts. Het is een keerpunt in onze relatie met onze grootste en economisch belangrijkste partner. De opschorting van deze douanerechten komt beide partijen ten goede nu de pandemie onze werknemers en onze economieën pijn doet. Deze opschorting zal het vertrouwen helpen herstellen en ons derhalve ruimte geven om via onderhandelingen tot een alomvattende en blijvende oplossing te komen. Een positieve handelsrelatie tussen de EU en de VS is niet alleen belangrijk voor de EU en de VS zelf, maar ook voor de wereldhandel in het algemeen.”

Zodra de interne procedures aan beide zijden zijn afgerond, zullen deze douanerechten nu voor een periode van vier maanden over en weer worden opgeschort.

Achtergrond

In 2018 heeft de Beroepsinstantie vastgesteld dat de EU en haar lidstaten niet volledig hadden voldaan aan de eerdere WTO-uitspraken met betrekking tot EU-subsidies aan vliegtuigfabrikant Airbus.

In maart 2019 heeft de Beroepsinstantie bevestigd dat de VS geen passende maatregelen hadden genomen om te voldoen aan de WTO-regels inzake subsidies aan vliegtuigfabrikant Boeing.

In oktober 2019 heeft de WTO de VS toestemming gegeven om tegenmaatregelen te nemen tegen Europese uitvoer ter waarde van maximaal 7,5 miljard dollar, en de VS hebben op 18 oktober 2019 douanerechten ingesteld. De betrokken EU-lidstaten hebben ondertussen alle nodige stappen ondernomen om volledige naleving te waarborgen.

In oktober 2020 heeft de WTO de EU wegens illegale subsidies van de VS aan vliegtuigfabrikant Boeing gemachtigd soortgelijke tegenmaatregelen te nemen ten aanzien van 4 miljard dollar aan uitvoer uit de VS naar de EU. De EU wilde met de Verenigde Staten overeenstemming bereiken om deze rechten niet te hoeven opleggen. Aangezien de VS destijds niet bereid waren een via onderhandelingen tot stand gekomen schikking, met inbegrip van een onmiddellijke afschaffing van de Amerikaanse douanerechten, te aanvaarden, heeft de EU op 9 november 2020 besloten tegenmaatregelen in te stellen. Op 31 december 2020 wijzigden de VS de referentieperiode voor de berekening van hun sancties, waardoor het scala aan EU-producten waarop rechten werden geheven, aanzienlijk werd uitgebreid.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring