Coronavirus: Commissie keurt tweede contract met Moderna goed om tot 300 miljoen extra doses veilig te stellen
Vandaag heeft de Europese Commissie i een tweede contract met het farmaceutische bedrijf Moderna goedgekeurd, dat voorziet in een extra aankoop van 300 miljoen doses (150 miljoen in 2021 en een optie om in 2022 nog eens 150 miljoen doses te kopen) namens alle EU-lidstaten. Het nieuwe contract biedt de lidstaten ook de mogelijkheid om vaccindoses aan lage- en middeninkomenslanden te doneren of ze onder andere Europese landen te herverdelen.
Het contract met Moderna van vandaag bouwt voort op de uitgebreide portefeuille van in Europa te produceren vaccins, en vormt een aanvulling op de contracten die al waren gesloten met BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac en Moderna. Dankzij deze gediversifieerde vaccinportefeuille zal Europa toegang hebben tot 2,6 miljard doses, zodra is aangetoond dat de vaccins veilig en doeltreffend zijn.
De Commissie heeft voorwaardelijke vergunningen verleend voor het in de handel brengen voor de door BioNTech en Pfizer, Moderna, en AstraZeneca ontwikkelde vaccins op respectievelijk 21 december 2020, 6 januari 2021 en 29 januari 2021.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen i: “Vandaag verzekeren wij ons van 300 miljoen extra doses van het door Moderna geproduceerde COVID-19-vaccin, dat in de Europese Unie al voor vaccinatie wordt gebruikt. Dit brengt ons dichter bij onze belangrijkste doelstelling: ervoor zorgen dat alle Europeanen zo snel mogelijk toegang hebben tot veilige en doeltreffende vaccins. Met een portefeuille van maximaal 2,6 miljard doses zullen we niet alleen onze burgers, maar ook onze buren en partners van vaccins voorzien. ”
Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Met dit nieuwe contract met Moderna voegen we nog eens 300 miljoen doses van een toegelaten veilig en doeltreffend vaccin aan onze portefeuille toe. Dit is een nieuwe stap in de richting van onze doelstelling om burgers in Europa en daarbuiten in de loop van dit jaar snel toegang te bieden tot veilige en doeltreffende vaccinaties. Het contract is niet alleen belangrijk voor de kortetermijnbehoeften van de EU, maar ook voor onze toekomstige inspanningen om de snelle verspreiding van nieuwe varianten in te perken.”
Het Moderna-vaccin is gebaseerd op messenger-RNA (mRNA). mRNA speelt een fundamentele rol in de biologie: het brengt de instructies van het DNA over aan het eiwitproducerende mechanisme van de cellen. In een mRNA-vaccin worden met deze instructies onschadelijke fragmenten van het virus geproduceerd. Het menselijk lichaam gebruikt die fragmenten vervolgens om een immuunreactie te ontwikkelen om ziekten te voorkomen of te bestrijden. Wanneer iemand het vaccin krijgt toegediend, lezen zijn of haar cellen de genetische instructies en produceren zij een “spike-eiwit”: het eiwit aan de buitenkant van het virus dat door het virus wordt gebruikt om de cellen van het lichaam binnen te komen, zich te vermenigvuldigen en ziekten te veroorzaken. Het immuunsysteem zal dit eiwit vervolgens als lichaamsvreemd behandelen door middel van een natuurlijke afweerreactie, antistoffen en T-cellen tegen het eiwit produceren.
De steun van de Commissie is gebaseerd op een deugdelijke wetenschappelijke beoordeling van het vaccin, de daarbij gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf met de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om de hele EU te kunnen bevoorraden, alsook zijn vermogen om een mogelijk vaccin te ontwikkelen dat ook tegen varianten van het virus doeltreffend is.
Achtergrond
De Europese Commissie heeft op 17 juni een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en uitrol van doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. Als tegenprestatie voor het recht om binnen een bepaalde termijn een bepaald aantal vaccindoses aan te kopen, financiert de Commissie door middel van aankoopovereenkomsten (Advance Purchase Agreements) een deel van de aanloopkosten van vaccinproducenten. De verstrekte financiering wordt beschouwd als een aanbetaling op de vaccins die daadwerkelijk door de lidstaten zullen worden aangekocht.
Gezien de hoge kosten en het hoge uitvalpercentage brengt het investeren in een COVID-19-vaccin voor de ontwikkelaars van vaccins een groot risico met zich mee. Door deze overeenkomsten worden daarom investeringen mogelijk gemaakt die anders misschien niet zouden worden gedaan.
Zodra van een vaccin is aangetoond dat het veilig en doeltreffend is en het Europees Geneesmiddelenbureau een vergunning voor het in de handel brengen heeft verleend, moet het snel over heel Europa worden verspreid en ingezet. Op 15 oktober heeft de Commissie uiteengezet wat de belangrijkste stappen zijn die de lidstaten moeten nemen om volledig voorbereid te zijn, onder meer door de ontwikkeling van nationale vaccinatiestrategieën. De Commissie heeft verdere acties vastgesteld om de paraatheids- en responsplanning in de hele EU te versterken, alsook destrategie “COVID-19: Waakzaam de winter door”, waarin de lidstaten verdere steun wordt geboden bij de inzet van vaccins, en de nieuwe mededeling “Een verenigd front tegen COVID-19”. De Commissie heeft ook een plan vastgesteld om Europa voor te bereiden op de toegenomen dreiging van virusvarianten en de mogelijkheid dat deze resistent zijn tegen bestaande vaccins.
De Europese Commissie wil er ook voor zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, dat krijgt, overal ter wereld en niet alleen in de EU. Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is. Daarom heeft de Commissie sinds 4 mei 2020 bijna 16 miljard EUR opgehaald in het kader van de wereldwijde coronarespons (Coronavirus Global Response), de wereldwijde actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus en voor wereldwijd herstel, en heeft zij bevestigd belangstelling te hebben voor deelname aan de COVAX-faciliteit voor billijke toegang tot betaalbare COVID-19-vaccins overal ter wereld. Als onderdeel van het “Team Europa”-initiatief heeft de Commissie een bijdrage van 400 miljoen EUR aan garanties aangekondigd ter ondersteuning van COVAX en de COVAX-doelstellingen in het kader van de wereldwijde coronarespons.