EU-VK: EP nog steeds voorstander akkoord maar blij met voorbereidingen no-deal

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020.

Het Parlement i hoopt dat er een akkoord wordt gesloten over de toekomstige relatie tussen de EU i en het VK maar heeft tijd nodig om dit te beoordelen, zo bleek in een debat op vrijdag .

Tijdens het debat met vicevoorzitter van de Europese Commissie i Maroš Šefčovič i en EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier i benadrukten bijna alle sprekers dat het Parlement de voorkeur geeft aan het sluiten van een overeenkomst met het VK, maar niet als dit de integriteit van de interne markt in gevaar brengt.

Ze toonden zich ingenomen met de stemming op vrijdag over noodmaatregelen ter voorbereiding van een mogelijk no-deal scenario. De sprekers benadrukten dat de door de EU voorgestelde overeenkomst ongeëvenaard is qua reikwijdte en aanbod om geen tarieven en quota in te stellen, maar dat in ruil daarvoor het VK de regels voor eerlijke concurrentie moet respecteren. Ze herinnerden eraan dat het VK verantwoordelijk was voor het stellen van de te korte deadline voor het onderhandelen van een dergelijke uitzonderlijke deal. Net als EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier riepen de parlementsleden op tot onbelemmerde toegang tot Britse wateren voor de visserijvloot van de EU.

Verschillende parlementsleden spraken hun tevredenheid uit over de ondertekening van een deal die onder andere de rechten van burgers garandeert en vrede in heel Ierland. Ze herhaalden ook dat indien er een akkoord komt na de deadline van 20 december die de fractieleiders donderdag stelden, het Parlement niet in staat zal zijn om het akkoord voldoende te beoordelen en een besluit te nemen over goedkeuring voor inwerkingtreding op 1 januari 2021.

U kunt het debat hier terugkijken. Om te luisteren naar de individuele bijdrages klikt up de naam van de spreker.

Maroš Šefčovič, vicevoorzitter Europese Commissie

Michel Barnier, EU hoofdonderdelaar

David McAllister (EVP, DE), voorzitter van de VK Coördinatiegroep

Iratxe García Pérez (S&D, ES)

Nathalie Loiseau (Renew, FR)

Nicolas Bay (ID, FR)

Philippe Lamberts (Groeneen/EFA, BE)

Derk Jan Eppink (ECR, NL)

Martin Schirdewan (GUE/NGL, DE)

Fabio Massimo Castaldo (NI, IT)