Raad Milieu, 17 december 2020 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
Europese klimaatwet
De Raad heeft een akkoord bereikt over een algemene oriëntatie over de Europese klimaatwet. Deze bevat een nieuwe EU-doelstelling met een broeikasgasuitstoot die in 2030 ten minste 55% lager is dan in 1990, conform de richtsnoeren van de Europese Raad van 10-11 december 2020. Hoofddoel van de Europese klimaatwet is om de doelstelling van een klimaatneutrale EU in 2050 in wetgeving vast te leggen.
We hebben nu een belangrijke mijlpaal bereikt in met betrekking tot het voorstel voor een Europese klimaatwet. De EU is vastbesloten om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn en wij sturen een krachtig signaal de wereld in met onze aangescherpte doelstelling van een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 van ten minste 55%.
Svenja Schulze, Duits minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid
De vandaag bereikte algemene oriëntatie vormt een aanvulling op het door de Raad in oktober overeengekomen gedeeltelijke onderhandelingsstandpunt. Het voorzitterschap van de Raad krijgt hiermee een mandaat voor verdere besprekingen met het Europees Parlement over het Commissievoorstel.
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
Conclusies van de Europese Raad, 10-11 december 2020 (persmededeling, 11 december 2020)
Gewijzigd voorstel van de Europese Commissie, 17 september 2020
Oorspronkelijk voorstel van de Europese Commissie, 4 maart 2020
Beleidspagina's over de Europese Green Deal
Beleidspagina's over klimaatverandering
Infographic - Overeenkomst van Parijs: EU op weg naar klimaatneutraliteit
Mededeling van de NDC van de EU en de lidstaten
De Raad heeft de mededeling van de nationaal bepaalde bijdrage (NDC) van de EU en haar lidstaten goedgekeurd. De mededeling bevat een geactualiseerde, ambitieuzere doelstelling met een broeikasgasuitstoot die in 2030 ten minste 55% lager moet zijn dan in 1990, conform de richtsnoeren van de Europese Raad van 10-11 december 2020. De mededeling zal nu aan het secretariaat van het UNFCCC worden toegezonden.
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
Toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden
De Raad is een algemene oriëntatie (standpunt) overeengekomen over een voorstel tot wijziging van de Aarhus-verordening. Deze verordening bepaalt hoe de EU en de lidstaten uitvoering moeten geven aan het internationale Verdrag van Aarhus. Dit verdrag heeft tot doel de toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter in milieuaangelegenheden te waarborgen.
Ons milieubeleid en de manier waarop het wordt uitgevoerd, hebben gevolgen voor het dagelijks leven van de burgers. Het akkoord van vandaag over de Aarhus-verordening zal bijdragen tot een betere milieudemocratie. Het soort besluiten waarvoor een verzoek om herziening kan worden ingediend, wordt uitgebreid. Daarnaast wordt de termijn voor dergelijke verzoeken verlengd. We hebben behoefte aan een goed functionerend systeem voor de burgers dat rekening houdt met de specifieke kenmerken van de rechtsorde en met het rechtsstelsel van de EU.
Svenja Schulze, Duits minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid
De Raad kwam in grote lijnen overeen het toepassingsgebied van de verordening uit te breiden tot algemene administratieve handelingen. Ook komt er volgens het Raadsstandpunt een verlenging van de termijnen waarbinnen het publiek een herziening kan aanvragen en waarbinnen de instellingen en organen van de EU moeten antwoorden. Dat moet de procedure voor indieners van klachten vergemakkelijken en de kwaliteit van de antwoorden verbeteren.
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
Naar een circulair en groen herstel van COVID‑19
De Raad heeft conclusies over een circulair en groen herstel van COVID-19 aangenomen als antwoord op het nieuwe actieplan van de Europese Commissie voor de circulaire economie. De bedoeling van de conclusies is om alomvattende politieke richtsnoeren te bieden voor het brede scala aan acties in het plan van de Commissie. Zo tracht de Raad een evenwicht te vinden tussen een ambitieuze aanpak en de noodzaak om bij de verschillende acties aandacht te geven aan tal van zaken, waaronder de verschillende uitgangsposities van de lidstaten.
Ik ben heel blij dat we vandaag weer een stap verder zijn op weg naar de circulaire economie. Met deze conclusies dragen wij de Commissie op met voorstellen te komen over bijvoorbeeld het recht op reparatie. Dit is een belangrijk instrument om de hoeveelheid afgedankte ICT-producten tot 2025 te verminderen en komt ook aan de orde in de conclusies over de digitale transformatie, die ook vandaag zijn aangenomen.
Svenja Schulze, Duits minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
Raad neemt conclusies aan over circulair en groen herstel (persmededeling, 17 december 2020)
Een beter milieu begint bij digitalisering
De Raad heeft conclusies aangenomen over de digitale transformatie en de groene transitie. Daarin wordt bekeken hoe een brug kan worden geslagen tussen deze 2 maatschappelijke uitdagingen.
Ook krijgt de Commissie politieke sturing voor initiatieven die digitalisering inzetten voor milieubescherming en klimaatactie en die de negatieve gevolgen van digitalisering voor het milieu beperken.
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
EU-strategie voor duurzame chemische stoffen
De ministers van Milieu hebben van gedachten gewisseld over de onlangs door de Commissie gepresenteerde strategie voor duurzame chemische stoffen - op weg naar een gifvrij milieu. De Commissie keurde de strategie op 14 oktober 2020 goed als kernelement van de Europese Green Deal.
De lidstaten spraken brede steun uit voor de strategie en vonden het algemene ambitieniveau van de strategie adequaat. De delegaties spraken hun belangstelling uit voor verdere besprekingen over toekomstige voorstellen in het kader van de strategie en wilden nauw betrokken blijven bij de uitvoering ervan.
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
Overige punten
De Commissie presenteerde haar nieuwe voorstel over batterijen en afgedankte batterijen. Ook lichtte zij de ministers in over een oproep tot dringende actie voor de ratificatie van multilaterale milieuovereenkomsten (MEA's). Portugal informeerde de delegaties over de Europese conferentie "Klimaatverandering en de Europese waterdimensie - naar meer veerkracht" (4 en 5 november 2020). Spanje informeerde de ministers over het verslag over de jaarlijkse vergadering van de Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) (27-30 oktober 2020). Frankrijk verstrekte de delegaties informatie over de uitbanning van ontbossing. Ten slotte presenteerde het aantredende Portugese voorzitterschap zijn werkprogramma voor de eerste helft van 2021.
Bekijk de videobeelden van de middagsessie
Bekijk de videobeelden van het openbare debat
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3782
Brussel
17 december 2020
09:15
Vooraf (documenten)
Voorlopige lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: