Belarussische oppositie ontvangt 2020 Sacharovprijs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 17 december 2020.

Parlementsvoorzitter David Sassoli i reikte op 16 december de Sachararovprijs uit aan Sviatlana Tsikhanouskaya en Veranika Tsapkala in Brussel.

Ze ontvingen de 2020 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken namens de democratische oppositie in Belarus, vertegenwoordigd door de coördinatieraad, een initiatief van moedige vrouwen en politieke en maatschappelijke figuren.

Tijdens de ceremonie, die uitzonderlijk in Brussel plaatsvond zei voorzitter Sassoli: “Heel de wereld is op de hoogte van wat er in jullie land gebeurt. We zien jullie moed. We zien de moed van vrouwen. We zien jullie leed. We zien afschuwelijke wandaden. We zien het geweld. Jullie ambitie en vastberadenheid om in een democratisch land te wonen inspireert ons.”

“Ik wil graag mijn bijzondere waardering tonen voor onze winnaars en de kracht die jullie getoond hebben”, voegde hij toe.

Tijdens de ontvangst van de prijs zei de voornaamste oppositiekandidate Sviatlana Tsikhanouskaya: “Iedereen in Belarus die deelneemt aan het vreedzame protest tegen geweld en wetteloosheid... is een held. Ieder van hen is een voorbeeld van moed, mededogen en waardigheid.”

“De mensen van Belarus demonstreren elke week sinds de verkiezingen van 9 augustus. Ze marcheren voor hun toekomst en de toekomst van zij die er niet bij kunnen zijn. Ze marcheren voor vrijheid en de waardigheid van de mensen van Belarus, van Europeanen, van jullie en van ons. Zonder een vrij Belarus, is Europa ook niet volledig vrij. (...) Ik heb dit jaar slechts één wens. Ik wil dat iedere Belarus die nu in hechtenis of gedwongen ballingschap is, terug naar huis kan.”

Over de winnaar

De winnaar werd op 22 oktober 2020 verkozen door de politieke leiders van het Parlement.

De democratische oppositie in Belarus wordt vertegenwoordigd door de coördinatieraad - een initiatief van dappere vrouwen (de belangrijkste oppositiekandidaat Sviatlana Tsikhanouskaya, Nobelprijswinnaar Svetlana Alexievich, muzikante en politieke activiste Maryia Kalesnikava, politieke activisten Volha Kavalkova en Veranika Tsapkala) en politieke en maatschappelijke figuren (video blogger en politiek gevangene Siarhei Tsikhanouski, Ales Bialiatski - oprichter van de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna, Siarhei Dyleuski, Stsiapan Putsila - oprichter van het Telegram kanaal NEXTA, en Mikola Statkevich - politiek gevangene en presidentskandidaat tijdens de verkiezingen in 2010).

In een resolutie die in september 2020 werd goedgekeurd, veroordeelde het Europees Parlement de Belarussische autoriteiten voor hun gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten.

Het Parlement organiseert op 18-21 december een onderzoeksmissie over Belarus om verdere steun voor de democratische oppositie te bepalen, in lijn met de resolutie van 26 november 2020.

Prijsuitreiking

De prijs bestaat uit een certificaat en 50 000 euro.

De finalisten

De Guapinol milieuactivisten Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez en Jeremías Martínez Díaz, Berta Cáceres van Honduras en Monseigneur Najeeb Michaeel, Aartsbisschop van Mosul, waren dit jaar de finalisten.

Meer lezen over de andere finalisten.

Meer over de Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov, wordt sinds 1988 elk jaar toegekend om eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensen en organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen.

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China.

Ontdek hoe de winnaar van de Sacharovprijs verkozen wordt via onze infografiek.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20201210STO93502