Raad Landbouw en Visserij, 15-16 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 15 december 2020, 23:00.

Voornaamste resultaten

Visserij

Vangstmogelijkheden voor 2021

De ministers zijn de vangstbeperkingen voor meer dan 200 commerciële visbestanden in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Middellandse Zee en Zwarte Zee voor 2021 overeengekomen. Meer dan 100 van deze bestanden in de Atlantische Oceaan en de Noordzee zijn in de afgelopen decennia samen met het VK beheerd. Aangezien de onderhandelingen tussen de EU en het VK over hun toekomstige betrekkingen nog lopen, namen de ministers voorlopige quota aan voor de visbestanden die gedeeld worden met het VK. Dankzij de voorlopige quota is duurzame visserij in de betrokken gebieden verzekerd totdat het overleg met het VK is afgerond. Er werd een soortgelijk akkoord gesloten voor de bestanden die samen met Noorwegen worden beheerd.

Julia Klöckner, Duitse minister van Voedselvoorziening en Landbouw en voorzitter van de Raad

Uit de afspraken van de afgelopen 2 dagen blijkt hoe we boven de verwachtingen kunnen uitstijgen. Het was niet gemakkelijk om een akkoord over visvangst­beperkingen te bereiken gezien brexit en COVID-19, maar ik ben er zeker van dat we nu het best mogelijke plan hebben. Ook was het een uitdaging om de uiteenlopende standpunten over voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking te verzoenen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met de steun van de overgrote meerderheid van de lidstaten een duidelijk politiek signaal hebben afgegeven. En we kregen ook ruime steun voor een EU-breed dierenwelzijnskeurmerk. In de afgelopen 6 maanden is het opstellen en halen van ambitieuze doelstellingen onze voornaamste leidraad geweest. Een ander concreet voorbeeld daarvan is volgens mij het standpunt van de Raad over een milieuvriendelijker gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ik ben trots op onze verwezenlijkingen, en ik ben ervan overtuigd dat het aantredende Portugese voorzitterschap hieraan zal verder werken.

Julia Klöckner, Duitse minister van Voedselvoorziening en Landbouw en voorzitter van de Raad

Akkoord over vangstmogelijkheden voor 2021 in Atlantische Oceaan, Noordzee en Zwarte Zee voor 2021 (persmededeling, 17 december 2020)

Vangstmogelijkheden: TAC's en quota (achtergrondinformatie)

Landbouw

Dierenwelzijn

De Raad keurde conclusies over een EU-breed dieren­welzijns­keurmerk goed. Daarin wordt de Europese Commissie verzocht een voorstel te doen voor een geharmoniseerd keurmerk voor voeding die geproduceerd is volgens hogere dieren­welzijns­normen dan die van de EU-wetgeving. Het keurmerk moet gaandeweg gelden voor alle veesoorten en voor hun gehele levensduur (ook vervoer en slacht). Daarnaast is een vlotte wisselwerking met bestaande keurmerken nodig.

Raad steunt EU-breed keurmerk voor dierenwelzijn (persmededeling, 15 december 2020)

Voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking, voedings­profielen en oorsprongs­etikettering

Eveneens in openbare zitting bespraken de ministers de ontwerpconclusies van het voorzitterschap over voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking, voedings­profielen en oorsprongs­etikettering. De ministers waren het in het algemeen eens over het belang van een op EU-niveau geharmoniseerde voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking, onder meer om gezonde en duurzame voeding te stimuleren. Ze moedigden de Europese Commissie ook aan een wetgevingsvoorstel voor te bereiden op basis van een alomvattende effectbeoordeling. Hoewel de tekst van het voorzitterschap ruime steun van de lidstaten genoot, was er geen consensus. Met de steun van 23 lidstaten zal het voorzitterschap de tekst als conclusies van het voorzitterschap uitbrengen.

Andere agendapunten

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de conferentie over digitalisering en landbouw (2‑3 december 2020) en benadrukte daarbij het belang van landbouwdata en de behoefte aan richtsnoeren voor de manier waarop met die data moet worden omgegaan. Het voorzitterschap gaf ook toelichting bij de Conferentie van de directeuren van de betaalorganen van de EU van dit jaar, die ging over de preventie en detectie van onregelmatigheden en fraude, maar ook over het ontwerp van strategische GLB-plannen. Tot slot presenteerde de Kroatische delegatie een verzoek om de subsidiabiliteits­periode van de specifieke COVID‑19-maatregelen in de visserij- en aquacultuursector in 2021 met nog eens 6 maanden te verlengen. De Commissie antwoordde daarop dat zij de situatie nauwlettend zal volgen en, indien nodig, zal optreden.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3781

Brussel

15 december 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 1 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 2 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst - 15 december 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst - 16 december 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR