Videoconferentie van de ministers van Binnenlandse Zaken, 14 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 14 december 2020, 19:00.

Voornaamste resultaten

Migratie en asiel

De ministers van Binnenlandse Zaken hebben de belangrijkste elementen besproken van de Commissie­voorstellen voor een migratie- en asielpact, met name de externe dimensie, de voorgestelde fase vóór binnenkomst, een solidariteits­mechanisme, intern migratie- en asiel­beheer, manieren om terug­keer te verbeteren, de rol van agent­schappen, legale manieren om Europa binnen te komen en integratie. De komende maanden wordt verder gewerkt aan deze voorstellen.

Stephan Mayer, parlementair staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat

De Commissie-voorstellen voor een nieuw migratie- en asiel­pact zorgen voor een broodnodige nieuwe start. De EU-lidstaten zijn vastbesloten tot een gemeen­schappelijke aanpak te komen en zijn het reeds over een aantal aspecten — waaronder de externe dimensie, grenzen en terugkeer — in grote lijnen eens. Er is ook een brede bereidheid om solidair te zijn met lidstaten die te maken hebben met een hoge migratiedruk. Wel moet er nog verder worden gesproken over wat een billijk evenwicht tussen solidariteit en verantwoordelijkheid in de praktijk betekent.

Stephan Mayer, parlementair staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat

De ministers werden ook door de Commissie bijgepraat over de samenwerking van de EU met partner­landen op het gebied van overname en migratie­beheer. Hiervoor zijn brede en evenwichtige partnerschappen op maat nodig waar beide kanten voordeel uit halen. De afgelopen maanden hebben de EU en de lidstaten de samen­werking met een aantal partners — waaronder de Westelijke Balkan, Noord-Afrika, West-Afrika en Azië — op zowel politiek als operationeel niveau geïntensiveerd.

EU-migratiebeleid (achtergrond­informatie)

Hervorming EU-asielstelsel (achtergrond­informatie)

Voortgangsverslag voorzitterschap over kernelementen van een Europees migratie- en asielbeleid en te volgen koers

Interne veiligheid

De ministers hebben gesproken over de volgende stappen om ervoor te zorgen dat de conclusies van de Raad over interne veiligheid en het Europese Politie­partnerschap worden uitgevoerd. De conclusies maken deel uit van de inspanningen om tot een gemeenschappelijke ruimte van vrijheid, veiligheid en recht te komen. Doel is de samenwerking verder te verbeteren om beter in te spelen op de veranderende veiligheids­problematiek en het potentieel van technologische ontwikkelingen te benutten.

De conclusies herhalen een aantal politieke prioriteiten die tussen nu en 2025 moeten worden verwezenlijkt. Ook wordt uiteengezet hoe verder moet worden gewerkt op een aantal gebieden: samenwerking inzake rechts­handhaving, meegaan met de technologische vooruitgang, mondiale samenwerking, bestrijding van transnationale georganiseerde criminaliteit, en het voorkomen en bestrijden van terrorisme.

De ministers waren ingenomen met de mededeling van de Commissie van 9 december over een terrorisme­bestrijdings­agenda voor de EU, naar aanleiding van de verklaring van de ministers van 13 november.

Het voorzitterschap heeft ook het belang van een resolutie van de Raad over versleuteling benadrukt.

Interne veiligheid: Raad neemt conclusies aan ter versterking van samenwerking (persmededeling, 14/12/2020)

Versleuteling: Raad neemt resolutie aan over beveiliging dankzij en ondanks versleuteling (persmededeling, 14/12/2020)

Terroristische online-inhoud

Het voorzitterschap heeft de ministers geïnformeerd over het voorlopige akkoord met het Europees Parlement over de ontwerp­verordening ter voorkoming van de verspreiding van terroristische online-inhoud. De tekst hiervan wordt op 16 december aan de ambassadeurs bij de EU voorgelegd. Daarna moet het akkoord worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement.

De wetgeving is bedoeld om terroristische online-inhoud snel en via één gemeenschappelijk instrument voor alle lidstaten te kunnen verwijderen. De bevoegde autoriteiten in de lidstaten kunnen daarmee verwijderings­bevelen uitvaardigen aan hosting­bedrijven in de hele EU, met de eis om terroristische inhoud in alle lidstaten binnen een uur te verwijderen of te blokkeren. De voorgestelde regels bevatten sterke waarborgen voor de vrijheid van menings­uiting, van informatie en van ondernemer­schap.

Terroristische online-inhoud: voorzitterschap van de Raad en Europees Parlement bereiken voorlopig akkoord (persmededeling)

Terreurdreiging: aanpak van de EU (achtergrondinformatie)

Interoperabiliteit

De ministers hebben de balans opgemaakt van de vorderingen met de uitvoering van inter­operabiliteit en hebben bevestigd dat zij het herziene tijdschema aanvaarden.

Het nieuwe interoperabiliteits­kader hangt nauw samen met het opzetten en upgraden van een aantal IT-systemen op het gebied van justitie en binnen­landse zaken, met name het nieuwe inreis-uitreissysteem, het Europees systeem voor reis­informatie en -autorisatie (ETIAS) en het Europees Straf­register­informatie­systeem voor onderdanen van derde landen (ECRIS-TCN). Vanwege vertragingen, die door de COVID-19-pandemie verder zijn opgelopen, is het tijdschema voor het voltooien van het inreis-uitreissysteem aangepast. De 3 systemen zullen naar verwachting in 2022 operationeel zijn.

IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en justitie (achtergrond­informatie)

Zo zullen interoperabele databanken de veiligheid in Europa verhogen (infographic)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-JHA-141220

Videoconferentie

14 december 2020

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Nieuwe beoordeling van de tijdsplanning voor de implementatie van de JBZ-interoperabiliteitsarchitectuur (WK 14283/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Contacten met partners met het oog op doeltreffende overname en sterker migratiebeheer (WK 14347/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Conclusies over interne veiligheid en het Europees Politiepartnerschap - andere aangelegenheden die verband houden met interne veiligheid (WK 14324/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN