Commissie verwelkomt politiek akkoord over Erasmus+-programma

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 11 december 2020.

Vandaag heeft de Commissie het politieke akkoord tussen het Europees Parlement i en de EU i-lidstaten over het nieuwe Erasmus+-programma (2021-2027) verwelkomd. De trialoogonderhandelingen zijn nu afgerond voor de definitieve vaststelling van de wetteksten door het Europees Parlement en de Raad i.

Vicevoorzitter Margaritis Schinas i, verantwoordelijk voor de bevordering van onze Europese levenswijze, merkte op: “Erasmus is het meest emblematische programma van Europa, het juweel op onze kroon. De Erasmus-generaties vormen de essentie van onze Europese levenswijze. Eenheid in verscheidenheid, solidariteit, mobiliteit, steun voor Europa als ruimte van vrede, vrijheid en kansen. Met het akkoord van vandaag zijn we voorbereid voor de volgende en grotere Erasmus-generaties.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Ik ben verheugd over het politieke akkoord over het nieuwe Erasmus+-programma. Erasmus+ is een van onze vlaggenschipprogramma's. De laatste drie decennia heeft deelname aan Erasmus+ de persoonlijke, sociale en professionele ontwikkeling van meer dan 10 miljoen mensen bevorderd, waarvan bijna de helft tussen 2014 en 2020. Nu de begroting voor de volgende programmeringsperiode bijna wordt verdubbeld, zullen we de komende zeven jaar werk ernaar streven om nog eens 10 miljoen mensen te bereiken.”

Erasmus+ is een echt Europees succesverhaal, dat steeds wordt aangemerkt als een van de meest succesvolle initiatieven van de EU. Sinds de invoering ervan in 1987 is het programma aanzienlijk uitgebreid. Het bestrijkt nu alle onderwijs- en opleidingssectoren, gaande van voor- en vroegschoolse educatie en opvang en schoolonderwijs tot beroepsonderwijs en -opleiding, hoger onderwijs en volwasseneneducatie. Het ondersteunt de samenwerking op het gebied van jeugdbeleid en bevordert de deelname aan sport.

Met een specifieke begroting van 26 miljard EUR, bestaande uit 24,5 miljard EUR in lopende prijzen en een aanvullende verhoging van 1,7 miljard EUR in prijzen van 2018, zal het nieuwe programma niet alleen inclusiever en innovatief zijn, maar ook digitaler en groener. Het zal van cruciaal belang zijn om de Europese onderwijsruimte tegen 2025 tot stand te brengen en het zal de sectoren onderwijs, opleiding, jeugd en sport mobiliseren voor snel herstel en toekomstige groei. Het zal de lerenden in Europa veel nieuwe kansen bieden. Dankzij een grotere toegankelijkheid en flexibeler vormen van mobiliteit zal het kansen bieden aan een diversere groep lerenden, met inbegrip van kansarme lerenden en scholieren, die nu ook in aanmerking komen voor de mobiliteitsactie. Het zal nieuwe mogelijkheden voor samenwerking bieden ter bevordering van innovatie op het gebied van leerplannen en leer- en onderwijsmethoden, en zal zowel groene als digitale vaardigheden promoten. Het zal ook nieuwe vlaggenschipinitiatieven ondersteunen, zoals Europese universiteiten, Erasmus Teacher Academies, kenniscentra voor beroepsopleiding en DiscoverEU.

Volgende stappen

Op 10 november 2020 bereikten het Europees Parlement, de EU-lidstaten in de Raad en de Commissie een politiek akkoord over de volgende langetermijnbegroting van de EU en NextGenerationEU. Als volgende stap is het dringend zaak het MFK-pakket wettelijk vast te stellen en het eigenmiddelenbesluit te ratificeren.

Daarna zullen de langetermijnbegroting van de EU en het initiatief NextGenerationEU (een tijdelijk instrument dat als katalysator fungeert voor het herstel in Europa) samen het grootste stimuleringspakket vormen dat ooit via de EU-begroting is gefinancierd. Een totaalbedrag van 1,8 biljoen EUR* zal bijdragen tot de wederopbouw van Europa na COVID-19. Dat Europa zal groener, digitaler en veerkrachtiger zijn.

*in prijzen van 2018.

Meer informatie

Erasmus+

Herstelplan

Langetermijnbegroting van de EU 2021-2027 & NextGenerationEU (EN)