Team Europa: Digital4Development Hub gelanceerd om eerlijke digitale toekomst wereldwijd vorm te geven

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 8 december 2020.

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie i, lanceert vandaag officieel de digital4Development Hub (D4D) in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de vijf EU-lidstaten die de Hub oprichten, onder het Duitse voorzitterschap van de Raad van de EU. Deelnemers aan het platform zijn de voornaamste stakeholders uit de EU-lidstaten, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en financiële instellingen. Dit team streeft meerdere doelen na: verhogen van de investeringen in de digitale transformatie van partnerlanden, bevorderen van een alomvattende, op waarden gebaseerde reeks regels voor een digitale economie en samenleving in de hele wereld, en bevorderen van een sterkere en strategischere betrokkenheid van de EU bij internationale digitale partnerschappen.

Voorzitter Ursula von der Leyen: “De COVID-19-pandemie laat zien in welke mate ons leven afhankelijk is van digitale technologieën. Met de Digital4Development Hub smeedt Team Europa wereldwijd sterke banden om van de digitale revolutie een kans voor iedereen te maken.

Als aanvulling op de deelname van vijf staatshoofden/van Duitsland, Frankrijk, België, Estland en Luxemburg, hebben nog zes andere EU-lidstaten (Finland, Litouwen, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden) al de intentieverklaring ondertekend. Zij zullen toetreden tot de D4D Hub, samen met overheidsinstellingen, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld.

De “D4D Hub Afrikaanse Unie - Europese Unie” is de eerste operationele regionale component. Het startschot hiervoor wordt gegeven op het panel op hoog niveau over het partnerschap inzake digitale transformatie tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie. De hub zal fungeren als strategisch instrument ter bevordering van de dialoog tussen verschillende belanghebbenden, gezamenlijke partnerschappen en investeringen in de Afrikaanse digitale economie.

De Europese Unie heeft besloten het herstel te benutten om er een schepje bovenop te doen: 20 % van het herstelplan voor de EU gaat naar de digitale transitie. Uit de aankondiging van vandaag blijkt dat we deze ambitie voor een betere digitale toekomst na de pandemie delen met onze partners in de hele wereld”, aldus Thierry Breton i, commissaris voor de interne markt. “Dit zal helpen om de digitale kloof in de hele wereld te dichten en de digitale economieën van Europa en Afrika samen te laten groeien.

De digitale economie wordt alleen een belangrijke motor voor inclusieve duurzame ontwikkeling in Afrika als we de digitale kloof dichten, evenals de genderkloof. Met dat doel voor ogen is de lancering van de AU-EU Digital4Development Hub een mijlpaal in ons partnerschap met de Afrikaanse Unie”, aldus Jutta Urpilainen i, commissaris voor Internationale Partnerschappen.

De AU-EU D4D Hub heeft voor het officiële startschot al veel werk verzet bij de ondersteuning van de uitrol van de Europese digitale respons op COVID-19.

In het kader van de wereldwijde respons van Team Europa op COVID-19 is meer dan €60 miljoen aan EU-middelen overgeheveld naar onmiddellijke digitale responsmaatregelen om partnerlanden te helpen hun sociaal-economische systemen op langere termijn veerkrachtiger te maken.

Aangezien 20 % van het herstelplan Next Generation EU gericht is op de digitale transitie in het kader van het volgende meerjarig financieel kader, zal de EU haar investeringen in digitale partnerschappen met Afrika opvoeren.

De deelnemers aan het panel op hoog niveau over het partnerschap inzake digitale transformatie tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie wezen erop dat het belangrijk is de soevereiniteit van Afrika op het gebied van digitalisering en gegevens te waarborgen. Zij noemden het vlaggenschipinitiatief van de EU-AU op het gebied van data de doorslaggevende impuls voor de ontwikkeling van de Afrikaanse data-economie. De Afrikaans-Europese digitale-innovatiebrug (AEDIB) is een belangrijk instrument om de digitale innovatie-ecosystemen met elkaar te verbinden, de samenwerking te versterken en de wisselwerking tussen naburige continenten te bevorderen.

Achtergrond

De “D4D Hub Afrikaanse Unie - Europese Unie” wordt opgericht naar aanleiding van de aanbevelingen van het verslag van de EU-AU-taskforce digitale economie (EU-AU DETF). De deelnemers zijn momenteel vijf EU-lidstaten, het bedrijfsleven van de EU en belangrijke Afrikaanse partners zoals de Afrikaanse Unie en “Smart Africa”.

De D4D Hub zal een reeks Afrikaans-Europese multistakeholderinitiatieven lanceren om de uitrol van de eerder dit jaar door de Afrikaanse Unie aangenomen strategie voor digitale transformatie te stimuleren. Het vlaggenschipinitiatief van de EU-AU op het gebied van data en de Afrikaans-Europese digitale-innovatiebrug behoren tot de eerste D4D-initiatieven.

De D4D Hub zal ook het belangrijkste kanaal zijn voor het operationeel maken van de aanpak van Team Europe in het kader van de digitale transformatie, waarbij de EU met haar op de mens gerichte digitale economie op de digitale kaart van de wereld wordt geplaatst.

In dit verband, en onder auspiciën van de Europese Commissie en het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft de in april 2020 gelanceerde Smart Development Hack meer dan 1000 innovatieve digitale oplossingen opgeleverd om de noodsituatie het hoofd te bieden. De negen beste ideeën kregen financiële en technische steun, zodat ze kunnen worden uitgevoerd.