Videoconferentie van de ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 3 december 2020 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
Het nieuwe werken - mensgericht werken: zorgen voor eerlijke arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming in de platformeconomie
De ministers hebben van gedachten gewisseld over betere arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming voor platformwerkers. Het debat spitste zich toe op maatregelen en wetgevingsvoorstellen om een aantal specifieke problemen in verband met platformwerk aan te pakken. Daarbij gaat het onder meer over ondoorzichtige en onvoorspelbare arbeidsvoorwaarden, hogere gezondheids- en veiligheidsrisico's, en ontoereikende toegang tot sociale bescherming.
Het aandeel van platformwerk in de EU-economie en het aantal platformwerkers zullen alleen maar toenemen. Het is belangrijk dat deze "nieuwe manieren van werken" op een mensgerichte manier georganiseerd worden. Wij willen zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden en een betere bescherming van platformwerkers. Dat engagement hebben wij vandaag bevestigd. Ons debat zal helpen om de EU-wetgeving ter zake te verbeteren en te moderniseren.
Hubertus Heil, Duits minister van Arbeid en Sociale Zaken
De ministers waren het er in grote lijnen over eens dat de problemen rond onzekere arbeidsvoorwaarden en ontoereikende sociale bescherming op EU-niveau moeten worden aangepakt, rekening houdend met de nationale arbeidsmarktmodellen van de lidstaten. Ze legden de vinger op een aantal uitdagingen, waaronder de grensoverschrijdende aard van platformbedrijven en de onzekerheid over rechten en plichten in dat verband, en het weinig transparante personeelsbeheer op basis van algoritmen, waardoor werknemers moeilijk hun rechten kunnen doen gelden.
De meeste delegaties waren van mening dat er geen speciale categorie werknemers moet worden ingevoerd om de sociale bescherming en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Ze pleitten voor een correcte en aangescherpte toepassing van bestaande nationale en EU-regels, meer bepaald de richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden en de aanbeveling van de Raad met betrekking tot de toegang tot sociale bescherming voor werknemers en zelfstandigen. Ook moeten de nationale wetgevingen worden uitgebreid tot platformwerkers en moet deze nieuwe categorie werknemers worden opgenomen in nationale collectieve arbeidsovereenkomsten.
Over het algemeen waren de ministers het erover eens dat er geen toegevingen op het vlak van sociale bescherming mogen worden gedaan, maar ook dat overregulering van de arbeidsmarkt moet worden vermeden. Daarom drongen veel delegaties aan op een goed evenwicht tussen adequate sociale bescherming en kansen voor innovatie, banencreatie en de opkomst van concurrerende start-ups in de EU.
Een unie van gendergelijkheid? Hoe uitvoering geven aan de Commissiestrategie voor gendergelijkheid 2020-2025?
Voor het eerst bespraken de voor gelijkheid bevoegde ministers hoe de strategie van de Commissie kan worden uitgevoerd om tot een gelijke arbeidsmarktparticipatie van vrouwen en mannen te komen. De huidige cijfers laten grote verschillen zien op het gebied van werkgelegenheid, sociale zekerheid en beloning in de hele EU. In de strategie wordt erkend dat gelijke arbeidsmarktparticipatie een belangrijke stap is naar gendergelijkheid.
Het gelijk verdelen van onbetaalde zorgtaken en betaald werk tussen vrouwen en mannen is cruciaal voor gendergelijkheid, en is bijzonder belangrijk in de aanpak van de coronapandemie. De Raad heeft deze week unaniem conclusies aangenomen over "het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen: waardering en verdeling van betaalde en onbetaalde zorg". Dit is een belangrijk signaal dat Europa gezamenlijk naar een gendergelijke toekomst gaat. Ik ben ervan overtuigd dat we gendergelijkheid alleen maar kunnen realiseren als we allemaal, vrouwen en mannen, samenwerken.
Franziska Giffey, minister van Gezinszaken, Ouderen-, Vrouwen- en Jeugdbeleid
De ministers spraken hun brede steun uit voor de strategie, die dit jaar in maart werd gepresenteerd. Ze wezen op het belang van de doelen van de strategie: gendergelijkheid realiseren, voorzien in gelijke rechten voor vrouwen en mannen in al hun diversiteit, en ervoor zorgen dat ze gelijke kansen krijgen en onafhankelijk keuzes kunnen maken rond werk en privéleven.
Bij het terugdringen van genderongelijkheden zien de ministers een aantal problemen zoals de loonkloof tussen vrouwen en mannen, genderstereotypen en het feit dat vrouwen veel vaker kortetermijnbanen, deeltijdse en laagbetaalde banen hebben en zorgtaken uitoefenen.
De ministers stelden ook oplossingen voor, zoals gelijkheid van beloning door loontransparantie, betere beschikbaarheid en betaalbaarheid van kinderopvang en sociale zorg van goede kwaliteit, en bewustmakingsactiviteiten.
Veel delegaties vroegen om de richtlijn over het evenwicht tussen werk en privéleven correct en tijdig in alle lidstaten om te zetten in nationale wetgeving, en om verder te werken aan een akkoord over de richtlijn gelijke behandeling (artikel 19).
De ministers waren ook ingenomen met de unanieme goedkeuring van de conclusies waarin de Raad de Commissie en de lidstaten oproept om meer te doen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de genderkloof in de zorg te verkleinen en genderstereotypen te bestrijden. Ze noemden dit een beslissende stap op weg naar gendergelijkheid in de hele EU.
Strategie voor gendergelijkheid 2020-2025
Diversen
Het voorzitterschap en de Commissie gaven informatie over het voorstel voor een richtlijn betreffende toereikende minimumlonen in de Europese Unie.
Commissievoorstel, 30 oktober 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het voorzitterschap gaf een stand van zaken over het voorstel voor een richtlijn betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk (4e versie).
Commissievoorstel, 25 september 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het voorzitterschap briefte de ministers over de onderhandelingen over de verordening betreffende het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering 2021-2027.
Standpunt van de Raad, 6 maart 2019 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het voorzitterschap gaf een stand van zaken van de onderhandelingen met het Europees Parlement over de herziening van de verordeningen inzake de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels.
Standpunt van de Raad, 26 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het voorzitterschap praatte de ministers bij over het wetgevingsvoorstel voor een besluit van de Raad waarbij machtiging wordt gegeven om het ILO-verdrag nr. 190 te ratificeren.
Standpunt van de Raad, 13 maart 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het voorzitterschap verstrekte informatie over de nieuwe aanbeveling van de Raad inzake gelijkheid, integratie en participatie van de Roma.
Commissievoorstel, 7 oktober 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
De Commissie gaf een toelichting bij de evaluatie van de huidige Europese strategie inzake handicaps en bij het voorbereidende werk voor een nieuwe strategie.
Het voorzitterschap bracht verslag uit over de tripartiete sociale top van 14 oktober 2020.
De Commissie gaf informatie over het actieplan voor de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten.
Als aantredend voorzitter presenteerde de Portugese delegatie haar werkprogramma op het gebied van werkgelegenheid en sociaal beleid.
Het voorzitterschap bracht verslag uit over de vorderingen met het voorstel voor een richtlijn gelijke behandeling (artikel 19).
Commissievoorstel, 7 juli 2008 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
De Commissie verstrekte informatie over haar allereerste strategie voor gelijkheid van lhbtiq'ers. Het voorzitterschap lichtte de resultaten toe van de conferentie over intersectionaliteit en lhbti-beleid in Europa (18-19 november 2020).
Mededeling van de Commissie over "Een Unie van gelijkheid: strategie voor gelijkheid van lhbtiq'ers 2020-2025", 12 november 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het voorzitterschap gaf toelichting bij de informele videoconferentie van de EU-ministers voor gendergelijkheid van 20 november 2020.
Het voorzitterschap gaf ook informatie over de gezamenlijke verklaring van de EU-lidstaten ter ondersteuning van gezinnen en ter bestrijding van kinderarmoede in het licht van COVID-19.
Als aantredend voorzitter presenteerde de Portugese delegatie haar werkprogramma op het gebied van gendergelijkheid en non-discriminatie.
COVID‑19/coronavirus en EU‑respons (achtergrondinformatie)
Informatie over de zitting
Zitting nr. VC-EPSCO-03-12
Videoconferentie
3 december 2020
Vooraf (documenten)
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: