Videoconferentie van de ministers van Cultuur en Audiovisuele Media, 1 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020, 22:00.

Voornaamste resultaten

De toekomst voorbereiden: de cultuur- en mediasector laten herstellen van de COVID-19-pandemie

De ministers hebben besproken hoe de veerkracht van de culturele en creatieve sector, waaronder de media, op lange termijn kan worden versterkt. Ook bekeken ze hoe de sector kan profiteren van de herstelfondsen van de EU en hoe financierings­mogelijkheden beter onder de aandacht kunnen worden gebracht.

Monika Grütters, gevolmachtigde van de bondsregering voor cultuur en media

De cultuur- en mediasector is bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Uit onze besprekingen bleek opnieuw dat de lidstaten vastbesloten zijn om de sector op nationaal en EU-niveau te helpen, met een gerichtere steun voor herstel, adequate informatie over financiering en een flexibele aanpak van reis­beperkingen. Daarnaast is het initiatief Culturele Hoofdsteden van Europa aangepast om de door de pandemie getroffen steden te helpen. Ook verwachten wij dat er vanaf 2021 meer gefinancierd kan worden door het programma Creatief Europa.

Monika Grütters, gevolmachtigde van de bondsregering voor cultuur en media

De ministers wisselden van gedachten over de volgende onderwerpen:

De Europese herstelmaatregelen moeten de getroffen actoren in de culturele en creatieve sector, waaronder de media, helpen door hen beter te wapenen voor toekomstige uitdagingen. De sector moet blijven bijdragen aan de integratie van Europa. Wij willen de Europese financierings­programma's verder versterken en zorgen dat de sector hierover beter wordt geïnformeerd. Dat betekent dat we moeten praten over duurzame maatregelen

Wij willen de cultuur- en mediasector toekomst­perspectief bieden. De enorme impact van de pandemie zal zich nog lang laten voelen. Hoe kunnen we het rechtskader verbeteren zodat cultuur en media sterker staan, bijvoorbeeld wat betreft de reis­beperkingen? We willen dat onze sector profiteert van de faciliteit voor herstel en veerkracht wanneer deze op nationaal niveau wordt ingevoerd

De ministers waren ingenomen met het feit dat het budget voor het programma Creatief Europa aanzienlijk zal worden verhoogd voor de periode 2021-2027. Ook waren ze blij met de extra middelen voor de programma's Erasmus+ en Horizon Europa in de komende 7 jaar. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om de culturele en creatieve sector te ondersteunen. De ministers spraken de hoop uit dat er spoedig een akkoord over het volgende meerjarig financieel kader (MFK) en de faciliteit voor herstel en veerkracht wordt bereikt, zodat er extra financiering voor de culturele en audiovisuele sector ter beschikking komt.

De meeste delegaties spraken hun steun uit voor het idee om een internet­portaal op te zetten met toegankelijke en gerichte informatie over financierings­mogelijkheden voor artiesten en kunstenaars in de hele EU. Dit kan problemen zoals gebrek aan informatie en ingewikkelde aanvraag­procedures oplossen.

De ministers zien in het algemeen de noodzaak in van synergieën tussen het programma Creatief Europa en andere EU-programma's of fondsen - zoals Erasmus+, Horizon Europa, Digitaal Europa en het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling - die deels gericht zijn op culturele en creatieve activiteiten.

Om het herstel van de sector te bevorderen, zou het rechtskader van de EU, met name de richtlijn auteurs­recht en de richtlijn audiovisuele media­diensten, kunnen worden versterkt. Andere suggesties waren lagere belastingen op de boeken­verkoop en de oprichting van online­platforms voor Europese audiovisuele producten.

Veel ministers pleitten voor uitzonderingen op reis­beperkingen voor artiesten en kunstenaars in de EU.

Discussienota van het voorzitterschap

Programma Creatief Europa 2021-2027 (achtergrondinformatie)

Diversen

Het voorzitterschap verstrekte informatie over de onlangs overeen­gekomen tekst van de conclusies over gender­gelijkheid op cultuurgebied.

Conclusies van het voorzitterschap over gender­gelijkheid op het gebied van cultuur, 20 november 2020

Het voorzitterschap verstrekte informatie over de conclusies over het waarborgen van een vrij en pluriform mediastelsel.

Conclusies van de Raad over het waarborgen van een vrij en pluriform mediastelsel, 27 november 2020

Het voorzitterschap deelde mee dat de Duitse stad Chemnitz is voorgedragen als een van de Culturele Hoofdsteden van Europa in 2025. De Sloveense delegatie gaf een stand van zaken over de voordracht van de tweede hoofdstad (in Slovenië). De ministers waren verheugd dat er enige flexibiliteit is voor het project met de Culturele Hoofdsteden, om rekening te houden met de steden die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie.

Voorstel voor een besluit tot wijziging van Besluit 445/2014/EU tot vaststelling van een actie van de Unie voor het evenement "Culturele Hoofdsteden van Europa" voor de periode 2020 tot 2033, 18 augustus 2020

Onderhandelingsmandaat van de Raad, 7 oktober 2020

De Nederlandse delegatie gaf informatie over de omgang met koloniale collecties in Nederland.

De Franse delegatie ging in op een aantal recente ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht.

De Italiaanse delegatie sprak over een recent politiek initiatief om het lezen te bevorderen.

De Portugese delegatie presenteerde het werkprogramma van het aantredend voorzitterschap op het gebied van cultuur en de audiovisuele sector.

COVID‑19/coronavirus en EU‑respons (achtergrond­informatie)

Videoconferentie van de ministers van Cultuur en Audiovisuele Media, 1 december 2020 - persconferentie

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-CULTURE-011220

Videoconferentie

1 december 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN