Videoconferentie van de ministers van Onderwijs, 30 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 30 november 2020, 23:30.

Voornaamste resultaten

Solidariteit met de slachtoffers van terroristische aanslagen in Europa

De ministers betuigden hun solidariteit met de slachtoffers van de recente terroristische aanslagen in Europa en benadrukten dat de vrijheid van meningsuiting en de Europese waarden zeer belangrijk voor hen zijn.

Europese onderwijsruimte

Met het oog op de totstandbrenging van een Europese onderwijsruimte in 2025 discussieerden de ministers over de doelstellingen en prioriteiten van de samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van onderwijs en opleiding.

Anja Karliczek, Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek

De pandemie heeft alle vormen van onderwijs in de EU op de proef gesteld. Nieuwe leer- en onderwijsmethoden hebben zich ontwikkeld. Lesgevers én leerlingen moesten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Werken aan een veerkrachtig onderwijs- en opleiding­systeem staat voor de lidstaten daarom centraal. Het tot stand brengen van een Europese onderwijs­ruimte in 2025 blijft een prioriteit, en samen­werking tussen de lidstaten is cruciaal. We moeten blijven investeren in onderwijs en opleiding om het herstel van de EU te ondersteunen en de Europese samenleving en economie inclusiever, veerkrachtiger en duurzamer te maken.

Anja Karliczek, Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek

De discussienota had als titel Vormgeven van de Europese onderwijsruimte en het volgende strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding - te volgen koers. De ministers focusten op deze vragen:

op welke strategische doelstellingen en prioriteiten moet de onderwijssamenwerking tussen de lidstaten zich de komende 5 tot 10 jaar richten om ervoor te zorgen dat de Europese onderwijsruimte in 2025 een feit is?

hoe kunnen in dit verband de 5 voorgestelde EU-streefcijfers voor 2030 worden bereikt?

De ministers bevestigden de steun van de lidstaten voor de Europese onderwijsruimte en de belangrijkste doelstellingen daarvan, en waren ingenomen met de mededeling van de Commissie "De Europese onderwijsruimte tegen 2025 tot stand brengen", van 30 september 2020. Ze gingen in op enkele openstaande vraagstukken, onder meer het governance­mechanisme van de Europese onderwijsruimte en de EU-streefcijfers voor 2030.

Veel ministers pleitten voor het voortzetten van de huidige governance­structuur en waren van mening dat de nationale bevoegdheden geëerbiedigd moesten worden. Delegaties vonden ook dat bestaande en beproefde samenwerkings­mechanismen, zoals die in het kader van het Bologna­proces, moesten blijven bestaan.

Ook werd gewezen op het belang synergieën te creëren en te benutten tussen programma's en initiatieven, zoals de Europese Onderzoeksruimte en de Europese vaardighedenagenda.

Er was een brede consensus over de noodzaak om bij het tot stand brengen van de Europese onderwijsruimte de bijscholing en opleiding van lesgevers centraal te stellen. Sommige delegaties stelden dat er gewerkt moet worden aan betere loopbaan­perspectieven in het onderwijs, en aan de aantrekkelijkheid van het beroep van leraar.

Wat betreft de EU-streefcijfers voor 2030 die de Commissie in haar mededeling voorstelt, drongen veel ministers erop aan nationale omstandigheden en kenmerken in acht te nemen, en indicatoren te ontwikkelen die rekening houden met de diversiteit van de nationale onderwijs­stelsels.

Terreinen waarop prioritair moet worden ingezet, zijn onder meer de kwaliteit van het onderwijs, het leren van talen, mobiliteit, gendergelijkheid en wederzijdse erkenning van kwalificaties.

Vormgeven van de Europese onderwijsruimte en het volgende strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding - te volgen koers (discussienota Duits voorzitterschap)

Europese onderwijsruimte (achtergrondinformatie)

De Europese onderwijsruimte tegen 2025 tot stand brengen - mededeling van de Commissie, 30 september 2020

Diversen

In een openbare zitting gaf het voorzitterschap een update over de onderhandelingen over de Erasmus+-verordening 2021-2027.

Erasmus+ (achtergrondinformatie)

Het voorzitterschap informeerde de ministers ook over:

de aanbeveling van de Raad inzake beroeps­onderwijs en -opleiding voor duurzaam concurrentie­vermogen, sociale rechtvaardigheid en veerkracht

de conclusies van de Raad over digitaal onderwijs in de kennismaatschappijen van Europa

De ministers kregen informatie over de stand van zaken in de EU-lidstaten, de EVA-landen en de EER-landen over de aanpak van COVID‑19 in onderwijs en opleiding.

Het aantredende Portugese voorzitterschap presenteerde zijn prioriteiten op onderwijs­gebied.

Opname van de videoconferentie van de ministers van Onderwijs, 30 november 2020 - openbare zitting over Erasmus+

Persconferentie na de video­conferentie van de ministers van Onderwijs, 30 november 2020

COVID‑19-pandemie (coronavirus) en EU‑respons (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-EDU-301120

Videoconferentie

30 november 2020

15:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN