Videoconferentie van de ministers van Jeugdzaken, 30 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 30 november 2020, 17:00.

Voornaamste resultaten

De EU-ministers van Jeugdzaken bespraken de belangrijkste uitdagingen waarmee jongeren en jongeren­organisaties tijdens de COVID-19-pandemie worden geconfronteerd. Ze spraken ook over verdere steun op EU-niveau voor uitwisselingen en grens­overschrijdende vrijwilligers­activiteiten.

Franziska Giffey, minister Gezinszaken, Ouderen-, Vrouwen- en Jeugdbeleid

Mobiliteit is een essentieel onderdeel van het leven van jongeren, maar reis­beperkingen en aanverwante maatregelen hebben bijna alle mobiliteits­gerelateerde projecten tot stilstand gebracht. Vandaag werd bevestigd dat wij er alles aan willen doen om uitwisselingen en grens­overschrijdende vrijwilligers­activiteiten weer op gang te brengen. Dat is niet alleen van groot belang voor elke jongere, maar ook voor de Europese diversiteit en identiteit. Internationale uitwisselingen en transnationale mobiliteit blijven een essentieel onderdeel van het jeugdbeleid in de Europese Unie.

Franziska Giffey, minister Gezinszaken, Ouderen-, Vrouwen- en Jeugdbeleid

Het debat was opgebouwd rond de volgende vragen:

Wat zijn in uw land de grootste uitdagingen voor jongeren en organisaties die Europese en internationale uitwisselingen en grens­overschrijdende vrijwilligers­activiteiten aanbieden tijdens de COVID-19-pandemie en daarna?

Hoe kunnen de EU en de EU-jongeren­programma’s bijdragen om Europese en internationale uitwisselingen en grens­overschrijdende vrijwilligers­activiteiten nieuw leven in te blazen?

De ministers brachten verschillende uitdagingen in kaart waarmee jongeren­(organisaties) tijdens de COVID-19-pandemie worden geconfronteerd:

uitstel van projecten en programma's

aanpassing aan een overwegend digitale omgeving

ongelijke toegang tot digitale hulpmiddelen

onzekerheid over toekomstige activiteiten, gezondheids­regels en reisbeperkingen

fysieke en psychologische gevolgen van isolement

Wat de EU-jongerenprogramma's betreft, waren de ministers ingenomen met de flexibiliteit van het Erasmus+-programma en het mogelijke gebruik van de "overmacht-clausule" voor de verlenging van verschillende uitvoerings­termijnen. Verscheidene ministers vroegen om meer financiële steun uit Erasmus+ en het Europees Solidariteits­korps, en om meer flexibiliteit bij de toepassing van die programma's. Sommigen pleitten ook voor meer synergie tussen de EU-programma's voor jongeren.

Mobiliteit van jongeren tijdens de COVID‑19-pandemie en daarna - nieuwe impuls voor internationale uitwisselingen en grens­overschrijdende vrijwilligers­activiteiten (discussienota Duitse voorzitterschap)

Diversen

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de conclusies over de bevordering van het democratische bewustzijn en de democratische betrokkenheid van jongeren in Europa.

Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de bevordering van het democratische bewustzijn en de democratische betrokkenheid van jongeren in Europa (20 november 2020)

Het voorzitterschap gaf ook informatie over de resolutie over het kader voor het instellen van een Europese jeugdwerk­agenda.

Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over het kader voor het instellen van een Europese jeugdwerkagenda (20 november 2020)

De ministers werden bijgepraat over de EU-jongerendialoog en de voor de zitting gehouden online-ontbijtdiscussie met jongeren­vertegen­woordigers over de mobiliteit van jongeren tijdens de COVID-19-pandemie en daarna.

Het voorzitterschap lichtte de stand toe van de onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement over de verordening over het Europees Solidariteitskorps (ESC) 2021-2027.

Standpunt van de Raad (15 november 2018)

Het aantredende Portugese voorzitterschap stelde zijn werkprogramma op het gebied van jeugdzaken voor.

Videoconferentie van de ministers van Jeugdzaken, 30 november 2020 - openbare zitting

Videoconferentie van de ministers van Jeugdzaken, 30 november 2020 - persconferentie

COVID‑19-pandemie (coronavirus) en EU‑respons (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-YOUTH-301120

Videoconferentie

30 november 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN