Uitstoot broeikasgassen EU daalde tot laagste niveau in drie decennia in 2019

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 30 november 2020.

De Commissie heeft vandaag haar jaarlijkse voortgangsverslag over klimaatactie in de EU aangenomen. Het verslag focust op de vorderingen die de EU in 2019 heeft gemaakt bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De broeikasgasemissies in de EU-27 zijn op jaarbasis met 3,7 % gedaald, terwijl het bbp met 1,5 % is gestegen. De emissies zijn ondertussen met 24 % teruggedrongen ten opzichte van het niveau van 1990.

Frans Timmermans i, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal: “De Europese Unie toont aan dat het mogelijk is om de uitstoot te verminderen en de economie te laten groeien. In het verslag van vandaag wordt echter nogmaals bevestigd dat we onze inspanningen in alle sectoren van de economie moeten opvoeren om onze gemeenschappelijke doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 te verwezenlijken. De transitie is haalbaar als wij ons engagement blijven nakomen en de kansen van het herstel aangrijpen om onze economie op een groenere, veerkrachtigere manier te revitaliseren en een gezonde, duurzame toekomst voor iedereen te creëren.”

De emissies onder het emissiehandelssysteem (EU-ETS) daalden in 2019 met 9,1 %, oftewel ongeveer 152 miljoen ton kooldioxide-equivalent (Mt CO2eq), ten opzichte van 2018. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de energiesector, waar de emissies met bijna 15 % daalden, voornamelijk doordat kolencentrales zijn vervangen door hernieuwbare energiebronnen en gas voor de productie van elektriciteit. De emissies van de industrie zijn met bijna 2 % gedaald. De geverifieerde emissies van de luchtvaart, die momenteel alleen vluchten binnen de Europese Economische Ruimte betreffen, bleven bescheiden groeien, met een stijging van 1 %, oftewel ongeveer 0,7 Mt CO2-eq, ten opzichte van 2018. Emissies die niet onder de EU-ETS vallen, zoals die van de niet-ETS-industrie, vervoer, gebouwen, landbouw en afval, vertoonden geen significante verandering ten opzichte van de niveaus van 2018.

De EU-uitgaven voor klimaatactie, de financiering van groene technologieën, de uitrol van nieuwe oplossingen en internationale samenwerking zijn in 2019 toegenomen en zullen verder toenemen in de context van het herstel van Europa na COVID-19.

Inkomsten uit EU-ETS-veilingen zijn een steeds belangrijkere bron van klimaatfinanciering. De totale inkomsten van de lidstaten, het Verenigd Koninkrijk en de EER-landen uit de veilingen tussen 2012 (toen de veilingen in het kader van de EU-ETS startten) en medio 2020 bedroegen meer dan 57 miljard EUR, waarvan alleen al in 2018 en 2019 meer dan de helft werd gegenereerd. In 2019 bedroegen de totale veilingopbrengsten meer dan 14,1 miljard EUR. Van dit totaal zal 77 % worden gebruikt voor klimaat- en energiedoeleinden, 7 procentpunt meer dan het in 2018 gerapporteerde aandeel van 70 %. Daarnaast worden voor een groeiend aantal door de EU gefinancierde klimaatprojecten middelen vrijgemaakt door de tegeldemaking van emissierechten via het NER300-programma, het innovatiefonds en het moderniseringsfonds.

Achtergrond

In het voortgangsverslag over klimaatactie “Kick-start the Journey Towards A Climate-Neutral Europe” wordt beschreven welke vorderingen de EU en haar lidstaten hebben gemaakt bij het terugdringen van broeikasgasemissies, en wordt verslag uitgebracht over recente ontwikkelingen in het klimaatbeleid van de EU. Het verslag wordt opgesteld door het directoraat-generaal Klimaat van de Commissie op basis van gegevens die door de lidstaten zijn ingediend in het kader van de verordening betreffende het klimaatbewakingssysteem (Verordening (EU) nr. 525/2013).

Meer informatie

Voortgangsverslag inzake klimaatactie

Koolstofmarktverslag

Verslag over de richtlijn brandstofkwaliteit

Verslag over koolstofafvang en -opslag (van 2019)

Het klimaat- en energiekader voor 2030

Klimaatdoelstellingsplan 2030

Langetermijnstrategie voor 2050

Europese Green Deal