‘Maak data delen voor het klimaat verplicht’

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op woensdag 25 november 2020.

De Europese Commissie wil dat bedrijven makkelijk hun industriële data delen en dat data uit de publieke sector voor iedereen toegankelijker wordt. Europarlementariër Kim van Sparrentak reageert op de plannen: “Data delen biedt grote kansen voor verduurzaming, innovatie en het oplossen van maatschappelijke problemen. Het is daarom goed als de data die voortkomen uit publiek geld ook publiek beschikbaar worden.” GroenLinks zet echter grote vraagtekens bij de mogelijkheid van het ‘doneren’ van persoonlijke data, zogenaamd ‘data-altruïsme’.

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Energietransitie

Van Sparrentak: “Het delen van energiedata is essentieel om de klimaatdoelen sneller binnen handbereik krijgen. Duurzame energie levert vaak minder constante energiestroom. Met data kunnen we vraag en aanbod beter voorspellen en zo de energietransitie versnellen. Ook in de transport of productie kan het delen van data-energie besparen en verspilling tegengaan.” Daarom wil GroenLinks dat het verplicht kan worden dit soort data te delen, ook voor bedrijven. “Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat data ontzettend veel energie en grondstoffen verbruiken. Als we data delen, moeten we het dus op een nuttige manier inzetten. Het is teleurstellend dat de Europese Commissie hier geen plannen voor presenteert.”

Van Sparrentak is positief over het toegankelijker maken van data van overheden: “Als we in iets met geld van ons allemaal investeren, moeten we ook allemaal bij die data kunnen om in te zetten voor het algemeen belang.” Maar goede regels zijn nodig om te zorgen dat het delen of verkopen van data tussen bedrijven ook eerlijk gebeurt. “We willen geen doorgeslagen datakapitalisme, waarbij de grootste bedrijven alleen maar data opkopen, zonder zelf iets te hoeven delen. Een Europees datadeel-systeem moeten we baseren op samenwerking, open data en maatschappelijke oplossingen, niet op macht en winst.”

Data-altruïsme

In haar plannen spreekt de Europese Commissie over ‘data altruïsme’: het vrijwillig afstaan van je persoonlijke data. Van Sparrentak: “Dit data altruïsme mag in geen geval de Europese privacywetgeving omzeilen of ondermijnen. Als je persoonlijke data wil delen, moet je hele duidelijke en specifieke controle hebben over met wie en voor welk doel je jouw data deelt. Dit mag dan absoluut niet door andere partijen of voor andere doeleinden gebruikt worden. Persoonlijke data hoort niet op een Europese datamarkt.” GroenLinks ziet liever dat de plannen voor de Europese datamarkt alleen over niet-persoonlijke data, zoals industriële data, gaan. De data die overheden en bedrijven delen mogen dan ook niet terug te leiden zijn naar personen.

1.

Bijf op de hoogte met de EuropaUpdate

Volg het werk van Kim van Sparrentak op digitaal via onze Europa Update. Wij houden je met nieuws en achtergronden wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen in de Europese politiek.

Aanmelden