EU moet zich beter voorbereiden op bestrijden gezondheidscrises
Het Europees Parlement wil dat de EU sneller en beter reageert op gezondheidscrises, zoals de Covid-19 pandemie. Europarlementariër Kim van Sparrentak reageert op de stemming over het nieuwe gezondheidsprogramma (EU4Health): “De coronacrisis laat zien dat Europa te afhankelijk is geworden van landen als India en China voor medische hulpmiddelen. Het is daarom goed dat de EU met dit programma inzet op meer onafhankelijkheid en samenwerking om een eventuele volgende crisis beter te bestrijden.”
Kim van Sparrentak @kimvsparrentak
Europarlementariër
EU4Health
Via het nieuwe gezondheidsprogramma moeten grotere reservevoorraden van medische benodigheden voor crisissituaties worden aangelegd, daarnaast worden zorgmedewerkers aangewezen die in de hele EU kunnen worden ingezet. Ook worden de mogelijkheden voor de Europese Commissie vergroot om namens de EU-landen te onderhandelen over de inkoop van medicijnen en medische hulpmiddelen. Bovendien moet het programma maatregelen tegen de coronapandemie financieren en innovatie, productie van- en toegang tot medicijnen verbeteren.
Deze week zorgde het Parlement er in de onderhandelingen over het EU-budget voor dat meer geld gaat naar het gezondheidsprogramma (van 1,7 naar 5,1 miljard euro). Van Sparrentak: “Het nieuwe gezondheidsprogramma biedt de mogelijkheid aan alle EU-landen om de coronacrisis zo effectief mogelijk te bestrijden. Het Europees Parlement heeft gevochten voor voldoende middelen om dit ook waar te maken.”
Geheime contracten
Het Europees Parlement debatteerde ook over transparantie over de contracten met farmaceuten voor een mogelijk coronavaccin. Tot nu toe worden de contracten die de Europese Commissie sluit geheim gehouden. Eurocommissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides, zegde toe te onderzoeken of enkele leden van het Europees Parlement de contracten kunnen inzien. Van Sparrentak: “Ik juich het toe dat de Europese Commissie zich inzet op het verkrijgen van de vaccins, maar we moeten er wel zeker van kunnen zijn dat we deze vaccins onder goede voorwaarden krijgen. Dat slechts een aantal Europarlementariërs de contracten zou kunnen inzien is echt onvoldoende. Zolang de Commissie geen openheid geeft over de afspraken, blijft er een flinke zweem van schimmigheid bestaan."
Er is geen twijfel over mogelijk dat we zo snel mogelijk een vaccin nodig hebben. Maar we moeten ook opletten: we mogen de farmaceutische multinationals niet laten wegkomen met het vullen van hun zakken met publiek geld.
We sturen onze eisen voor transparantie, aansprakelijkheid en veiligheid naar de Europese ministers en de eurocommissaris voor Volksgezondheid. Doe mee en voeg je naam toe. 👇