LHBTI-plannen Europese Commissie geen seconde te vroeg

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op donderdag 12 november 2020.

Europese Commissie presenteert haar eerste LHBTI-strategie om discriminatie op basis van seksuele geaardheid, genderidentiteit en geslachtskenmerken te bestrijden. Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Deze plannen zijn hoognodig: in heel Europa staan de rechten van LHBTI-ers onder druk. Met deze week als treurige voorbeelden de uitspraak van minister Slob over de mogelijkheid van het afkeuren van homoseksualiteit op scholen en het plan van de Hongaarse regering om adoptie door homoparen te verbieden.”

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Discriminatie

Bijna de helft van de Europese LHBTI-ers zegt gediscrimineerd te worden en dit cijfer stijgt sterk, daarnaast blijft de acceptatie van transgender en intersekse personen erg laag. Van Sparrentak vindt het goed dat de Commissie met een voorstel komt om de ouderlijke rechten in alle EU-landen wederzijds te erkennen: “Zo krijgen regenboogfamilies het recht om zich, zonder problemen, in andere EU landen te vestigen. De Commissie moet daarnaast snel met een voorstel komen om te zorgen dat ook de rechten van LHBTI-koppels in alle EU-landen wederzijds erkend worden.”

Er is een sterke toename van geweld en haatzaaien tegen LHBTI-ers in Europa. Van Sparrentak juicht het toe dat de Europese Commissie voorstelt om haatmisdrijven en haatzaaien, ook wanneer gericht tegen LHBTI-ers, op te nemen in de lijst van EU-misdrijven: “Zo wordt duidelijk dat we dit nergens in Europa accepteren en worden definities van deze misdrijven en de strafmaat ervoor geharmoniseerd.”

Nationaal actieplan

Op veel andere onderwerpen kan de Europese Unie niet wetgevend optreden, zoals een verbod op conversietherapie of de wettelijke erkenning van meer genders dan enkel man en vrouw. Op dit vlak doet de Commissie aanbevelingen en moedigt ze EU-landen aan om een nationaal actieplan op te stellen. “Zo steunt de Commissie EU-landen die vooruitgang willen boeken. Maar voor landen zoals Polen, waar LHBTI-rechten steeds meer in het gedrang komen, volstaat vriendelijk vragen niet. De Europese Commissie moet verder durven gaan en het ontvangen van EU-geld afhankelijk maken van garanderen van de fundamentele rechten van LHBTI-ers”, aldus Van Sparrentak.

1.

Blijf op de hoogte met de Europa Update

Volg het werk van Kim van Sparrentak op gelijke rechten via onze Europa Update. Wij houden je met nieuws en achtergronden wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen in de Europese politiek.

Aanmelden