Europese Week van beroepsvaardigheden: “Beroepsonderwijs en -opleiding voor groene en digitale transitie”

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 6 november 2020.

De Europese Week van beroepsvaardigheden 2020 vindt digitaal plaats in de hele Europese Unie van 9 tot en met 13 november 2020. Ze wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek, in het kader van het Duitse voorzitterschap van de Raad van de EU. Deze vijfde editie moedigt mensen van alle leeftijden aan hun talent te ontdekken en hun vaardigheden te ontwikkelen en af te stemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt via beroepsonderwijs en -opleiding, een belangrijke sector voor economisch en sociaal herstel in het kader van COVID-19.

De nadruk van de editie 2020 ligt op hoger beroepsonderwijs en -opleiding (postsecundair niveau) en op beroepsvaardigheden voor de groene en digitale transitie. Digitale leerplatforms bevorderen, een cultuur van een leven lang leren en voortbouwende educatie scheppen en duurzame structuren voor beroepsonderwijs en -opleiding invoeren zijn belangrijke thema's voor de Commissie en het Duitse voorzitterschap.

Nicolas Schmit i, commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten: “De arbeidsmarkten hebben creatieve koppen en vaardige handen nodig om de digitale en groene transitie in goede banen te leiden. Beroepsonderwijs en -opleiding leiden mensen met talent op, die hun eigen loopbaan kunnen uitbouwen in onze samenleving en kunnen bijdragen aan onze economie. Voor aanbieders van beroepsonderwijs en -opleiding, bedrijven, vakbonden, overheden en andere partners was het nooit belangrijker relevante vaardigheden voor een leven lang leren aan te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat beroepsonderwijs en -opleiding een cruciale rol kunnen spelen in het herstel.”

“Uitstekende stelsels voor beroepsonderwijs en -opleiding spelen zowel in Duitsland als in Europa een belangrijke rol, want zij kunnen onze welvaart in de toekomst veiligstellen,” benadrukt Anja Karliczek, Duits minister van Onderwijs en Onderzoek. “We willen de samenwerking op het gebied van beroepsonderwijs en -opleiding in Europa versterken, van elkaar leren en beroepsonderwijs en -opleiding afstemmen op de toekomst. Op de informele bijeenkomst van de ministers van Onderwijs in Osnabrück hebben we samen met de EU-lidstaten, de Europese Commissie en de Europese sociale partners de eerste stappen gezet om dat doel te bereiken. Ik ben zeer verheugd dat we de Europese Week van beroepsvaardigheden vandaag openen. Dit jaar wordt het evenement georganiseerd door de Europese Commissie, in samenwerking met mijn ministerie, het Duitse federale ministerie van Onderwijs. We willen deze kans optimaal benutten om de voordelen van beroepsonderwijs en -opleiding in Europa voor het voetlicht te brengen.”

In het kader van de Europese Week van beroepsvaardigheden 2020 presenteren lokale, regionale en nationale organisaties uit de EU en daarbuiten virtuele evenementen en activiteiten waarin ze de schijnwerpers richten op de voordelen van beroepsonderwijs en -opleiding en de cruciale rol daarvan in een leven lang leren. Beroepsonderwijs en -opleiding bieden jonge lerenden de basisvaardigheden die zij nodig hebben om zich professioneel ten volle te kunnen ontplooien. Voor volwassenen creëren ze de middelen om hun hele leven voort te bouwen op bestaande vaardigheden (bijscholing) en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen (omscholing). In 38 landen zijn al meer dan 781 evenementen en activiteiten geregistreerd, die bijna 1,6 miljoen mensen bereiken.

Ambassadeurs van de Europese Week van beroepsvaardigheden en prijzen voor excellentie in beroepsonderwijs en -opleiding 2020

Om de Week kracht bij te zetten, brengen dit jaar 28 ambassadeurs uit 25 landen beroepsvaardigheden onder de aandacht. Zij zijn door de Europese Commissie voorgedragen als inspirerende voorbeelden van de voordelen van beroepsonderwijs en -opleiding. Hun opmerkelijke verwezenlijkingen tonen aan dat beroepsonderwijs en -opleiding niet alleen jongeren voordelen bieden, maar iedereen die nieuwe leermogelijkheden overweegt.

Achtergrond

Wat is de Europese Week van beroepsvaardigheden?

De Europese Week van beroepsvaardigheden presenteert jaarlijks activiteiten en evenementen waarin lokale, regionale of nationale organisaties de aandacht vestigen op de allerbeste initiatieven in beroepsonderwijs en -opleiding[1]. De sector kan alle mensen uitrusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om zich persoonlijk en professioneel ten volle te ontplooien. De Week gaat gepaard met een communicatiecampagne die verschillende maanden loopt om de lokale zichtbaarheid te bevorderen.

Het initiatief is in 2016 door de Europese Commissie gelanceerd in het kader van de nieuwe vaardighedenagenda voor Europa en is sindsdien een platform waar belanghebbenden in beroepsonderwijs en -opleiding in heel Europa en daarbuiten ideeën en goede praktijken kunnen uitwisselen. De algehele doelstellingen van de Week zijn de aandacht vestigen op de vele manieren waarop beroepsonderwijs en -opleiding jongeren en volwassenen kunnen helpen hun “talent te ontdekken” en hen vandaag kunnen voorbereiden op de Europese economie van de toekomst, en aan werkgevers laten zien wat de enorme voordelen zijn van investeren in menselijk kapitaal door de initiële opleiding van jongeren en de om- en bijscholing van volwassenen te ondersteunen.

Hoe bevordert de EU beroepsonderwijs en -opleiding?

De Commissie bevordert actief beroepsonderwijs en -opleiding als onderdeel van haar werkzaamheden ter uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten en in het bijzonder het recht op onderwijs, opleiding en een leven lang leren. Op 1 juli 2020 heeft de Commissie een voorstel ingediend voor een aanbeveling van de Raad inzake beroepsonderwijs en -opleiding om de stelsels moderner, aantrekkelijker en flexibeler te maken en ze af te stemmen op het digitale tijdperk en de groene economie. Dit voorstel is ingebed in andere initiatieven van de Commissie, zoals de Europese vaardighedenagenda voor duurzaam concurrentievermogen, sociale rechtvaardigheid en veerkracht en de mededeling “Ondersteuning van de werkgelegenheid voor jongeren — Een brug naar banen voor de volgende generatie”.

De Europese Commissie ondersteunt beroepsonderwijs en -opleiding ook via haar fondsen. Naast de EU-fondsen voor de periode 2021-2027, zoals het Europees Sociaal Fonds Plus en Erasmus, is om- en bijscholing een belangrijk investeringsgebied van de faciliteit voor herstel en veerkracht, die goed is voor 672,5 miljard euro aan subsidies en leningen.

Meer informatie

Website van de Europese Week van beroepsvaardigheden 2020 (in het Engels)

Europese Week van beroepsvaardigheden 2020: kaart van evenementen (in het Engels)

Website van het Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2020 (in het Engels)

Volg Nicolas Schmit op Twitter

Twitter: #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent