Raad Milieu, 23 oktober 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2020, 19:30.

Voornaamste resultaten

Europese klimaatwet

De Raad heeft overeenstemming bereikt over een partieel Raads­standpunt (algemene oriëntatie) over de Europese klimaatwet. Hiermee moet een klimaatneutrale EU in 2050 - het doel dat de Europese Raad in december 2019 onderschreef - in wetgeving komen vast te liggen.

Svenja Schulze, minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid van Duitsland

De EU is vastbesloten om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Terwijl de Europese Raad in december een nieuw streefcijfer voor de broeikasgasemissies in 2030 overeen wil komen, ben ik blij te kunnen aankondigen dat we vandaag onder de lidstaten een akkoord hebben over grote delen van het voorstel voor een Europese klimaatwet. Het is zaak zo veel mogelijk vorderingen te maken met deze belangrijke wetgeving. Vorige week verzocht de Europese Raad ons als Raad om voort te werken aan dit dossier, en vandaag hebben we na een uitvoerig debat een belangrijke tussenstap gezet om tot een Europese klimaatwet te komen.

Svenja Schulze, minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid van Duitsland

Videobeelden van het openbare debat

Europese klimaatwet: Raad bereikt akkoord over grote delen van het voorstel (persmededeling, 23 oktober 2020)

Conclusies van de Europese Raad, 15-16 oktober 2020 (persmededeling, 16 oktober 2020)

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030

Met de conclusies over biodiversiteit onderschrijven de ministers van Milieu en Klimaat de doelstellingen van de EU-biodiversiteits­strategie voor 2030, die gericht is op het herstel van biodiversiteit. De lidstaten zijn ernstig bezorgd over het tempo waarin de biodiversiteit wereldwijd achteruitgaat. Ze erkennen dat er meer gedaan moet worden aan de directe en indirecte oorzaken van het verlies aan biodiversiteit en natuur, zoals over­exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, klimaat­verandering, vervuiling, invasieve uitheemse soorten en de manier waarop we land en zee gebruiken. Biodiversiteitsdoelstellingen moeten dringend integraal deel gaan uitmaken van andere sectoren zoals land- en bosbouw en visserij, en EU-maatregelen ter zake moeten coherent worden uitgevoerd.

Svenja Schulze, minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid van Duitsland

Door de COVID-19-pandemie hebben we opnieuw gezien hoe belangrijk eco­systemen en bio­diversiteit zijn voor onze gezondheid en onze economische en sociale stabiliteit. Biodiversiteit is onze levensverzekering: het levert schone lucht en water, voedsel, bouwmateriaal en kleding. Het creëert banen en middelen van bestaan. Door aantasting van de natuur kunnen ziekten en pandemieën uitbreken. Het is cruciaal om wereldwijd de biodiversiteit en de natuur in stand te behouden en zo infectie­ziekten te voorkomen. Als voorzitter van de Raad ben ik blij dat we vandaag unaniem besloten hebben ons harder in te zetten voor het behoud van biodiversiteit.

Svenja Schulze, minister van Milieubeheer, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid van Duitsland

De conclusies geven politieke sturing aan de uitvoering van de strategie en bevestigen dat de EU vastbesloten is het goede voorbeeld te geven bij de aanpak van de wereldwijde bio­diversiteits­crisis en bij het ontwikkelen van een ambitieus mondiaal biodiversiteits­kader van de VN tijdens de VN-biodiversiteits­conferentie in 2021.

Videobeelden van het openbare debat

EU-bio­diversiteits­strategie voor 2030: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 23 oktober 2020)

Overige punten

De Poolse delegatie presenteerde een voorstel voor verbetering van het EU-emissie­handels­systeem, om de omschakeling naar klimaat­neutraliteit in de EU te stimuleren. De Nederlandse delegatie informeerde de ministers over de klimaat­adaptatietop, gepland op 25 januari 2021.

Van de Litouwse delegatie kregen de ministers informatie over de 8e vergadering van de partijen bij het Verdrag inzake milieu­effect­rapportage in grens­overschrijdend verband (Espoo MoP-8), gepland van 8 tot 11 december 2020. Van de Nederlandse delegatie hoorden zij ook meer over het Wereldforum circulaire economie (15 april 2021).

Tot slot presenteerde de Europese Commissie haar mededeling over de EU-strategie voor duurzame chemische stoffen, haar mededeling over toegang tot de rechter inzake milieu­aangelegenheden in de lidstaten, haar voorstel tot wijziging van de Aarhus-verordening en haar besluit over het 8e milieuactie­programma.

Bekijk de videobeelden van de ochtendsessie

Bekijk de videobeelden van de middagsessie

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3777

Luxemburg

23 oktober 2020

09:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden (corrigendum 1)

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 1 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 2 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Stemuitslagen zitting