Bezoek aan Ethiopië van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell en commissaris Janez Lenarčič voor een sterker partnerschap EU-Afrika
Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell i en commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič i brengen op 8 en 9 oktober 2020 een officieel bezoek aan Addis Abeba, Ethiopië, om de dynamiek van het EU-AU-partnerschap verder te versterken. Hun bezoek valt samen met een nieuwe levering van 7,5 ton door Duitsland gedoneerde testkits voor het coronavirus, als onderdeel van de inspanningen van “Team-Europa” om de partners te helpen de pandemie het hoofd te bieden.
“Afrika is onze natuurlijke partner en buur. Om de gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan hebben wij een sterk Afrika nodig, en heeft Afrika een sterk Europa nodig. Dit bezoek biedt een kans voor uitwisselingen met de Afrikaanse Unie en de regering van Ethiopië. In deze moeilijke periode die door de pandemie wordt getekend, heeft de EU tezamen met haar lidstaten blijk gegeven van solidariteit door in het kader van “Team-Europa” ongeziene inspanningen te leveren voor Afrika. De levering van deze testkits bewijst opnieuw dat we de pandemie op alle fronten aanpakken,” aldus Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.
“Deze laatste levering van levensreddend testmateriaal aan de Afrikaanse Unie vormt de afsluiting van de eerste fase van de humanitaire luchtbrug van de EU, waarmee de afgelopen maanden tijdens de coronapandemie cruciale steun is verleend aan kwetsbare landen. In 2020 biedt de EU bijna 47 miljoen euro steun aan humanitaire projecten in Ethiopië, onder meer voor mensen die in eigen land op de vlucht zijn voor geweld of natuurrampen. Wij zijn solidair met de bevolking van Ethiopië en wij zullen verder bijstaan wie in nood is,” aldus Janez Lenarčič, commissaris voor Crisisbeheer.
Ontmoetingen op hoog niveau
Tijdens hun bezoek zullen de hoge vertegenwoordiger en de commissaris van gedachten wisselen met hun tegenhangers in de Afrikaanse Unie en de Ethiopische regering. De hoge vertegenwoordiger zal kwesties aankaarten als de voorbereiding van de top tussen de EU en de Afrikaanse Unie in 2021, samenwerking voor vrede en veiligheid, alsook bilaterale vraagstukken binnen het strategische partnerschap EU-Ethiopië. Daarnaast zullen de hoge vertegenwoordiger en de commissaris een bezoek brengen aan diverse humanitaire projecten die EU-steun krijgen: onder meer een doorreiscentrum van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) voor migranten in Addis Abeba en diverse locaties in Ethiopië, zoals een kamp voor intern ontheemden.
Humanitaire luchtbrug van de EU
De hoge vertegenwoordiger en de commissaris woonden vanochtend de overdracht bij van de 7,5 ton testkits voor de Afrikaanse Centra voor ziektebestrijding en -preventie. In totaal heeft de EU nagenoeg 1,4 miljoen tests beschikbaar gesteld voor extractie en detectie van het virus ten behoeve van landen in Afrika.
Achtergrondinformatie:
Partnerschap EU-Afrika
De EU en haar lidstaten zijn de voornaamste partner van Afrika op het gebied van handel, economische en ontwikkelingssamenwerking, goed voor 25 miljard euro in 2018, hetgeen 58% uitmaakt van de totale officiële ontwikkelingshulp voor Afrika. In 2019 ging 30,7% van de handel in goederen vanuit Afrika naar de EU. De coronapandemie heeft verder aangetoond dat een sterk partnerschap tussen de EU en Afrika nodig is om de mondiale bedreigingen aan te pakken waarvoor beide continenten staan.
In de gezamenlijke mededeling van 9 maart “Naar een brede strategie met Afrika”, en de conclusies van de Raad over Afrika van 30 juni zette de EU een aantal prioriteiten en aspiraties op een rij voor de toekomst van het partnerschap tussen onze beide continenten. Op de komende top tussen de EU en de Afrikaanse Unie, die voor 2021 is gepland, moet ons partnerschap naar een hoger plan worden getild.
Tijdens hun bezoek zullen de hoge vertegenwoordiger en de commissaris een ontmoeting hebben met premier Abyi om de reikwijdte van de bilaterale samenwerking tussen de EU en Ethiopië, alsook de huidige politieke situatie in het land te bespreken. Zij zullen ook president Sahle-Work en minister van Buitenlandse Zaken Gedu ontmoeten.
Steun van “Team-Europa” tijdens de coronacrisis
De testkits die met de vlucht van de humanitaire luchtbrug van de EU werden geleverd, maken deel uit van een onmiddellijk steunpakket van 10 miljoen euro van de Duitse regering aan de Afrikaanse Unie in het kader van de huidige coronapandemie. De levering valt ook onder de bredere steun van “Team-Europa” aan de Afrikaanse continentale reactie op de coronacrisis. Het totale “Team-Europapakket” voor wereldwijde respons bedraagt nu 36,5 miljard euro en bundelt middelen van de EU, de lidstaten, de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.
De wereldwijde respons van “Team-Europa” biedt steun aan Afrikaanse landen met een bedrag van minstens 6,8 miljard euro. Daarnaast zal een aanzienlijk aandeel van de totale garanties van “Team-Europa” ten bedrage van 2,9 miljard euro ook aan Afrika ten goede komen.
Meer informatie
Gezamenlijke mededeling van 9 maart 2020 "Naar een brede strategie met Afrika”
Conclusies van de Raad over Afrika van 30 juni 2020
Factsheets:
EU-delegatie bij de Afrikaanse Unie