75 jaar Verenigde Naties: Universiteit Leiden doet voorstellen voor toekomstbestendige VN

Met dank overgenomen van Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) i, gepubliceerd op dinsdag 22 september 2020.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties (VN) werden opgericht. De wereld zag er toen een stuk anders uit dan nu. Het is daarom belangrijk dat de VN met de tijd mee gaat. Joris Larik schreef samen met experts van het Stimson Center een rapport om de VN beter, inclusiever en toekomstbestendig te maken.

Het UN 2.0 rapport waarvan Joris Larik, universitair docent bij het Leiden University College (LUC) The Hague, medeauteur is, is bedoeld als een soort routekaart voor de VN, na het 75-jarig bestaan van de organisatie. ‘We hebben realistische voorstellen gedaan, die allemaal in de komende drie jaar gerealiseerd kunnen worden’ zegt Larik. Het is namelijk van groot belang dat de VN vooruitdenkt, want uitdagingen zoals klimaatverandering staan op de agenda. Larik ziet echter nog een ander en wellicht groter probleem voor de VN: ‘De grootste bedreiging voor de VN en de wereld als geheel is dat mensen zich proberen op te sluiten in hun eigen land. Met een beetje nationalisme is niets mis, zolang landen maar niet weigeren samen te werken en niet willen bijdragen aan de oplossing’

Parallel

Larik denkt dat covid-19 als een katalysator kan werken voor hervormingen die samenwerkingsverbanden stimuleren, net zoals bij de Tweede Wereldoorlog. Deze parallel trekt Larik in het rapport meerdere keren: ‘Al tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen delegaties uit de VS, China, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk in Dumbarton Oaks bij elkaar om te spreken over hoe het verder moest met de wereld en internationale samenwerking als de oorlog voorbij zou zijn. We staan nu voor weer zo’n moment. We hebben opnieuw een soort Dumbarton Oaks nodig om ervoor te zorgen dat de VN met zijn tijd mee gaat’.

Lees het volledige interview op de website van het Leidsch Dagblad.

Joris Larik is universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht. Hij is gespecialiseerd op de externe betrekkingen van de EU, rechtsvergelijking, mondiaal bestuur en de externe gevolgen van de Brexit. Zijn onderzoek werd bekroond met verschillende onderscheidingen, waaronder de Manfred Wörner Essay Award van de NAVO en de Mauro Cappelletti-prijs van het Europees Universitair Instituut voor het beste proefschrift in vergelijkend recht.