AirBnB en Booking.com aan zet tegen illegale verhuur
Platforms voor toeristische verhuur zoals booking.com en AirBnB moeten in actie komen tegen illegale verhuur. Zij worden verplicht registratienummers van verhuurders te publiceren bij hun advertenties. De Tweede Kamer stemde vandaag voor een wetswijziging hierover van GroenLinks en VVD.
Tweede Kamerlid
"Het huren en verhuren van particuliere kamers of vakantiehuisjes is totaal uit de hand gelopen. Daarom is het goed dat er nu wettelijke is vastgelegd dat dit aan banden gelegd wordt. En dat ook de verhuurplatforms zelf verantwoording moeten nemen, maakt het zeer effectief“, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders.
De afgelopen jaren steeg vakantieverhuur van woonruimte explosief in veel locaties in Nederland. Amsterdam kende de meeste groei. In 2018 waren er op het digitale platform van Airbnb zo’n 30.000 Amsterdamse advertenties, terwijl dat er in 2014 nog slechts 7.000 waren.
Verhuur is lucratief: de gemiddelde prijs van een overnachting steeg in 2018 naar ruim € 150 per nacht. In sommige wijken wordt inmiddels één op de acht woningen aangeboden voor toeristische verhuur. Het aantal meldingen van overlast in Amsterdam betrof in 2018 ruim 1400.
Huizen zijn om te wonen, niet voor toeristen
Vakantieverhuur veroorzaakt grote problemen. Er is minder ruimte beschikbaar om te wonen, wat ten koste gaat van doorstroming en koop- en huurprijzen laten stijgen. Daarnaast spinnen beleggers hier garen bij door woonruimte uitsluitend toeristisch te verhuren. Daardoor neemt beschikbare woonruimte verder af. Daarnaast takelt het de leefbaarheid van wijken af, vanwege geluidsoverlast en omdat de sociale cohesie verdwijnt.
Platforms voor vakantieverhuur vinden zelf niet dat zij verantwoordelijk zijn voor de problemen, maar moeten nu toch aan de bak. De wetswijziging van GroenLinks en VVD eist dat de platforms zelf een inspanning doen: zij moeten registratienummers gaan publiceren, zodat er een waterdicht controle systeem ontstaat.
Strijden voor eerlijk wonen
Dat is een toevoeging aan de wet die gemeenten meer mogelijkheden biedt om verhuur te reguleren. Zij krijgen de mogelijkheid strengere regels op te leggen waar wel en waar niet verhuurd mag worden. Ook mogen zij andere maatregelen nemen, zoals registratieverplichting, nachtencriterium of boetes.
Het Europees Hof erkende vandaag dat landen het recht hebben om regulering door te voeren.
Smeulders: "We moeten alles op alles zetten om voor leefbare buurten en betaalbare woningen. Die strijd voor eerlijk wonen is hard nodig. Regulering van vakantieverhuur is weer een stap de goede richting op."