Op de agenda tijdens de plenaire sessie: Staat van de EU, begroting, groene transitie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 11 september 2020.

Tijdens de plenaire sessie zullen EP i-leden de Staat van de Unie evalueren met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i en hun standpunt formuleren over de middelen van de EU i-begroting.

Link naar de video: Op de agenda

Debat over de Staat van de EU

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal op woensdag de reactie van de EU op Covid-19 en andere belangrijke zaken in kaart brengen en de prioriteiten voor de komende 12 maanden uiteenzetten. Na haar toespraak volgt een debat met EP-leden. Ontdek hoe je het evenement kan volgen en kan deelnemen.

Inkomsten voor de EU-meerjarenbegroting

EP-leden zullen op woensdag uiteenzetten waar ze verwachten dat de financiering voor de EU-programma’s de komende zeven jaar vandaan zal komen. Ze willen nieuwe eigen middelen om de EU-meerjarenbegroting te financieren en om het beoogde geleende geld om het economische herstel te steunen terug te betalen. Het Parlement heeft de procedure versneld om de Raad i toe te laten zo snel mogelijk een definitief besluit te nemen over de start van het herstelplan.

Mechanisme voor civiele bescherming

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming heeft een belangrijke rol gespeeld door steun te bieden tijdens de Covid-19-crisis. Op woensdag zal het Parlement over een voorstel stemmen om het mechanisme te verbeteren en nog nuttiger te maken voor toekomstige noodgevallen.

Fonds voor een rechtvaardige transitie

Europarlementariërs zullen op woensdag stemmen over de oprichting van het fonds voor een rechtvaardige transitie, om regio’s die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en koolstofintensieve industrieën te helpen tijdens hun transitie naar een groenere toekomst. Het Parlement wil dat het fonds een breder bereik heeft en wil meer drijfveren voor lidstaten om zich achter de transitie te zetten.

Covid-19

Het Parlement zal het gebrek aan coördinatie bespreken dat zich voordeed tussen EU-landen op het vlak van reisadvies en beoordeling van gezondheidsrisico’s in andere landen. Europarlementariërs zullen op donderdag naar verwachting een gezamenlijke aanpak vragen voor meer duidelijkheid en om reizen gemakkelijker te maken.

Op het vlak van Covid-19 zullen EP-leden ook bijkomende financiering vragen om de kwijnende cultuursector in Europa te ondersteunen en zullen ze manieren voorstellen om tekorten aan medicijnen in de toekomst te voorkomen.

Buurlanden

Het Parlement zal een aantal debatten houden met de EU-chef buitenlands beleid Josep Borrell i, die zullen gaan over de spanningen rond de Turkse oliewinning in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, de protesten in Belarus na de omstreden presidentsverkiezingen in augustus, de vergiftiging van oppositieleider Alexei Navalny en de situatie in Lebanon.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200903STO86311