Tweede Kamer voorzichtig over bindend correctief referendum
DEN HAAG (PDC i) - In het debat dinsdag over de mogelijke invoering van een bindend correctief referendum heeft de Tweede Kamer zich voorzichtig enthousiast getoond. Een groot deel, waaronder de fracties van GroenLinks en de PvdA, liet merken sympathiek tegenover het idee van Ronald van Raak i (SP) te staan.
De coalitiepartijen bleven echter terughoudend. De VVD beargumenteerde dat een referendum complexe kwesties versimpelt tot een voor-of-tegenvraag, wat leidt tot alles-of-niets beslissingen. Het CDA maakt zich zorgen over de potentiële vergroting van de meerderheidsdruk. D66 wil internationale verdragen uitsluiten van de lijst van mogelijke referendumonderwerpen.
Dit standpunt leverde D66 veel hoon op van de grotendeels het voorstel steunende oppositie, met name van de PVV en FVD. Martin Bosma i (PVV) oefende kritiek uit op de "geschonden en gemankeerde democratie in Nederland". Thierry Baudet i (FVD) pleitte voor een "permanente dialoog met de bevolking".
Het invoeren van het bindend correctief referendum werd in 2018 al geadviseerd door staatscommissie Remkes i. Het kabinet nam een afwachtende houding aan, waarna Van Raak met dit initiatief kwam. Omdat het een wijziging van de Grondwet i vereist, is een gewone meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer niet voldoende: na de verkiezingen in 2021 moeten beide Kamers het voorstel opnieuw steunen met een twee derde meerderheid.
Bron: NRC, Tweede Kamer