Wereldwijde coronavirusrespons: Commissie sluit zich aan bij COVAX, de faciliteit voor wereldwijde toegang tot een COVID-19-vaccin

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 31 augustus 2020.

De Europese Commissie i heeft vandaag haar belangstelling bevestigd om deel te nemen aan de COVAX-faciliteit voor een billijke toegang tot betaalbare COVID-19-vaccins overal, voor iedereen die ze nodig heeft. Als onderdeel van Team Europa kondigt de Commissie vandaag eveneens een bijdrage van 400 miljoen EUR in garanties ter ondersteuning van de doelstellingen van COVAX aan, in het kader van de wereldwijde coronavirusrespons.

Ursula von der Leyen i, voorzitter van de Europese Commissie: “Wereldwijde samenwerking is de enige manier om een wereldwijde pandemie te overwinnen. In het kader van de wereldwijde coronavirusrespons en de campagne “Global Goal: Unite for our Future” hebben we de wereld zien samenkomen. Bijna 16 miljard EUR is al toegezegd en de meest getalenteerde onderzoekers en organisaties bundelen hun inspanningen voor het leveren van vaccins, tests en behandelingen, die ons universele, gemeenschappelijke goed zullen zijn. Vandaag kondigt de Commissie een bijdrage van 400 miljoen EUR aan COVAX aan voor samenwerking bij de aankoop van toekomstige vaccins ten gunste van landen met lage en gemiddelde inkomens. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons dichter bij ons doel zal brengen: dit virus samen verslaan.”

Stella Kyriakides i, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Alleen door wereldwijde samenwerking en solidariteit kunnen we het coronavirus verslaan. We hebben een inclusieve internationale aanpak nodig, en zoals wij vandaag laten zien, is Team Europa — de Europese Commissie en de lidstaten van de EU — vastbesloten om te zorgen voor het welslagen van de COVAX-faciliteit en voor billijke toegang tot een vaccin voor iedereen ter wereld.”

Jutta Urpilainen i, commissaris voor Internationale Partnerschappen; “Alleen door en billijke toegang tot een COVID-19-vaccin overal ter wereld te waarborgen kunnen wij de pandemie tot een einde brengen en zorgen voor voor een duurzaam herstel; samenwerking met onze partnerlanden is van cruciaal belang voor een betere en gezondere toekomst.

De COVAX-faciliteit, onder leiding van de vaccinatie-alliantie Gavi, de coalitie voor innovatie en paraatheid voor epidemieën (CEPI) en de WHO, heeft tot doel de ontwikkeling en vervaardiging van COVID-19-vaccins te versnellen en te zorgen voor eerlijke en billijke toegang voor elk land in de wereld.

Als onderdeel van de gezamenlijke toezegging van de EU (Commissie, lidstaten en Europese financiële instellingen, met name de EIB) om middelen vrij te maken voor de wereldwijde respons op het coronavirus van de EU, zal de Commissie als onderdeel van Team Europa een bijdrage van 400 miljoen EUR in garanties leveren ter ondersteuning van COVAX en de doelstellingen daarvan. De voorwaarden voor de deelname en de bijdrage van de EU zullen in de komende dagen en weken nader worden uitgewerkt. Team Europa staat klaar om zijn deskundigheid en middelen binnen COVAX in te zetten om de ontwikkeling en vervaardiging van een mondiaal aanbod van vaccins voor burgers in de hele wereld, in arme en rijke landen, te versnellen en op te schalen.

De deelname van de EU aan COVAX zal een aanvulling vormen op de lopende onderhandelingen van de EU met vaccinproducenten, met als doel de productiecapaciteit van die producenten op te voeren en aan de wereldwijde inspanningen bij te dragen.

Achtergrond

De Europese Commissie wil er voor zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, dat krijgt, overal ter wereld en niet alleen in de EU. Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is. Daarom is de Commissie onmiddellijk ingegaan op de oproep van de WHO en heeft zij sinds 4 mei 2020 bijna 16 miljard EUR verzameld in het kader van de wereldwijde coronarespons, de mondiale actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus en voor het wereldwijde herstel.

De campagne “Global Goal: United for our Future” werd op 28 mei gelanceerd door de ngo Global Citizen, onder auspiciën van voorzitter Ursula von der Leyen, en is een mijlpaal van de wereldwijde coronarespons,de mondiale actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus

Op 4 mei heeft de Commissie ook een samenwerkingskader voorgesteld om de mondiale inspanningen op elkaar af te stemmen en vaart te zetten achter de ontwikkeling van vaccins, geneesmiddelen en diagnosemiddelen tegen het coronavirus en de voor versterking van de gezondheidssystemen: de ACT-Accelerator voor toegang tot COVID-19-hulpmiddelen.

Daarin staan drie partnerschappen centraal, die zijn gebaseerd op de drie prioriteiten van de wereldwijde coronavirusrespons. In die partnerschappen worden de industrie, onderzoek, stichtingen, regelgevers en internationale organisaties bijeengebracht om samen te werken aan alle stappen die nodig zijn voor het leveren van nieuwe instrumenten en oplossingen, van onderzoek tot productie en uitrol.

COVAX is de vaccinpijler van de ACT-Accelerator, een wereldwijde samenwerking voor snellere ontwikkeling en productie van en billijke toegang tot COVID-19-tests, behandelingen en vaccins voor alle landen ter wereld.

COVAX, dat wordt geleid door de vaccinatie-alliantie Gavi, de coalitie voor innovatie en paraatheid voor epidemieën (CEPI) en de WHO, werd eind april 2020 gelanceerd tijdens een evenement dat gezamenlijk werd georganiseerd door de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, de president van Frankrijk, de voorzitter van de Europese Commissie en de Bill and Melinda Gates Foundation. Sindsdien werkt de EU actief met Gavi, CEPI en andere deelnemende landen samen aan de ontwikkeling van de financiële en bestuursinstrumenten van COVAX. De definitieve voorwaarden voor de deelname van de EU, na de blijk van belangstelling van vandaag, moeten nog worden vastgesteld.

De COVAX-faciliteit heeft als doel om tegen eind 2021 2 miljard vaccindoses aan te kopen, en onderhandelt met een breed scala aan leveranciers met uiteenlopende wetenschappelijke technologieën, over het tijdschema en de prijzen van de levering. De COVAX-faciliteit is een verzekeringsmechanisme dat zorgt voor lagere risico's voor fabrikanten, die zich zorgen maken over investeringen zonder gegarandeerde vraag, en voor landen, die zich zorgen maken over de veiligstelling van de toegang tot een succesvol vaccin.

Meer informatie:

Wereldwijde coronavirusrespons

EU-respons op het coronavirus

EU-vaccinstrategie