Lifting of travel restrictions: Council reviews the list of third countries

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 7 augustus 2020.

Na een evaluatie in het kader van de aanbeveling over de geleidelijke opheffing van de tijdelijke beperkingen voor niet-essentiële reizen naar de EU i heeft de Raad i de lijst van landen waarvoor de reisbeperkingen moeten worden opgeheven geactualiseerd. Zoals bepaald in de aanbeveling van de Raad zal deze lijst regelmatig worden herzien en waar van toepassing, worden geactualiseerd.

Vanaf 8 augustus zouden de lidstaten aan de hand van de criteria en voorwaarden in de aanbeveling de reisbeperkingen aan de buitengrenzen geleidelijk moeten opheffen voor inwoners van de volgende derde landen:

  • Australië
  • Canada
  • Georgië
  • Japan
  • Nieuw-Zeeland
  • Rwanda
  • Zuid-Korea
  • Thailand
  • Tunesië
  • Uruguay
  • China, op voorwaarde van wederkerigheid

Inwoners van Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad worden in het kader van deze aanbeveling als inwoners van de EU beschouwd.

De criteria om te bepalen voor welke derde landen de huidige reisbeperkingen moeten worden opgeheven, houden vooral verband met de epidemiologische situatie en inperkingsmaatregelen, zoals het houden van afstand, evenals economische en sociale overwegingen. Ze worden cumulatief toegepast.

Wat de epidemiologische situatie betreft, moeten de derde landen in de lijst meer bepaald voldoen aan de volgende criteria:

  • het aantal nieuwe COVID‑19-gevallen per 100 000 inwoners in de voorgaande 14 dagen moet onder of in de buurt van het EU-gemiddelde van 15 juni 2020 liggen
  • er moet zich in die periode een stabiele of dalende trend van nieuwe gevallen voordoen ten opzichte van de periode daarvoor
  • er wordt ook gekeken naar de algehele respons op COVID‑19, rekening houdend met de beschikbare informatie over aspecten zoals tests, surveillance, contactonderzoek, inperking, behandeling en rapportering, alsook de betrouwbaarheid van de informatie en, indien nodig, de totale gemiddelde score voor de Internationale Gezondheidsregeling. Ook de informatie van de EU-delegaties in verband met deze aspecten moet in aanmerking worden genomen.

Op regelmatige basis en per geval apart moet ook rekening worden gehouden met wederkerigheid.

Voor landen waarvoor de reisbeperkingen blijven gelden, moeten de volgende categorieën personen worden vrijgesteld van de beperkingen:

  • EU-burgers en hun familieleden
  • personen die langdurig in de EU verblijven en hun gezinsleden
  • reizigers met een essentiële functie of behoefte (gespecificeerd in de aanbeveling).

Ook de met de Schengenruimte geassocieerde landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) onderschrijven deze aanbeveling.

Volgende stappen

De aanbeveling van de Raad is niet juridisch bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van de overheden van de lidstaten om gevolg te geven aan de inhoud ervan. Ze mogen, in volledige transparantie, de beperkingen voor reizen naar de bovengenoemde landen slechts geleidelijk opheffen.

Het is niet de bedoeling dat een lidstaat de reisbeperkingen voor derde landen die niet op de lijst staan opheft voordat hierover in samenspraak is beslist.

De lijst van derde landen moet ook in de toekomst worden geëvalueerd en kan eventueel verder worden bijgewerkt door de Raad na nauw overleg met de Commissie en de ter zake bevoegde EU-agentschappen en diensten. Eerst wordt dan een algemene beoordeling verricht op basis van de eerder genoemde criteria.

De reisbeperkingen voor een bepaald derde land dat al in de lijst staat, kunnen geheel of gedeeltelijk worden opgeheven of opnieuw worden ingesteld naar aanleiding van wijzigingen in bepaalde van de voorwaarden en dus in de beoordeling van de epidemiologische situatie. Als de situatie in een land op de lijst snel achteruitgaat, zijn snelle beslissingen geboden.

Achtergrond

Op 16 maart 2020 beval de Commissie in een mededeling aan alle niet-essentiële reizen van derde landen naar de EU tijdelijk te beperken voor één maand. De staatshoofden en regeringsleiders van de EU stemden er op 17 maart 2020 mee in deze beperking in te voeren. Op 8 april 2020 en 8 mei 2020 werd de reisbeperking telkens met één maand verlengd.

Op 11 juni 2020 deed de Commissie in een mededeling de aanbeveling om de beperking van niet-essentiële reizen naar de EU te verlengen tot en met 30 juni 2020. Daarnaast presenteerde zij aanpak om de beperkingen vanaf 1 juli 2020 geleidelijk op te heffen.

Op 30 juni 2020 nam de Raad een aanbeveling aan over de geleidelijke opheffing van de tijdelijke beperkingen van niet-essentiële reizen naar de EU, met een eerste lijst van landen waarvoor de lidstaten de reisbeperkingen aan de buitengrenzen zouden moeten beginnen op te heffen. Deze lijst is op 16 en 30 juli 2020 bijgewerkt.


1.

Relevante EU dossiers