Wereldwijde coronarespons: humanitaire luchtbrug van de EU levert met 45 vluchten meer dan 1 000 ton medische hulp

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 29 juli 2020.

Met een nieuwe vlucht van de humanitaire luchtbrug van de EU waarbij vandaag 41 ton hulpgoederen naar Zuid-Sudan zijn gebracht, heeft de Commissie nu de levering van meer dan 1 100 ton medische hulp aan kritieke zones in Afrika, Azië en Amerika gecoördineerd en gefinancierd. De ondersteunde landen zijn onder meer Afghanistan, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Iran, Sudan, Zuid-Sudan, Haïti, Somalië, Guinee-Bissau, Irak en Jemen. Sinds de start van de luchtbrug op 8 mei 2020 zijn met de 45 vluchten ook 1 475 medische en humanitaire hulpverleners vervoerd.

Commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič i, die aan een aantal vluchten van de luchtbrug deelnam, verklaarde: “De EU heeft haar verantwoordelijkheid opgenomen en zich wereldwijd solidair getoond tijdens de coronapandemie. Er is meer samenwerking en coördinatie op internationaal niveau nodig om de pandemie echt onder controle te krijgen. Onze EU-luchtbrug heeft een reëel verschil gemaakt voor landen met kwetsbare gezondheidsstelsels. Wij zullen zowel hier in Europa als internationaal blijven werken om onze partners te helpen deze gezamenlijke uitdaging aan te gaan.”

Naast de verstrekking van vervoerscapaciteit heeft de EU ook diplomatieke steun verleend om de toegang voor de humanitaire leveringen te faciliteren. Er is een nauwe samenwerking tot stand gekomen tussen de EU en de VN, waarbij de EU-luchtbrug een aanvulling vormt op de vluchten van de VN die door het Wereldvoedselprogramma worden beheerd.

Achtergrond

De coronapandemie heeft de humanitaire gemeenschap voor enorme logistieke uitdagingen gesteld. De humanitaire luchtbrug van de EU biedt als onderdeel van de “Team Europa”-aanpak luchtvervoerscapaciteit aan de EU-lidstaten voor de ondersteuning van directe logistieke behoeften van humanitaire actoren, onder meer vervoer van humanitaire hulpgoederen en personeel naar en uit derde landen, en zij dekt 100 % van de vervoerskosten. Met de terugkeervluchten zorgt het initiatief ook voor het transport van humanitaire teams die worden afgelost, en de repatriëring van EU-burgers. Hoewel de nood in talrijke kritieke gebieden hoog blijft, garandeert de humanitaire luchtbrug van de EU de levering van vitale hulp op een ogenblik dat er geen commerciële goederen- en passagiersvluchten plaatsvinden.

Meer informatie

Humanitaire luchtbrug EU