Europese Unie ondertekent luchtvaartovereenkomst met de Republiek Korea

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 25 juni 2020.

De Europese Unie en de Republiek Korea hebben vandaag een horizontale luchtvaartovereenkomst ondertekend. Volgens deze overeenkomst mag elke EU-luchtvaartmaatschappij naar de Republiek Korea vliegen vanuit elke EU-lidstaat die een bilaterale overeenkomst voor luchtdiensten heeft met de Republiek Korea. Tweeëntwintig lidstaten hebben dergelijke bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten met de Republiek Korea. Traditioneel mogen volgens dergelijke bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten alleen luchtvaartmaatschappijen die eigendom zijn van en onder zeggenschap staan van een bepaalde lidstaat of zijn onderdanen, tussen die lidstaat en een derde land vliegen. De sluiting van de horizontale overeenkomst biedt belangrijke kansen aan andere EU-luchtvaartmaatschappijen, en is dus voordelig voor luchtvaartmaatschappijen van beide partijen.

Adina Vălean i, commissaris voor Vervoer: “Nu het internationale luchtvervoer, dat zwaar getroffen is door de COVID-19-crisis, stilaan weer aantrekt, biedt de ondertekening van deze horizontale overeenkomst hoop voor de toekomst. Ze zal meer kansen scheppen om langeafstandsdiensten naar de Koreaanse markt te ontwikkelen. Hieruit blijkt ook dat internationale samenwerking een belangrijke stimulans is voor het herstel van de luchtvaartmarkt.”

Luttele dagen na de ondertekening, op 30 juni, zal een videoconferentie tussen de leiders van de EU en de Republiek Korea plaatsvinden; dit vormt dan ook een uitstekende gelegenheid om het belang van deze overeenkomst op het hoogste niveau te erkennen. Naar verwachting zullen de leiders ook herhalen dat zij er gezamenlijk naar streven een vervoersdialoog op hoog niveau tussen de EU en de Republiek Korea tot stand te brengen, voor alle vervoerswijzen.

Achtergrond

Met de ondertekening van de horizontale overeenkomst tussen de EU en de Republiek Korea heeft de Commissie een belangrijke doelstelling van haar luchtvaartstrategie voor Europa verwezenlijkt. Deze strategie is ontworpen om het Europese bedrijfsleven te doen groeien, innovatie te bevorderen en passagiers te laten profiteren van veiligere, schonere en goedkopere vluchten.

Volgende stappen

Zowel de Europese Unie als de Republiek Korea zullen nu hun respectieve interne procedures voor de sluiting van de overeenkomst toepassen.