Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2020.

Voornaamste resultaten

De EU-ministers van Milieu en Klimaat hebben een oriënterend debat gehouden over de bijdrage van het milieu- en klimaatbeleid aan het herstel na de COVID-19-pandemie.

De ministers waren blij dat ze de gelegenheid kregen dit belangrijke debat te voeren en waren het erover eens dat de Europese Green Deal als leidraad moet dienen voor het herstel op weg naar groene groei en een veerkrachtigere EU.

Tijdens het debat werd de ministers verzocht de volgende vragen te beantwoorden:

Hoe kunnen maatregelen van de onlangs gepresenteerde initiatieven in het kader van de Europese Green Deal, zoals het actieplan voor de circulaire economie en de biodiversiteits­strategie, optimaal bijdragen aan het herstel na de COVID‑19-crisis en mede zorgen voor meer veerkracht en een duurzamer en toekomst­bestendiger Europa?

Hoe kan de uitvoering van het herstelplan zorgen voor een stabiel en toekomst­gericht investerings­klimaat dat groene groei en banen genereert en zo de EU op de goede weg houdt om in 2050 klimaat­neutraliteit te hebben bereikt?

Tomislav Ćorić, minister van Milieu en Energie van Kroatië

Wij willen een moderne, schone en gezonde economie, die helpt de bestaans­middelen van de volgende generaties veilig te stellen. Het herstelplan kan helpen de Europese economie weer op gang te brengen na de COVID-19-crisis, en kan tegelijk de aanzet geven tot Europese duurzaamheid en klimaatactie. Daarom was deze bespreking zo belangrijk. Bij publieke investeringen in het herstel na de COVID-19-crisis moet het groene principe "niet schaden" in acht worden genomen, en wij moeten ernaar streven financiële steun in overeenstemming te brengen met de klimaat- en milieu­doelstellingen van de EU.

Tomislav Ćorić, minister van Milieu en Energie van Kroatië

Milieu- en klimaatbeleid zal een sleutelrol spelen bij het herstel na de COVID-19-pandemie in Europa.

De ministers wezen op een aantal punten, zoals:

De verbanden tussen de initiatieven in het kader van de Europese Green Deal en de noodzaak om deze op coherente wijze te benaderen.

De behoefte aan voldoende middelen voor de groene transitie in het kader van het herstelplan en het meerjarig financieel kader.

Het belang van de EU‑doelstelling inzake klimaat­neutraliteit in 2050 voor het scheppen van een stabiel investerings­klimaat dat de doelstellingen van de Green Deal, zoals schone energie, renovatie van gebouwen, innovatie en adaptatie, ondersteunt; in dit verband wezen verscheidene ministers erop dat het principe "niet schaden" moet worden toegepast, terwijl sommigen benadrukten dat rekening moet worden gehouden met nationale of lokale specifieke omstandigheden.

Het belang van een biodiversiteits­strategie voor duurzaam herstel en de rol van natuurbehoud en herstel van ecosystemen bij het opbouwen van veerkracht en het voorkomen van toekomstige pandemieën.

De noodzaak om biodiversiteit volledig te integreren in andere sectoren, zoals landbouw, visserij en bosbouw en om de EU‑maatregelen op die gebieden coherent uit te voeren.

De circulaire economie, met de nadruk op recycling, een duurzaam productbeleid en meer maatregelen inzake kunststoffen, evenals een verband met de strategie voor chemische stoffen die binnenkort wordt uitgebracht. Veel ministers onderstreepten dat de circulaire economie vooral de plaatselijke werkgelegenheid kan stimuleren en voor meer veerkracht kan zorgen door Europa minder afhankelijk te maken van invoer. Het belang van de totstandbrenging van een goed functionerende markt voor secundaire grondstoffen kwam ook ter sprake.

De "van boer tot bord"-strategie en biologische landbouw.

Onder "diversen" presenteerde het aantredende Duitse voorzitterschap zijn werkprogramma op het gebied van milieu en klimaat voor de tweede helft van 2020.

De zitting werd voorgezeten door Tomislav Ćorić, de minister van Milieu en Energie van Kroatië. De Commissie werd vertegenwoordigd door vicevoorzitter Frans Timmermans en Commissielid Virginijus Sinkevičius.

Samenvatting van het Kroatische voorzitterschap na afloop van de videoconferentie van de ministers van Milieu, 23 juni 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videoconferentie van de ministers van Milieu, 23 juni - openbare zitting

Videoconferentie van de ministers van Milieu, 23 juni - persconferentie

COVID‑19-pandemie (coronavirus) (achtergrond­informatie)

Europese Green Deal (achtergrond­informatie)

Klimaatverandering: wat onderneemt de EU? (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-ENVI-230620

23 juni 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota van het voorzitterschap voor de video­conferentie van de ministers van Milieu van 23 juni 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN